Stečaj u Adi u Pljevljima "realan", ali "ništa ne rješava"

Ovako više ne možemo, kaže izvršni direktor Nikola Vukićević i najavljuje da će od Vlade tražiti instrukcije šta da rade...

37701 pregleda5 komentar(a)
Nagomilani problemi: Ada, Foto: Goran Malidžan

Sportskoj dvorani Ada u Pljevljima prijeti stečaj zbog nagomilanih finansijskih problema i blokade računa koju skoro tri mjeseca drži opštinsko preduzeće Čistoća, zbog velikih dugovanja za odvoz smeća.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor Ade Nikola Vukićević.

“Mislim da je stečaj realan, ali ni on ništa ne rješava”, rekao je Vukićević

Najavio je da će se narednih dana obratiti Vladi, koja je većinski vlasnik dvorane, kako bi dobili instrukcije - šta dalje da rade.

“Jer više ovako ne možemo”, rekao je Vukićević.

On se nedavno obratio Čistoći molbom za privremeno ukidanje blokade, ali kaže da još nijesu dobili odgovor.

“Obraćamo vam se zahtjevom za privremeno ukidanje blokade računa SC Ada kako bismo bili u mogućnosti da finansijski funkcionišemo i nastavimo sa radom dok se ne riješe nagomilani problemi i finansijska situacija. Naime, povodom rješavanja teške finansijske situacije u SC Ada kao i blokade računa zbog neizmirenih obaveza, prije nekoliko dana je u Podgorici održan sastanak predstavnika Opštine Pljevlja i Vlade Crne Gore. Na sastanku kojem je prisustvovao i član Upravnog odbora SC Ada razgovarano je o mogućnostima za prevazilaženje trenutne situacije. Kako bismo nastavili sa radom i bili operativni dok se ne riješe ove finansijske poteškoće, molimo vas da nam izađete u susret i privremeno uklonite blokadu računa. Ovaj korak je ključan za naše trenutno funkcionisanje i nastavak rada u interesu svih zainteresovanih strana”, navodi se u dopisu koji je Vukićević uputio 20. septembra.

Zbog blokade računa zaposlenima kasne zarade.

“Treću platu zarađujemo, a ne možemo ni dugove povjeriocima da izmirimo”, rekao je Vukićević.

Zbog blokade računa na iznos od oko 70 hiljada eura, i nemogućnosti izmirivanja obaveza, Elektroprivreda je raskinula reprogram duga za utrošenu električnu energiju, pa u dvorani očekuju da im uskoro isključe i struju.

Zaključno sa avgustom dug Ade za struju iznosi više od 50.000 eura.

I grijanje problem

Vukićević kaže da je neizvjesan i početak grejne sezone jer do 15. septembra nijesu otklonjene nepravilnosti u kotlarnici dvorane na koje je ukazao još u februaru ekološki inspektor Velibor Kljajević.

“Nalaže se SC Ada da preduzme odgovarajuće tehničke mjere na postrojenju kotlarnice u vlasništvo Ade u cilju smanjenja opasnih i zagađujućih materija i nakon toga izvrši mjerenja i dostavi ih ekološkoj inspekciji na uvid. Rok za izvršenje mjere je 15.9.2024.”, navodi se u rješenju ekološkog inspektora.

Inspektor je konstatovao da su koncentracije praškastih i drugih zagađujućih materija bile iznad propisanih vrijednosti.

Vukićević je kazao da nijesu ništa preduzeli kako bi smanjili zagađenje na koje je ukazao inspektor jer dvorana nema novca da bi te poslove realizovala.

“Ne smijemo početi ložiti, jer bi inspekcija podnijela prijavu protiv firme i odgovornog lica. Kotlarnica je dotrajala jer je stara 25 godina i mora se remontovati, a za to trebaju ozbiljna sredstva. Bez grijanja, treninge je u dvorani moguće održavati jedino do kraja mjeseca”, rekao je Vukićević.

Opština spremna da preuzme upravljanje

Opština Pljevlja spremna je da preuzme upravljanje i vlasništvo od države nad Sportskom dvoranom Ada, ukoliko sadašnji vlasnici izmire zaostala dugovanja, kazao je “Vijesrima” potpredsjednik Opštine Darko Gazdić, koji je nedavno na sastanku u Podgorici o tome razgovarao sa predstavnicima Vlade.

Gazdić je rekao i da bi Opština učestovala u izmirenju zaostalog duga procentualno svom udjelu u vlasništvu dvorane.

Opština Pljevlja vlasnik je 12,89 odsto dvorane, Vlada - Ministarstvo finansija 57,88 odsto, Direkcija javnih radova 25,96 i ostali koji su kao donatori učestvovali u njenoj izgradnji 3,27 odsto.

“Opština nema zakonsku osnovu, niti smije učestvovati u vraćanju dugova kada su doprinosi u pitanju jer je većinski vlasnik država. Po mom mišljenju, najgori je ovaj sadašnji način dvostrukog vlasništva. Ili da dvorana bude vlasništvo države, ili opštine. Insistirao sam na sastanku u Podgorici da riješe dug za doprinose, a mi ćemo u lokalnoj upravi naći model za ostatak duga. Vlada ima mogućnost državene pomoći do 200.000 eura, ali nam opet ostaje 200.000 neriješenih. Opština nije kamen spoticanja za dvoranu. Mi ćemo sjutra preuzeti dvoranu, ali hoćemo da bude na nuli i da je pripojimo možda Centru za sport i rekreaciju i preuzeti zaposlene da to bude jedna cjelina”, rekao je Gazdić.

Kazao je da dvorana u Pljevljima jedina u Crnoj Gori nije vlasništvo opštine.

“Problemi su se nagomilali u dvorani do usijanja. Vjerujem da ćemo početi tražiti model za dvoranu i da rješimo ovaj problem koji je alarmantan”, poručio je Gazdić.

Dugovi iz prethodnog perioda dostigli su iznos od 460.000 eura, od čega se Poreskoj upravi duguje više od 300.000 eura.

Planirani prihodi za ovu godinu su 138.000 eura, najviše od izdavanja poslovnih prostora - 50.000 eura, a 40.000 od izdavanja velike sale za utakmice i treninge i rekreaciju. Od izdavanja male sale Srednjoj stručnoj školi planiran je prihod od 8.000 eura, donacija 25.000, od naplate toplotne energije 10.000 eura i 5.000 eura od prihoda od turnira i drugih manifestacija.

U dvorani je trenutno zaposleno sedam radnika na neodređeno vrijeme, a tokom sezone loženja upošljavaju se dva radnika u kotlarnici.

Radnici primaju minimalne zarade od 450 eura, a i starosna struktura zaposlenih je nepovoljna. Najstariji radnik ima 64 godine, a najmlađi 46. Neki od njih, iako imaju uslove za penziju, nisu u mogućnosti da je ostvare zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

Rudnik uglja je jedino preduzeće koje je dvoranu sponzorisao kroz donacije za ugalj.