Šetalište pored Lima gotovo do sljedeće jeseni

Uporedo sa izgradnjom obaloutvrde i šetališta, izvode se radovi na izgradnji kolektora

7482 pregleda4 komentar(a)
Radovi na izgradnji šetališta u toku, Foto: Jadranka Ćetković

Jedan od najznačajnijih projekata u Bijelom Polju, obaloutvrda sa modernim šetalištem na Limu, prve šetače moći će da primi na jesen naredne godine.

Kompletan projekat vrijednosti 4,5 miliona eura finansira Svjetska banka. Paralelno u trupu šetališta, kako je rečeno “Vijestima” iz Opštine, već je povezan kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, koji će pokupiti sve fekalne odvode iz centra grada, što će umnogome doprinijeti smanjenju zagađenosti Lima.

“Bjelopoljci sa velikim nestrpljenjem očekuju šetalište, pa je jedan od ‘obaveznih’ izlazaka za mnoge od njih postao obilazak i praćenje radova, tim prije što su obale Lima višedecenijskom nebrigom postale skoro nepristupačne za građane. Izgradnjom modernog šetališta sa ribarskom, šetačkom i biciklističkom stazom, biće stvorena moderna ambijentalna cjelina, koja će u potpunosti transformisati izgled Bijelog Polja, jer će izaći na rijeku”, saopšteno je iz Opštine.

Tok radova bio je i jedno od odborničkih pitanja na sjednici SO, koje je aktuelizovala odbornica Jasmila Hot.

“Završetkom ovog posla Bijelo Polje će dobiti savremeno šetalište u dužini od 650 metara, a rok za završetak radova je 18 mjeseci. Prema izvještajima izvođača radova i nadzornih organa, radovi na ovom projektu teku planiranom dinamikom”, kazao je sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić.

On je za “Vijesti” pojasnio da je projektom predviđena i izgradnja biciklističke staze, a da će šetalište imati dva nivoa, prvi širine tri, a drugi šest metara.

“Uporedo sa izgradnjom obaloutvrde izvode se radovi na izgradnji kolektora u dužini od 450 metara. Vrijednost tih radova je 220.000 eura, a izvođač je firma “Nikos cop” iz Berana. Ovim projektom je predviđeno da se sve fekalne kanalizacije koje su trenutno u ovom dijelu uključe u novi kolektor, a ide sve do Doma zdravlja i Plavog mosta gdje se uključuje u pumpnu stanicu”, kazao je on, dodajući da će izgradnjom planiranih obaloutvrda, dijelovi naselja uz rijeku Lim biti trajno zaštićeni od poplava, pružajući stanovništvu korisne površine za različite rekreativne aktivnosti.

Izvođač radova je srpski “Konzorcijum Kolubara i HSV”.

Kada je u pitanju valorizacija kapitalnih projekata Ski centra “Cmiljača” i Đalovića pećine Hajdarpašić je, u odgovoru odborniku Asmiru Pućurici naveo da je sekretarijat na čijem je čelu uradio projektni zadatak za rekostrukciju puta Jasikovac-bazno naselje Cmiljača po sistemu projektuj-izgradi, koji je dostavljen zajedno sa urbanističko-tehničkim uslovima Upravi za kapitalne projekte, gdje očekuju da se raspiše tender za projektovanje i izvođenje radova.

“Što se tiče vodosnabdijevanja uslužno-servisnih objekata na lokaciji planinskog centra Cmiljača, Uprava radi na izmjeni projektne dokumentacije koja će biti upodobljena sa važećom zakonskom regulativom, nakon izmjene projektne dokumentacije i riješenih imovinsko-pravnih odnosa raspisaće se tender za izbor izvođača”, kazao je Hajdarpašić.

Što se tiče projekta Đalovića pećina, objasnio je da je u toku je tender za izradu studije remedijacije u unutrašnjosti pećine, a raspisan je tender za dalekovod sa servisno pristupnim putem i subnom trafostanicom na lokalitetu Đalovići, koji je poništen jer nije bilo dostaljenih ponuda.

“Odabran je izvođač radova na izgradnji kablovskog voda za potrebe napajanja Vizitorning centra. Kada je u pitanju vodosnabdijevanje ulaza u Đalovića pećinu i uslužno servisnih objekta, Sekretarijat je dostavio projektni zadatak i urbanističko-tehničke uslove na osnovu kojih će Uprava za kapitalne projekte raspisati tender za izvođenje radova”, kazao je Hajdarpašić.