Visa Pulse istraživanje: Na kafu sve češće bez gotovine

Prije samo četiri godine, istraživanja kompanije Visa pokazala su da svaki četvrti građanin u regionu, uključujući i Crnu Goru redovno koristi beskontaktne kartice, i da u isto vrijeme svaki deseti potrošač koristi mobilni telefon za plaćanja.

12189 pregleda0 komentar(a)
Foto: Visa

U jeku dešavanja i previranja usljed pandemije korona-virusa, bilo je očigledno da se naše potrošačke navike ubrzano mijenjaju. U okviru tog istraživanja skoro polovina građana regiona iskazala je veliko interesovanje da “u budućnosti koristi pametne telefone za plaćanje”.

Zamislite za trenutak sadašnjost - Crna Gora, ulazimo polako u završnicu 2024. godine. Kafu ste u nekom od lokalnih kafića ili restorana posljednji put popili jutros prije radnih obaveza, na pauzi tokom radnog dana, ili u popodnevnom izlasku sa prijateljima. U paru ili grupi, sasvim izvjesno je račun platilo jedno od vas, i sasvim moguće da je to učinio upravo beskontaktno, karticom ili mobilnim telefonom. Od građana koji koriste digitalna plaćanja, čak 86% danas redovno plaća karticom, dok 13% ispitanika koristi mobilni telefon. Tako da je ona budućnost od prije 4 godine zapravo sadašnjica - to nam potvrđuje aktuelno, istraživanje kompanije Visa, sprovedeno u regionu pod nazivom “Visa Pulse”.

U Crnoj Gori kafići se posjećuju minimum dva puta nedjeljno

Dakle, danas je sve lakše zamisliti odlazak u omiljeni lokal bez nošenja gotovine – samo par klikova na telefonu ili potez karticom, i račun je plaćen. Izgleda da se nove metode plaćanja u Crnoj Gori najbrže prihvataju u hotelima, restoranima i kafićima. Zato se i porast broja ljudi koji preferira beskontaktna plaćanja ogleda dominantno u ugostiteljstvu. Čak 30% Crnogoraca koristi digitalna plaćanja u ovoj oblasti. Kartice dominiraju, ali i plaćanja mobilnim uređajima postaju sve popularnija, naročito među mlađim generacijama. Ovaj trend nije samo stvar tehnološkog napretka – on nudi i osjećaj sigurnosti, jer su digitalne transakcije brz način da se izbjegne čekanje na račun ili kontakt s novcem. Taj podatak dobija na važnosti, ako uzmemo u obzir još jedan zaključak istraživanja - Crnogorci i Crnogorke u prosjeku posjećuju kafiće i restorane preko dva puta nedjeljno, i većina nas nosi i karticu za plaćanje. Još zanimljivije, iako često izlazimo u društvu, samo jedna osoba iz ekipe preuzima račun. Ali to je već priča o tradicionalnom maniru dijeljenja i srdačnosti u našim krajevima.

Plaćanje bez stresa: kako digitalna rješenja transformišu iskustvo gostiju

Mogućnost plaćanja karticom ili mobilnim telefonom ima pozitivan uticaj na percepciju ugostiteljskih objekata. Oni koji nude ovakve opcije ne samo da su brži i efikasniji, već ih potrošači doživljavaju kao mjesta koja prate trendove i u korak su sa vremenom. Istraživanje pokazuje da je za mnoge kupce upravo ova mogućnost jedan od razloga za povratak u isti restoran ili kafić. Iako je Crna Gora tek na početku ovog puta, sve je jasnije da će plaćanje karticom i mobilnim telefonima postati norma, a gotovina rezervisana za rijetke situacije. To potvrđuje i spisak oblasti koje su u istraživanju navedene kao prioritetne za uvođenje ili poboljšanje metoda plaćanja. Javni prevoz i taksi usluge, javni i privatni parkinzi, zdravstvene ustanove, pa čak i pijaca i ulične trafike našle su se na spisku lokacija na kojima bi Crnogorci voljeli da imaju mogućnost beskontaktnog plaćanja.

Brzina i sigurnost u prvom planu

Digitalna plaćanja pružaju osjećaj sigurnosti, a beskontaktna rješenja omogućavaju brzinu koja nam je u kontekstu žiotnog stila većine danas, posebno važna. Visa, kao lider u inovacijama plaćanja, omogućava da ova tehnologija postane dostupna i jednostavna za svakodnevnu upotrebu. Bez obzira na to da li se radi o jutarnjoj kafi, poslovnom ručku ili popodnevnom koktelu s prijateljima, plaćanje postaje iskustvo bez stresa – brzo, jednostavno i sigurno. Potrošači žele jednostavnost, a Visa im tu sigurnost i brzinu plaćanja pruža svakodnevno.

( Visa )