Smećem zatrpana Budva otjerala goste

Direktor Turističke organizacije Budva tvrdi da su visoke cijene, nečistoća i neprijatni mirisi, buka, infrastrukturni radovi i nedostatak avio-letova doprinijeli da sezona ne bilježi rezultate koji su očekivani

40163 pregleda28 komentar(a)
Prepuni kontejneri u Budvi, Foto: Privatna arhiva

Generalno visoke cijene, gradska nečistoća i problem neprijatnih mirisa od komunalnog otpada, buka, infrastrukturni radovi i nedostatak avio-letova doprinijeli su da ova sezona ne bilježi najbolje moguće rezultate koje smo priželjkivali.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor Turističke organizacije Budva Nemanja Kuljača, navodeći da su takve informacije dobili od budvanskih hotelijera, udruženja, privatnih izdavalaca i nadležnih iz sektora turizma.

Kuljača ističe da nakon svake turističke sezone, a prije pripreme plana i programa rada za narednu godinu, u Turističkoj organizaciji opštine Budva vrše temeljnu analizu aktivnosti, uopšteno svih parametara koji ukazuju kako je prošla sezona sa svim njenim prednostima i nedostacima.

“Turistička organizacija Opštine Budva ljetos je sprovela istraživanje od 1. jula do 15. septembra čiji je cilj da procijeni zadovoljstvo turista tokom njihovog boravka u Budvi. Istraživanje kvaliteta i nivoa zadovoljstva turista sprovedeno je putem anketnog upitnika na engleskom, ruskom, italijanskom, francuskom i njemačkom jeziku na 20 turističko-informativnih biroa pokrivajući sve ključne lokacije koje se nalaze duž budvanske rivijere”, navodi Kuljača.

Prema njegovim riječima, preliminarni rezultati istraživanja pokazuju “pozitivan” stepen interesovanja za destinaciju, kako bi upoznali kulturne znamenitosti, prirodne ljepote i gastronomiju, dok je značajan broj turista sve više zainteresovan za zabavu i aktivni odmor, tražeći nove doživljaje i iskustva.

“S druge strane, glavni razlozi za nezadovoljstvo turista su nedostatak kanti za otpatke, prepuni kontejneri, prljave ulice i neprijatni mirisi, nedovoljno parking prostora, velike gužve u saobraćaju, posebno iz pravca Tivta. Puno je primjedbi na buku, radove i gužve u saobraćaju. Nedostatak stručne radne snage, komunalna infrastruktura, zadržavanja na graničnim prelazima, takođe je negativna evidencija anketa. Rast cijena usluga svakako je jedan od čestih komentara ispitanika, imajući u vidu da je Crna Gora važila za jednu od pristupačnijih destinacija”, naglasio je Kuljača.

Svakodnevna slika ljetos u Budvifoto: Privatna arhiva

Krajnji rezultati analize istraživanja, kako dodaje, treba da su svima jasni pokazatelji na čemu se sve podbacilo.

“Posljedice takvog upravljanja destinacijom mogu biti trajnije pogubne jer treba vratiti te goste koji su nezadovoljni otišli. Smatramo da je DMO, odnosno Savjet za upravljanje destinacijom koji je TO Budva uspostavila, najbolji model za upravljanjem vitalnim gradskim funkcijama i sadržajima suštinskim za izgradnju brenda Budve kao kvalitetne destinacije. Nažalost, taj Savjet je ignorisan od prošle godine od strane Opštine i vraćen zastario i prevaziđen model Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone, bez konsultacija sa TO Budva, koji, sada je to očigledno, nije dao dobar rezultat”, kazao je Kuljača.

Kako je naveo, prema preliminarnim podacima Monstata, u Budvi je u kolektivnom smještaju, u periodu januar-avgust, evidentirano 411.681 dolazaka i 1.758.937 noćenja.

“Upoređujući sa istim periodom prošle godine zabilježen je pad u dolascima za jedan odsto, dok je u noćenjima ostvaren rast od četiri odsto. Kada je u pitanju struktura gostiju u ovom vidu smještaja, najveći udio u ukupnom broju dolazaka ostvarili su gosti iz Srbije, Turske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Bosne i Hercegovine, Izraela, Albanije, Ruske Federacije, Ukrajine, Poljske i Kine. Najveći udio u ukupnom broju ostvarenih noćenja, realizovali su gosti iz Srbije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Izraela, Ruske Federacije i Poljske”, kazao je Kuljača I dodao da kada je riječ o individialnom smještaju, Monstat zvanične podatke o popunjenosti u tog smještaja objavljuje početkom naredne godine.

Nemanja Kuljačafoto: TO Budva

Kuljača naglašava da kada je u pitanju izletnički turizam, u periodu januar-septembar ove godine, Budvu je posjetilo 69.083 izletnika iz 49 zemalja svijeta.

“Prema evidenciji prednjače izletnici iz SAD (17.045), Njemačke (12.093), Turske (9.009), Poljske (8.282), Francuske (5.801), Izraela (3.566), Velike Britanije (3.373), Španije (2.282), Italije (1.114) i Kine (1.138). Naravno, konačne ocjene i statističke podatke moći ćemo da uporedimo tek kad se ova kalendarska godina završi i urade se sveobuhvatne analize”, naglasio je on.

Kuljača podsjeća da je tokom ove godine otvoreno pet novih hotela.

“Budva ima ukupno 150 hotela koji raspolažu sa 19.951 kreveta, raspoređenih u 1.730 apartmana i 7.279 soba, 15 hotela sa pet zvjezdica, 72 hotela sa četiri zvjezdice, 45 hotela sa tri zvjezdice, 16 hotela sa dvije zvjezdice i jedan hotel sa jednom zvjezdicom. Kada je u pitanju individualni, tzv. privatni smještaj, ukupan broj izdatih odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti je ove godine rekordan - oko 3.300, odnosno oko 37.000 kategorisanih ležajeva koji plaćaju boravišnu taksu, a čemu je dosta doprinjela naša akcija “Registruj smeštaj i budi odgovoran prema zajednici”, kao i druge aktivnosti koje su sprovođene”, kazao je Kuljača.

Što se tiče evidencije u informativnim biroima TO Budva, kako ističe Kuljača, od početka godine zaključno sa 30. septembrom, prijavljeno je 256.000 dolazaka i naplaćeno 1.652.263 eura boravišne takse.

Povratak turista Sizifov posao, oni koji su doprinijeli da odgovaraju

Kuljača je naglasio da će “povratak turista svima biti Sizifov posao” ukoliko se ne promijeni odnos prema ključnim gradskim uslugama i svijest onih koji upravljaju da od njihovog djelovanja i rada zavisi uspjeh.

“Zbog toga treba da se pozovu na odgovornost svi oni koji su doprinijeli ovakvom stanju od ljetos kada nam je grad bio zatrpan smećem, a imali smo i nestašice vode na višim kotama u svim naseljima Opštine Budva, što je i 2024. nedopustvo. Ovakvo stanje je nanijelo veliku štetu turističkoj privredi i negativno uticalo na utiske turista, zbog čega ćemo cijenu plaćati i naredne godine”, poručio je on.