Kim Džong Un prijeti da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim udarima ako bude isprovociran

Kim je rekao da će njegova vojska "bez oklijevanja upotrijebiti sve ofanzivne snage koje posjeduje, uključujući nuklearno oružje", ako Južna Koreja pokuša da upotrijebi oružane snage koje zadiru u suverenitet Sjeverne Koreje

9038 pregleda0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un zaprijetio je da će upotrijebiti nuklearno oružje i trajno uništiti Južnu Koreju ako bude isprovociran, javili su državni mediji, nakon što je lider Južne Koreje upozorio da će Kimov režim pasti ako pokuša da upotrijebi nuklearno oružje.

Razmjena takve retorike između rivalskih Koreja nije ništa novo, ali najnoviji komentari dolaze tokom pojačanog animoziteta nakon što je Pjongjang nedavno objelodanio svoje nuklearno postrojenje i nastavak testiranja raketa. Naredne nedjelje, posmatrači kažu da se očekuje da će sjevernokorejski parlament ustavno proglasiti za neprijateljski sistem "dvije države" na Korejskom poluostrvu, kako bi formalno odbacio pomirenje sa Južnom Korejom i kodifikovao nove nacionalne granice.

Tokom posjete jedinici snaga za specijalne operacije, Kim je rekao da će njegova vojska "bez oklijevanja upotrijebiti sve ofanzivne snage koje posjeduje, uključujući nuklearno oružje", ako Južna Koreja pokuša da upotrijebi oružane snage koje zadiru u suverenitet Sjeverne Koreje, prema zvaničnoj sjevernokorejskoj centralnoj novinskoj agenciji.

"Ako dođe do takve situacije, trajno postojanje Seula i Republike Koreje postalo bi nemoguće", rekao je Kim koristeći zvanični naziv Južne Koreje.

Kimova izjava bila je odgovor na govor južnokorejskog predsjednika Jun Suk Jeola tokom obilježavanja Dana oružanih snaga njegove zemlje u utorak. Otkrivajući najmoćniju južnokorejsku balističku raketu Hjunmu-5 i drugo konvencionalno oružje koje bi moglo da gađa Sjevernu Koreju, Jun je rekao da će dan kada Sjeverna Koreja pokuša da upotrijebi nuklearno oružje biti kraj Kimove vlade jer će se Kim suočiti sa "odlučnim i neodoljivim odgovorom" južnokorejsko-američkog saveza.

Kim je odgovorio da Junovo obraćanje u potpunosti odaje njegovu "ratobornu drskost" i pokazuje "bezbjednosni nemir i iritantnu psihologiju marionetskih snaga".

U podrugljivom komentaru, Kim je nazvao Juna "nenormalnim čovjekom", rekavši da se "marioneta Jun hvalio ogromnom kontraakcijom vojnih snaga na pragu države koja posjeduje nuklearno oružje".

U četvrtak, Kimova sestra i visoka zvaničnica, Kim Jo Džong, takođe je ismijavala predstavljanje rakete Hjunmu-5 od strane Južne Koreje, rekavši da nema načina da se Južna Koreja suprotstavi nuklearnim snagama Sjeverne Koreje konvencionalnim oružjem.

Otkako je 2022. usvojio eskalirajuću nuklearnu doktrinu, Kim je više puta prijetio da će preventivno koristiti nuklearno oružje. Ali mnogi strani stručnjaci kažu da je i dalje malo vjerovatno da bi on prvo upotrijebio svoje nuklearno oružje jer je njegova vojska nadjačana od strane SAD i njenih savezničkih snaga. Južna Koreja i SAD su u julu potpisale smjernice za odbranu o integraciji konvencionalnih kapaciteta Južne Koreje sa američkim nuklearnim snagama kako bi se bolje nosili sa napredujućim nuklearnim programom Sjeverne Koreje. Južna Koreja nema nuklearno oružje.

Neprijateljstvo između Koreja je u najgoroj tački u dužem nizu godina, sa Kimovim provokativnim nizom raketnih testova i južnokorejsko-američkim vojnim vježbama koje se intenziviraju u ciklusu "milo za drago". Svi komunikacioni kanali i programi razmjene između rivala u prekidu su od 2019. godine, kada je propala šira diplomatska akcija SAD i Sjeverne Koreje u cilju okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Kim je u januaru pozvao na izmijene Ustava Sjeverne Koreje kako bi se eliminisala ideja o mirnom ujedinjenju između ratom podijeljenih zemalja i da bi se Seul učvrstio kao "nepromjenljivi glavni neprijatelj".

Takođe je ponovio da njegova zemlja ne priznaje sjevernu graničnu liniju, zapadnu morsku granicu koju je povukla komanda Ujedinjenih nacija predvođena SAD na kraju Korejskog rata 1950-53. On je pozvao da novi Ustav jasno definiše sjeverne teritorije. Sjeverna Koreja tradicionalno insistira na granici koja zadire duboko u vode koje trenutno kontroliše Južna Koreja.

Južna Koreja je u petak saopštila da Sjeverna Koreja ponovo šalje balone koji vjerovatno nose smeće preko granice u Južnu Koreju. Od kraja maja, Sjeverna Koreja je lansirala hiljade balona sa otpatcima prema Južnoj Koreji, što je navelo Južnu Koreju da nastavi emitovanje propagande protiv Pjongjanga na graničnim područjima.