Vlada donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Beranama

Imenovan Odbor povjerenika, odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu"

24747 pregleda14 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
04.10.2024. 14:51h

Vlada je na elektronskoj sjednici donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Beranama.

Funkciju Skupštine opštine Berane, do njenog konstituisanja, obavljaće Odbor povjerenika, u sastavu: Zlatko Gligorović (predstavnik Ministarstva javne uprave), Boban Jovović (predstavnik Ministarstva javne uprave), Snežana Mugoša (predstavnica Ministarstva finansija), Ljubica Radović (predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade), Milena Strugar (predstavnica Ministarstva regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama), Vasko Dragović (predstavnik građana) i Nikola Babović (predstavnik građana).

Vlada je saopštila da odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore”.

Vlada je 20. septembra donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane, da u roku od deset dana, izvrši zakonom utvrđene obaveze - da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, Lokalni energetski plan Opštine Berane i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

S obzirom na to da beranski parlament nije ispunio sve obaveze za deset dana, izvršna vlast ima zakonsko pravo da uvede prinudnu upravu.

Izvršna vlast je u dva navrata od SO Berane tražila da poštuju zakon i sebi skrate mandat jer nisu izabrali novog predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Vuku Todoroviću, koji je 13. juna podnio ostavku.

"Odredbama člana 185 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da će Vlada Crne Gore, u slučaju kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, upozoriti skupštinu da, u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze. Na osnovu navedenog ovlašćenja, a budući da Skupština opštine Berane već duži vremenski period nije izvršila zakonom utvrđene obaveze, čime se narušavaju interesi građana na području ove opštine, Vlada Crne Gore je, na sjednici od 19. septembra 2024. godine, donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane koja je objavljena u 'Službenom listu Crne Gore', broj 91/24 od 23. septembra 2024. godine", piše u obrazloženju Vlade.

Ovom odlukom, podsjećaju, Skupština opštine Berane je upozorena da u roku od deset dana izvrši zakonom utvrđene obaveze i to da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, Lokalni energetski plan Opštine Berane i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

"lmajući u vidu da, i nakon upozorenja od strane Vlade Crne Gore, Skupština opštine Berane nije izvršila zakonom utvrđene obaveze, odnosno nije donijela Starteški plan razvoja Opštine Berane, Lokalni energetski plan Opštine Berane, kao ni Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti, čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje prava građana, na predlog Ministarstva javne uprave Vlada je ocijenila da su se stekli uslovi iz člana 185 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da će Vlada, na predlog Ministarstva raspustiti skupštinu opštine ako u određenom roku ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze", dodaje se u obrazloženju.

Opština Berane trenutno nema predsjednika jer je Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kad je usvojena ostavka Todorovića.

Do političke krize u Beranama došlo je nakon što nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine.

Sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o skraćenju mandata odbornicima, nije održana u septembru jer se predsjednik SO Milun Rmuš nije pojavio, iz “zdravstvenih razloga”.