Kijev kaže da je Rusija pogubila 93 ukrajinska zarobljenika od početka rata

Belousov je rekao da je ove godine zabilježeno oko 80 odsto pogubljenja, ali da je broj pogubljenja počeo da raste u novembru "kada je došlo do promjena na gore u odnosu ruskih vojnika prema našim ratnim zarobljenicima"

2572 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters

Ukrajina je dokumentovala dokaze u vezi s pogubljenjem 93 ukrajinska ratna zarobljenika, prema zvaničniku za sprovođenje zakona zaduženom za istraživanje ratnih zločina povezanih s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Jurij Belousov, koji je na čelu odjeljenja Glavnog tužilaštva zaduženog za istraživanje zločina počinjenih u oružanim sukobima, iznio je najnoviju cifru tokom televizijskog gostovanja 4. oktobra.

"Sada imamo informacije o smrti 93 naša vojnika koji su pogubljeni na bojnom polju“", rekao je Belousov za Jedinij Novini, emisiju koja objedinjuje više ukrajinskih televizijskih kanala.

Belousov je rekao da je ove godine zabilježeno oko 80 odsto pogubljenja, ali da je broj pogubljenja počeo da raste u novembru "kada je došlo do promjena na gore u odnosu ruskih vojnika prema našim ratnim zarobljenicima".

Kancelarija glavnog tužioca je 1. oktobra objavila da je otvorila istragu o onome što je opisala kao "najveće masovno pogubljenje" ukrajinskih ratnih zarobljenika od strane ruskih trupa od početka invazije Moskve u punom obimu u februaru 2022.

Prema zvaničnom saopštenju objavljenom na kanalu Telegrama, ruske snage su nedavno ubile 16 ukrajinskih "ratnih zarobljenika" u blizini sela Nikolajevka i Suhi Jar u okrugu Pokrovsk u oblasti Donjeck.

Čini se da video snimci koji su kružili raznim Telegram kanalima prikazuju ukrajinske vojnike, koje su tek zarobili ruske trupe, kako izlaze iz šumskog područja.

Nakon što su se zarobljenici postrojili, čini se da ruske snage otvaraju vatru. Na snimcima se zatim vidi kako ruski vojnici prilaze onima koji su bili samo ranjeni i ponovo pucaju u njih iz neposredne blizine iz mitraljeza.

Videozapisi nisu nezavisno verifikovani.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu, pogubljenje vojnika koji su se predali smatra se ratnim zločinom.

Ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets rekao je da je kontaktirao i Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta zbog smrti, navodeći kršenja Ženevskih konvencija koje regulišu tretman ratnih zarobljenika.

U martu je posmatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini objavila izvještaj u kojem je zabilježeno pogubljenje najmanje 32 ukrajinska ratna zarobljenika u 12 odvojenih slučajeva od decembra 2023. do februara 2024. godine.