Rusija uništila većinu infrastrukture u Pokrovsku

Više od 31 mesec od početka ruske invazije velikih razmjera, ukrajinske snage su u defanzivi, a Kijev je naredio povlačenje svojih trupa iz Vuhledara, još jednog grada na istoku

5986 pregleda3 komentar(a)
Detalj iz Pokrovska, Foto: REUTERS

Rusija je uništila oko 80 odsto ključne infrastrukture u gradu Pokrovsku, važnom logističkom centru na istoku Ukrajine, dok ruske trupe polako napreduju, izjavio je 4. oktobra Serhij Dobrijak, šef vojne administracije Pokrovska.

On je rekao da su ruske snage udaljene oko sedam kilometara od grada, koji se nalazi na raskrsnici puteva i željezničkih pruga, što ga čini važnom logističkom tačkom za vojsku i civile u istočnoj oblasti Donjecka.

Ruske snage su posljednjih nedjelja izvele neke od najtežih napada na Pokrovsk, što bi im moglo omogućiti da pomjere liniju fronta u toj oblasti.

"Neprijatelj nas ostavlja bez struje, bez vode, bez gasa. Sprema nas za zimu, da tako kažem", rekao je Dobrijak na nacionalnoj televiziji, a prenosi Rojters.

Oko 13.000 stanovnika je ostalo u gradu, a ukrajinski zvaničnici nastavljaju sa planom evakuacije koji traje već nekoliko nedjelja. Prije samo mjesec i po dana, u gradu je živjelo više od 48.000 ljudi, dodao je Dobrijak.

Rusija je nastavila da bombarduje grad 3. oktobra, lansirajući ukupno devet klizećih bombi, pri čemu su u dva napada povrijeđene četiri osobe, a infrastruktura oštećena, rekao je Dobrijak.

On je naveo da su svakodnevni napadi ciljali energetske objekte i drugu vitalnu infrastrukturu.

Gotovo polovina Pokrovska, 10 obližnjih sela i jedan manji grad ostali su bez struje, dodao je, naglasivši da je energetsku infrastrukturu "skoro nemoguće popraviti".

Procjena je da je oko četiri petine ključne infrastrukture grada uništeno.

Rusija negira da cilja civilnu infrastrukturu.

Više od 31 mesec od početka ruske invazije velikih razmjera, ukrajinske snage su u defanzivi, a Kijev je naredio povlačenje svojih trupa iz Vuhledara, još jednog grada na istoku.

Najviši komandant u Kijevu ove nedjelje je naredio jačanje odbrane na istočnom frontu.

U izvještaju o situaciji na bojištu 4. oktobra ujutro, ukrajinska vojska je saopštila da su njene snage odbile 30 napada na frontu kod Pokrovska u proteklih 24 sata, dok je Rusija pokušavala da napreduje prema selima Mikolajivka i Selidovo.