DIK prihvatio Jokićev prigovor, OIK će ponovo odlučivati o ponavljanju glasanja

Rješenje o ponavljanju glasanja u Prčanju poništeno jer ga kotorska komisija nije donijela potrebnom većinom

13161 pregleda5 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) usvojila je danas prigovor nosioca liste koalicije Demokrata i Pokreta Evropa sad (PES) na izborima u Kotoru Vladimira Jokića, na odluku tamošnje izborne komisije da se ponovi glasanje na jednom biralištu u Prčanju.

DIK je poništio rješenje o ponavljanju glasanja jer ga Opštinska izborna komisija (OIK) Kotor nije donijela potrebnom većinom. Za to je, od 16 članova OIK-a, glasalo njih osam, a prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika bilo je potrebno devet glasova.

DIK-u je nakon te odluke stigao prigovor Demokratske partije socijalista (DPS), koja je tražila od te institucije da naloži OIK-u da ponovo odluči u vezi ponavljanja izbora na jednom biralištu u Prčanju, što je takođe prihvaćeno.

Kotorska komisija prihvatila je prekjuče prigovor DPS-a da se opet glasa na jednom biračkom mjestu (Dom kulture) u tom naselju, zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269).

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 89), glasnje na nekom biralištu može se ponoviti ako se utvrdi da je broj listića u kutiji veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali, ako se utvrdi da je broj listića veći od broja kupona, da je broj listića veći od broja potpisanih odrezaka i potpisanih kupona, te ako se utvrdi postojanje dva ili više kontrolnih kupona s istim serijskim brojem ili serijskim brojem koji ne pripada tom biralištu. U tom slučaju, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje - ponavlja.

Osam članova izborne komisije glasalo za prihvatanje prigovora DPS-a, dok je sedam bilo protiv. Sjednici nije prisustvovao član komisije koji predstavlja listu "Za budućnost Kotora".

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Kotoru, DPS i koalicija PES-Demokrate osvojili su po deset mandata, savez "Za budućnost Kotora", Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa i Kotorski pokret po mandat.

Ako odluka o ponavljanju izbora ponovo bude donesena, DPS bi mogao koaliciji Demokrata i PES-a da "preotme" jedan mandat.