Roditelji osnovaca iz OŠ "21. maj" traže postavljanje "ležećeg policajca" u Ulici Pete proleterske brigade

Iz podgoričkog Sekretarijata za saobraćaj tvrde da je saobraćajnica pored OŠ “21. maj” bezbjedna za đake

8139 pregleda3 komentar(a)
Škola broji 960 đaka koji svakodnevno prelaze ulicu, Foto: Jelena Kočanović

Roditelji osnovaca iz podgoričke OŠ “21. maj” tvrde da je saobraćajnica u blizini te ustanove frekventna, da vozači često voze brže nego što smiju i od gradskih vlasti traže usporivač, ali iz podgoričkog Sekretarijata za saobraćaj odgovaraju da je Ulica Pete proleterske brigade sasvim bezbjedna za đake.

“Moje dijete ide u OŠ “21. maj”, koja se nalazi u neposrednoj blizini veoma prometne Ulice Pete proleterske brigade, ali nema usporivače brzine. Za vrijeme odmora sva djeca idu u prodavnicu koja se nalazi preko puta, a ja sam uvijek zabrinut za bezbjednost svog djeteta. Postoji signalizacija i pješački prelaz, to nije dovoljno, jer svako ko živi u tom predjelu grada zna da građani voze mnogo brže od dozvoljenog limita. Bezbroj puta sam svjedočio situaciji gdje je umalo došlo do saobraćajne nesreće u blizini te škole i smatram da je ‘ležeći policajac’ neophodnost”, tvrdi Podgoričanin u dopisu “Vijestima”.

Iz Sekreterijata za saobraćaj, pak, tvrde da je Ulica Pete proleterske brigade regulisana svjetlosnom signalizacijom i da je to dovoljno da đaci mogu na bezbjedan način da pređu licu.

OŠ “21. maj” broji 960 đaka koji nastavu pohađaju u dvije smjene.

Ističu da su u Podgorici uglavnom obezbijeđene sve institucije sa usporivačima brzine, ali da taj Sekretarijat svakodnevno prima zahtjeve sugrađana za postavljanje tehničkih sredstava za usporavanje saobraćaja.

“Ono što moramo naglasiti jeste da je u Podgorici zaista mnogo takvih ulica u kojima su postavljeni usporivači brzine, a sve u cilju poboljšanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Isto tako, očekujemo da će i Uprava policije, ali inspekcijski organi Glavnog grada preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi prije svega pješaci bili bezbjedni kako na pješačkim prelazima tako i na trotoarskim površinama”, kazali su iz Sekreterijata za saobraćaj.

Preciziraju i da je “članom 161 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano da je zona škole dio puta ili ulice koji se nalazi u neposrednoj blizini škole i kao takav je obilježen odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom, u skladu sa ovim zakonom”.

Kako su objasnili, brzina kretanja vozila u zoni škole u naselju je ograničena do 30 kilometara na čas, a van naselja do 50, i to u vremenu od 6.30 do 20.30 časova, ako saobraćajnim znakom vrijeme zabrane nije drugačije određeno.

“U zoni škole, nadležni organ lokalne uprave nadležan za poslove saobraćaja naložiće upravljaču puta primjenu posebnih tehničkih sredstava za zaštitu bezbjednosti djece”, objasnili su iz tog podgoričkog sekreterijata.

“Posebna tehnička sredstva za zaštitu bezbjednosti djece su sredstva, oprema, uređaji i oznake koji služe da omoguće bezbjedno učešće djece u saobraćaju. Bliže uslove vezane za utvrđivanje zone škole propisuje organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja, uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove obrazovanja, a vrste, izgled, tehničke karakteristike i način postavljanja tehničkih sredstava za zaštitu bezbjednosti djece bliže propisuje organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja”, kazali su oni.