Mještani i turisti u Komarnici odsječeni od svijeta

Dva mosta su odnesena, put uništen, nemamo vode i struje, mještani i turisti su zarobljeni. Opština Šavnik daje sve od sebe da pomogne, čekamo da reaguju Vlada i nadležne službe, kaže Božidar Stijepović

50987 pregleda19 komentar(a)
Voda odnijela most, Foto: Svetlana Mandić

Otišao sam u sedam sati na posao i kad sam htio da se vratim nijesam mogao. Oca gledam na pet metara - tako blizu, a tako daleko. Nemoćni smo, kaže Radovan Stijepović iz šavničkog sela Komarnica.

Istoimena rijeka je u petak odnijela dva mosta u selu, pomoćne objekte, promijenila tok, poplavila ribnjak, imanja, a Stijepovićevi roditelji, kao i četrdesetak mještana i turista, ostali su odsječeni u gornjem dijelu sela, u zaseoku Kozarica.

Stijepović je "Vijestima" dostavio i video.

Ekipa “Vijesti” je stigla do prvog mosta koga je rijeka “prepolovila”. Drugi most je gotovo uništen, pa je selo podijeljeno na tri dijela.

“Stariji kažu da ovakva nepogoda nije zapamćena u našim krajevima. Uništena je sva infrastruktura - od mostova, vodovoda, struje. Mostovi se moraju odmah rješavati. Gornji most u Kozarici je prekinut jedno 70 metara. Skroz je rijeka promijenila tok. Oko 30-40 mještana je zarobljeno. Ima starih ljudi. Tu ima i turista jer je ovo turistički centar Šavnika. Dostavljamo vodu, hranu. Opština Šavnik je odmah reagovala, ali očekujemo da se država uključi, da riješimo infrastrukturu i da povežemo ljude. Očekujemo pomoć Vlade, Vojske”, kaže mlađi Stijepović, dok ga otac, s druge strane mosta, pozdravlja jer se preko mosta ne može.

Radovan Stijepovicfoto: Svetlana Mandić

Zato je tu bagerista Radojica Ćirović iz šavničke Službe zaštite i spasavanja koji pokušava da rijeku vrati u korito i da prelaz preko prvog mosta koliko-toliko osposobi. Tu je i da mještanima, koji s druge strane čekaju, dostavi vodu i hranu, ali i da preveze novinarku “Vijesti”.

FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić

“Imam kamp i trenutno je tu četvoro gostiju - dvoje iz Austrije i dvoje iz Litvanije. Baš su se prepali kad su vidjeli kako Komarnica sve nosi. Bilo je katastrofa. Nikad nije bilo ovako. Nemamo vode i struje, odsječeni smo”, kaže Milan Grujić kome je Ćirović donio vodu.

foto: Svetlana Mandić

“Ovo je strašno. A baš nam je bilo lijepo dok se poplava nije dogodila. Ostavili smo automobil koji smo iznajmili ispred kolibe. Potrebno je da pređemo rijeku. Moramo otići odavde, jer sjutra imamo let, a sljedeći je tek za dvije sedmice. Gledamo da li je ikako moguće da automobilom negdje pređemo rijeku”, nemoćno širi ruke Bernard Tomkos iz Litvanije.

Tomkos i Grujićfoto: Svetlana Mandić

I gosti Milorada Stijepovića su ostali odsječeni i ne mogu da se vrate.

“Imam šestoro odraslih gostiju i jednu bebu. Gosti su iz Izraela, Portugala i Engleske. Kod komšije je dvoje gostiju iz Njemačke, a kod drugog jedna četvoročlana porodica, takođe iz Njemačke. Nije ni čudo što su nam ovdje gosti sa svih strana, jer Kozarica je biser na Balkanu. Sad su nam ostali gosti otkazali dolazak”, kazao je Stijepović u telefonskom razgovoru, jer do njega nijesmo uspjeli stići.

foto: Svetlana Mandić

Kako je ispričao, situacija u zaseoku Kozarice trenutno je pod kontrolom, rijeka se vratila u korito, ali je sve uništila.

“Rijeka je kompletan tok promijenila i ovaj drugi most je potpuno uništen. Bivalo je da nadođe rijeka, ali ovolika količina vode za tako kratak period - nikada. Otišao sam i do Dragišnice i tamo se maltene brdo odronilo. Ogroman je odron - sigurno je odneseno stotine kubika drveta, a materijala ko zna koliko. To je zaista bilo iznenađujuće kada sam vidio jer se nikad ranije to nije dogodilo, niti sam vjerovao da se ovdje može ovoliko klizište pokrenuti”, riječi su Milorada Stijepovića.

Okruženi vodom, a vode za piće nemaju

Zdravko Kasalica, koji u Komarnici, u zaseoku Izvori (ne bez razloga tako nazvan), ima ribnjak, smatra da je klizište u Dragišnici dovelo do začepljenja, pa je zato rijeka tolikom brzinom nadošla. A tu je i velika količina padavina.

“Korito rijeke je bilo maltene suvo. Mislio sam da nema nikakve zebnje i da rijeka neće toliko nadoći, iako je padala kiša. Nikad se nije desilo da Komarnica tom brzinom nadođe. Ispred pet sati žena je ustala i vidjela da je cio ribnjak pod vodom. Rijeka je prelivala nasip. Moj otac ima 75 godina i ne pamti da se toliko podigla rijeka da prelije taj nasip. Ništa nijesmo mogli da uradimo, bez da gledamo kako voda nosi sve što smo stvarali 20 i kusur godina”, priča Zdravko, dok njegova porodica, braća i djeca, pune vreće pijeskom kako bi spriječili da mutna Komarnica ulazi u ribnjak i sačuvali “mrvice” što su im ostale.

Zdravko Kasalicafoto: Svetlana Mandić

“Ribnjak se mora praviti uz tok rijeke. Sve sam bio obezbijedio, ali vjerovatno je ovo klizište doprinijelo tome. Prvi bazen je napravljen 1996. godine. U ribnjaku je bilo 150 hiljada glava mlađi, četiri tone konzuma i oko 100 komada matičnog jata. Ni pet odsto nije ostalo. Podrum je poplavljen, a tamo se nalazilo dvije tone hrane koju sam nedavno doćerao. Nešto malo je ostalo, ali je to neupotrebljivo, dok je ostale vreće voda odnijela. Šteta je ogromna, sigurno je preko 50 hiljada vrijednosti samo ribe. Vratiću ja ovo u prvobitno stanje. Ne znam kad, ali vratiću, a potrudiću se da bude bolje nego što je bilo. I biće”, hrabri se Zdravko dok stiska zube da ne bi vidjeli da mu vilice podrhtavaju.

FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić

I dok u ribnjaku skoro da nema ribe, ima je dosta po okolnim barama koje su ostale nakon povlačenja Komarnice.

“Nije nam bilo jasno šta se dešava. Kasnije smo čuli da su na Žabljaku pale ogromne količine kiše, za 30 sati preko 200 litara i vjerovatno je to bilo. Ta voda s Durmitora, to je veliki splav, mjesto se zove Dobri Do, pokupilo je svu vodu i krenulo ovamo. Vjerovatno je to klizište u Dragišnici začepilo, te je voda naglo došla ovdje. Mnogi su se bili nameračili da posijeku Dragišnicu. Jedan dio je posječen. Stariji mještani su govorili da se ona ne smije posjeći baš zbog ovoga”, objašnjava Kasalica.

Vlatku-Vladu Deliću je ribnjak koji se nalazi na Komarnici skroz uništen.

“Bilo je oko tone ribe i preko tone mlađi. Još je voda velika i mutna. Voda je bila došla do kuće, ali nije ušla unutra. U planini je živa voda. Velike kiše napune taj dio i ovdje stigne voda i pravi velike probleme. Ali, ovako - nikada. Ovo selo je najsnabdjevenije vodom, a došlo je vrijeme da imamo okolo vode koliko hoćeš, ali nemamo za piće. Teško će biti dok se ovo ne stabilizuje”, kaže Delić.

Vlatko Delićfoto: Svetlana Mandić

A da bi se sve stabilizovalo i da bi se popravila uništena infrastruktura, potrebna je, kažu mještani, pomoć države.

“Dva mosta su odnesena, put uništen, nemamo vode i struje, mještani i turisti su ‘zarobljeni’. Nikad se ovako nije desilo. Opština Šavnik daje sve od sebe da pomogne, ali da li će imati toliko snage vidjećemo. Čekamo da reaguju Vlada i nadležne službe”, reče Božidar Stijepović.

Božidar Stijepovićfoto: Svetlana Mandić