Žalba za HE Otilovići pala zbog greške u imenu

Nakon tri godine administrativnih postupaka i dalje neizvjestan početak gradnje hidroelektrane u Pljevljima. EPCG za ponuđača izabrala firmu “Vigoris Ecotech” iz Podgorice, žalbu je predao isključeni konzorcijum “Permonte/Banstroj Podgorica”, ali je dobijena jer se oni u ponudi zovu “Permonte/Banstroj”

10222 pregleda3 komentar(a)
Posao vrijedan sedam miliona eura: Brana u Otilovićima elektranu čeka od 1982. godine, Foto: Goran Malidžan

Elektroprivreda je na tenderu za izgradnju male hidroelektrane “Otilovići” u Pljevljima, posla vrijednog sedam miliona eura, kao najpovoljnijeg ponuđača izabrala firmu “Vigoris Ecotech” DOO iz Podgorice.

Međutim, žalbu je komisiji EPCG uložio konzorcijum koji se potpisao sa “Permonte/Banstroj Podgorica”, a EPCG je odbila žalbu kao nedozvoljenu jer je na tenderu učestvovao konzorcijum pod nazivom “Permonte/Banstroj”.

Vlasnici firme “Vigoris Ecotech” iz Podgorice su Siniša Višnjić i Željko Savović, vlasnik žalioca “Permonte” iz Podgorice je Branka Vujadinović, a firme “Banstroj” iz BiH Ramo Gutić.

EPCG je ova tender raspisala 30. maja ove godine a trajao je do 28. juna, dok mu je procijenjena vrijednost bila 8,47 miliona eura sa PDV-om (sedam miliona eura bez PDV-a). Na tender su pristigle tri ponude: konzorcijuma “Permonte/Banstroj”, konzorcijuma “Elnos inženjering” i firme “Vigoris Ecotech”.

Kao najpovoljnija je 12. septembra izabrana ponuda “Vigoris ecotecha”, a bila je vrijedna 6.789.000 eura bez PDV-a. Na ovu odluku je postojalo pravo žalbe deset dana.

Ponude konzorcijuma “Permonte/Banstroj” i “Elnos inženjering” su isključene iz ovog tendera, jer im izjave nisu pravilno sačinjene. To piše u tenderskoj dokumentaciji na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN).

Zatim je 23. septembra pristigla žalba na izbor najpovoljnije ponude, koju je podnio konzorcijum “Permonte/Banstroj Podgorica”. EPCG je ovu žalbu odbila već 30. septembra, jer je su utvrdili “da je žalbu podnio konzorcijum koji nije bio učesnik na tenderu”.

“U uvodnom dijelu žalbe se navodi da je podnosi konzorcijum ‘Permonte/Banstroj’ Podgorica, dok ovu žalbu u ime ‘Permonte/Banstroj’ d.o.o. Podgorica, potpisuje Bojan Bošković ovlašćeno lice ‘Permonte’ d.o.o., a koji nijesu bili učesnici u tenderu, jer ponudu nije predao niti ‘Permonte/Banstroj’ Podgorica niti ‘Permonte/Banstroj’ d.o.o. Podgorica. S obzirom da žalba nije izjavljena od strane ponuđača koji je dostavio ponudu, već od strane konzorcijuma ‘Permonte/Banstroj’ d.o.o. Podgorica, naručilac odbija žalbu kao izjavljenu od neovlašćenog lica saglasno članu 189 stav 2 tačka 3 Zakona o javnim nabavkama”, piše u odluci EPCG i navodi se da nije dostavljen ni dokument, kojim bi se potvrdilo da Bošković žalbu potpisuje u ime konzorcijuma.

Protiv ovog rješenja, može se izjaviti žalba Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki do 14. novembra.

Iz EPCG su na pitanje “Vijesti” koliko bi vremena bilo potrebno za izgradnju ove hidroelektrane kazali, da je očekivani rok 18 do 24 mjeseca, i da su njihova očekivanja da će ova mala hidtroelektrana biti u pogonu do kraja 2026. godine.

“U prethodnom periodu izrađena je tehnička dokumentacija za predmetnu elektranu na nivou Idejnog projekta. Posljednjim tenderom je traženo od budućeg ugovarača da prvo izradi Glavni projekat na osnovu kojeg će se podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole te nakon dobijanja iste da stupi u realizaciju izvođenja radova”, kazali su iz EPCG.

MHE “Otilovići” gradila bi se uz postojeću brane na rijeci Ćehotini, koja je izgrađena za potrebe snabdijevanja vodom Termoeletrane “Pljevlja” još 1982. godine. Snaga mHE bila bi oko tri megavata, a očekuje se da će proizvoditi oko 11 miliona kilovat-časova godišnje dovoljnih za snabdjevanje oko 1.200 domaćinstava.