O sumnjama na korupciju KfW zasad neće da govori

Njemačka razvojna banka ne želi da objelodani informacije koje je dobila o navodno spornim poslovima "Vodacoma" kojeg kreditira. Ne odgovaramo na pitanja o slučajevima koji su u toku, rečeno je juče “Vijestima” u centrali KfW-a u Frankfurtu

20730 pregleda4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka razvojna banka KfW, koja je glavni kreditor na desetine miliona eura vrijednih radova na unapređenju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštinama Crnogorskog primorja, nije željela da “Vijestima” saopšti više detalja o informacijama koje je dobila o navodnim koruptivnim radnjama crnogorske državne firme “Vodacom” preko koje se implementiraju ti projekti, u njihovoj realizaciji.

“Ne odgovaramo na pitanja o slučajevima koji su u toku. Isto važi za sve upite, bilo da dolaze sa eksternih adresa, podnosioca prijava ili drugih učesnika u projektima”, rečeno je juče “Vijestima” u centrali KfW-a u Frankfurtu.

Njemačku banku smo pitali da saopšti kakve konkretno informacije posjeduju u vezi sa navodnim koruptivnim radnjama u poslovima sa izradnjom vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Crnogorskom primorju preko “Vodacoma”, te da saopšte da li se KfW tim povodom već obratio policijsko-tužilačkim organima u Crnoj Gori.

“Vijesti” su u petak objavile da je KfW banka zatražila od zajedničkog uslužnog i koordinacionog društva za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda za Crnogorsko primorje “Vodacom” DOO iz Tivta, zvanično izjašnjenje povodom, kako su naveli, informacija koje su dobili o navodnom koruptivnom ponašanju “Vodacoma” u sprovođenju projekata u opštinama Ulcinj i Tivat, vrijednim skoro 50 miliona eura.

“KfW banka je dobila informacije o navodima o koruptivnom ponašanju na projektima koje sprovodi ‘Vodacom’ u opštinama Ulcinj i Tivat, zbog čega izražava svoju veliku zabrinutost. Dobili smo indicije da postoje nepravilnosti i krivična djela kao što je uticanje na tendere i prihvatanje finansijskih stredstava u cilju zastupanja interesa pojedinih građevinskih firmi u procesu nabavke u vezi sa navedenim projektom”, piše u dopisu koji je Karina Benig iz Odjeljenja za usklađenost KfW-a 20. septembra uputila izvršnom direktoru “Vodacoma” Draganu Roganoviću i Ministarstvu finansija u Vladi Crne Gore.

“Vijesti” imaju uvid u taj dopis, odnosno zahtjev KfW banke da im se “Vodacom” najkasnije do 4. oktobra, izjasni na ove navode. “Vodacomu” i Ministarstvu finansija njemački bankari su poručili da “KfW vrlo ozbiljno shvata navode o nezakonitom i nedoličnom ponašanju i sprovodi politiku nulte toletrancije u pogledu sankcionisanih praksi, direktno ili indirektno povezanih sa partnerima, finansiranim projektima ili agentima koji su uključeni u projekte KfW banke”.

Dopis KfW-a “Vodacomu” u kojem traže pojašnjenja zbog sumnji u korupcijufoto: vijesti

“Kao rezultat toga, očekivanje i najbolja praksa KfW banke je da sve iznesena navode temeljno i sveobuhvatno isprati i istraži”, stoju u dopisu uz napomenu da se njihova politika “nulte tolerancije” ogleda i u sporazumima o usklađenosti koje KfW banka ima potpisane sa “Vodacomom”, a što Njemcima daje mogućnost da ovoj crnogorskoj državnoj firmi upute zahtjev za izjašnjavanje o informacijama da “Vodacom” navodno, sprovodi koruptivne radnje u korist pojedinih izvođača na poslovima što ih u ime države, njemačkog kreditora i primorskih opština, sprovodi ta firma.

“U svjetlu tekće saradnje KfW-a i ‘Vodacoma’ i u ciju omogućavanja odgovarajuće procjene bilo kakvih implikacija pomenutih navoda za takvu saradnju u skladu sa internim pravilima i propisima KfW banke, relevantno je i neophodno da KfW banka dobije dodatno pojašnjenje u vezi sa pomenutim navodima”, zaključuje se u zahtjevu za izjašnjenje koje su Njemci uputili rukovodstvu “Vodacoma” i proslijedili Ministarstvu finansija Crne Gore.

Na molbu da prokomenatrišu zahtjev KfW-a za izjašnjenje na infomacije o navodnim koruptivnim radnjama u postupanju “Vodacoma, iz te državne firme su “Vijestima” kazali da i oni, kao i njemačka banka, sprovode politiku “nulte toletrancije na bilo kakve koruptivne radnje”.

“Istu politiku, nulte tolerancije na koruptivne aktivnosti ima i ‘Vodacom’ doo Tivat. S obzirom da smo od KfW banke dobili obavještenje da su dobili informaciju o navodima o koruptivnom ponašanju, na projektima koje sprovodi ‘Vodacom’, očekujemo da KfW banka konkretizuje dobijene informacije i indicije koje posjeduje, u smislu konkretnih radnji i lica, kako bi u cilju sprečavanja daljih mogućih koruptivnih aktivnosti preduzeli odgovarajuće zakonske mjere”, saopštili su iz menadžmenta “Vodacoma”.