UŽIVO Pucnjava u izraelskom gradu, više osoba ranjeno, napadač ubijen

Izraelska vojska konstantno napada zdravstvene ustanove i radnike u Gazi i Libanu, tvrde tamošnji zvaničnici. U Gazi je poginulo 986 zdravstvenih radnika od početka sukoba 7. oktobra, a na desetine njih od eskalacije na jugu Libana

34811 pregleda28 komentar(a)
Eksplozije u Bejrutu, Foto: REUTERS
06.10.2024. 14:56h
14:50h

Jedna žena je ubijena, a 10 osoba je ranjeno u pucnjavi na autobuskoj stanici u južnom izraelskom gradu Ber Ševi, saopštile su hitne službe, prenosi Gardijan.

Izraelska hitna služba Magen David Adom (MDA) saopštila je da su povrijeđeni prebačeni u Medicinski centar Soroka u Ber Ševii, na jugu Izraela, uključujući jednu osobu koja je u umjereno teškom stanju sa prostrijelnim ranama.

Još četiri osobe imaju prostrijelne rane, dok je pet osoba u lakšem stanju sa modricama i povredama od staklenih krhotina, navode iz MDA.

14:40h

Papa Franjo ponovo je danas zatražio "momentani prekid vatre" na Bliskom istoku, kao i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, uoči prve godišnjice početka rata u Gazi.

"Sjutra će biti prva godišnjica terorističkog napada na stanovništvo Izraela, kome ponavljam svoju podršku. Ne zaboravimo da još ima brojnih talaca u Gazi, čije momentano oslobađanje tražim", rekao je papa poslije nedjeljne molitve.

"Od tog dana Bliski istok uvučen je u sve teže patnje, sa destruktivnim vojnim akcijama koje i dalje pogađaju palestinsko stanovništvo", nastavio je papa.

On je dodao da se uglavnom radi o nedužnim civilima, osobama koje treba da dobiju neophodnu humanitarnu pomoć.

"Zahtijevam momentani prekid vatre, na svim frontovima, uključujući i na libanskom", rekao je papa Franjo.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da učini da se prekine spirala osvete i da napadi koje je sproveo Iran prije nekoliko dana ne budu ponovljeni, zato što "mogu da uvedu tu oblast u još veći rat".

"Sve nacije imaju prava da postoje u miru i bezbjednosti. Njihove teritorije ne treba da budu napadnute ili zauzete. Suverenitet treba da bude poštovan i garantovan kroz dijalog i mir", zaključio je papa.

On je posljednjih mjeseci nekoliko puta pozivao na prekid vatre, oslobađanje izraelskih tlaca i povećanje humanitarne pomoći za Palestince.

(BETA)

14:30h

Više osoba je ranjeno u pucnjavi na autobuskoj stanici u južnom izraelskom gradu Ber Ševi u nedjelju, saopštio je portparol izraelske policije.

Izraelska hitna služba Magen David Adom (MDA) saopštila je da je osam ranjenih u napadu prebačeno u bolnicu.

Napadač je ubijen, saopštio je portparol izraelske policije.

"Terorista je eliminisan, a brojne policijske snage iz južnog distrikta su prisutne na mjestu događaja", navodi se u saopštenju.

14:29h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu posjetio je trupe duž granice sa Libanom u nedjelju, navodi se u saopštenju njegovog kabineta, prenosi Gardijan.

Do posjete je došlo skoro sedmicu dana nakon što je izraelska vojska pokrenula kopnene operacije protiv Hezbolaha na jugu Libana, a uoči prve godišnjice napada od 7. oktobra.

14:27h

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je Iran da bi mogao završiti poput Gaze ili Bejruta ukoliko pokuša da naudi Izraelu, prenosi AFP.

"Iranci nisu ni takli naše vazduhoplovstvo - nijedan avion nije oštećen, nijedna eskadrila nije stavljena van upotrebe", rekao je Galant u izjavi, osvrćući se na nedavni iranski raketni napad na Izrael.

"Svako ko misli da će nas sam pokušaj da nam naude odvratiti od akcije, trebalo bi da pogleda naša dostignuća u Gazi i Bejrutu", dodao je Galant.

Iran je saopštio da je raketni napad, koji je pogodio dvije baze izraelskih vazduhoplovnih snaga, bio odgovor na ubistvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i iranskog generala Abasa Nilforušana u napadu na Bejrut 27. septembra.

13:54h

UN je saopštio da je 20.000 palestinskih izbjeglica prisilno raseljeno usljed izraelskih vazdušnih napada na kampove u Libanu.

UN agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) aktivirala je hitna skloništa za više od 4.300 raseljenih osoba, uključujući palestinske izbjeglice, Libance i Sirijce.

„Pripremali smo se za ovu vanrednu situaciju sedmicama i mjesecima,“ izjavila je Dorote Klaus, direktorica UNRWA-e u Libanu.

13:51h

Grupa Islamski otpor u Iraku saopštila je da je izvela tri odvojena napada na izraelske položaje na okupiranim Golanskim visoravnima, prema izvještajima BBC-ja.

Ovo se dogodilo nakon što je grupa ranije ove sedmice poslala dva drona na vojnu bazu na okupiranoj teritoriji, pri čemu su poginula dva izraelska vojnika, a 24 su ranjena.

Islamski otpor je grupa koja je povezana s Hezbolahom i Iranom, a koja se protivi Izraelu u regionu.

IDF (izraelska vojska) se nije oglasio, a još uvijek nije jasno da li je pričinjena neka šteta.

13:08h

Država Palestina pozdravila je izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona u kojoj je istakao potrebu za zaustavljanjem izvoza oružja Izraelu.

"Ministarstvo vanjskih poslova Države Palestine pozdravlja izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona u kojoj je istakao potrebu za zaustavljanjem izvoza oružja Izraelu tokom njegovog rata u Pojasu Gaze, napominjući da prioritet danas mora biti usmjeren na pronalaženje političkog rješenja za okončanje sukoba", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Ambasada Palestine u Crnoj Gori.

Ministarstvo smatra da je izjava Makrona u potpunosti usklađena s međunarodnim pravom, međunarodnim rezolucijama te da podržava rješenje o dvije države.

"Ministarstvo poziva zemlje koje i dalje podržavaju Izrael u njegovom ratu da poštuju i sprovode međunarodno pravo te izvrše pritisak na Izrael da okonča genocidni rat protiv našeg naroda, prisiljavajući ga da se pridržava međunarodnog prava i sprovede rezolucije Ujedinjenih naroda na način koji vodi ka okončanju okupacije i kolonizacije Palestine", dodaje se.

Ministarstvo, kako navode, "drži odgovornim zemlje koje pružaju vojna sredstva Izraelu smatrajući da na taj načih ohrabruju nastavak zločina protiv palestinskog naroda i neprekidnih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava."

"Ministarstvo poziva države potpisnice Konvencije o Genocidu i Ugovora o Trgovini Oružjem da odmah uvedu embargo na izvoz oružja Izraelu u skladu s njihovim obavezama da ne odobravaju prenos oružja ako imaju saznanja o korištenju tog oružja u počinjenju genocida, zločina protiv čovječnosti i teških kršenja Ženevskih konvencija", navodi se u saopštenju.

12:52h

Izraelska vojska je saopštila da je njeno vazduhoplovstvo ubilo komandanta Hezbolaha, Kadera Alija Tavila.

U saopštenju se navodi da su Tavil, zajedno sa Muhamadom Hajdarom i Hasanom Natirom Al-Rainijem, koji su ubijeni ranije tokom nedjelje, odgovorni za protivtenkovsku raketu koja je pogodila sjevernu granicu Izraela u januaru.

Ova raketa je dovela do smrti člana hitne službe Kfar Juvala, Baraka Ajalona, i njegove 76-godišnje majke.

Hezbolah još nije komentarisao saopštenje izraelske vojske.

11:54h

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da očekuje moguću paljbu dugometnih raketa iz Pojasa Gaze uoči godišnjice napada 7. oktobra, prema izveštajima Tajms of Izraela.

Vojni izvori su rekli novinama da pojačavaju svoje odbrane duž granice sa Gazom i u oblasti koridora Netzarim u središtu Pojasa, gdje IDF održava prisutnost, u iščekivanju mogućih napada.

IDF je takođe saopštio da koordinira s policijom i medicinskim službama u izraelskim pograničnim gradovima.

"Južna komanda je spremna za odbranu i napad u nekoliko scenarija tokom narednog mjeseca, uz dozvolu za održavanje memorijalnih događaja u pogranicnim zajednicama Gaze kako bi se realizovali bezbjedno,“ rekla je IDF u izjavi za novine.

Iako je veći dio vojne organizacije Hamasa razbijen, izraelski operativci kažu da i dalje mogu izvesti raketne napade.

11:48h

Njemački kancelar, Olaf Šolc, ponovo je pozvao na prekid vatre u Gazi uoči prve godišnjice rata Izraela na tom području, koji je izbila nakon napada koje je predvodio Hamas 7. oktobra, u kojima je poginulo oko 1.200 ljudi, a 250 ih je oteto.

"Nažalost, na ovu prvu godišnjicu terorističkog napada Hamasa na Izrael, mir ili čak pomirenje na Bliskom istoku čine se udaljenijim nego ikad", rekao je Šolc u video poruci.

Njemačka vlada nastavlja ustrajno da se zalaže za prekid vatre, koji konačno mora da se ostvari, dodao je.

"U bliskom smo kontaktu sa našim međunarodnim partnerima kako bismo spriječili dalju eskalaciju sukoba", rekao je Šolc.

Upozorio je i na rastući antisemitizam u Njemačkoj, koja je od prošlog oktobra bezuslovno podržavala Izrael.

"Nikada ne smije biti slučaj da jevrejski građani ovdje u Njemačkoj moraju živjeti u strahu i teroru. Nikada nećemo prihvatiti antisemitizam i slijepu mržnju prema Izraelu. Jevrejski narod ovdje u Njemačkoj ima punu solidarnost naše države", rekao je Šolc.

Prema Feliksu Klajnu, povjereniku vlade za borbu protiv antisemitizma, zabilježeno je više od 5.000 antisemitističkih incidenata u Njemačkoj u 2023. godini, od kojih se polovina dogodila nakon napada 7. oktobra.

11:42h

Izraelska vojska je, prema izvještajima, pritvorila najmanje 15 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali u posljednja 24 sata, uključujući jednog novinara i bivše zatvorenike, prenosi Gardijan.

Hapšenja su obavljena u oblastima Hebrona, Vitlejema, Tulkarema i Tubasa, saopštili su Palestinsko društvo zatvorenika i Komisija za pitanja pritvorenih i bivših pritvorenika.

Detalj iz Tulkarmafoto: REUTERS

Od prošlog oktobra, u izraelskim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali privedeno je preko 11.000 Palestinaca, navode ove grupe.

Grupe za ljudska prava i međunarodne organizacije su iznijele optužbe o široko rasprostranjenom zlostavljanju zatvorenika koje Izrael pritvara tokom racija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Oni su opisali navodno zlostavljanje i ponižavajuće tretmane, uključujući držanje zatvorenika s povezima na očima i lisicama u skučenim kavezima, kao i premlaćivanja, zastrašivanja i uznemiravanja.

11:39h

Najmanje 23 osobe su poginule, a 93 su ranjene tokom izraelskog bombardovanja širom Libana juče, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Izraelski napadi ciljali su gradove i sela na jugu Libana, u oblasti Nabatijeh, istočnoj pokrajini Beka, Balbek-Hermelu, planinskom području Libana, i na sjeveru, dodalo je ministarstvo u objavi na njihovom X nalogu.

Ovi podaci ne uključuju poginule i ranjene od najnovijeg izraelskog bombardovanja južnih predgrađa Bejruta nakon ponoći.

Od 23. septembra, izraelski napadi na Hezbolah širom Libana uzrokovali su smrt više od 1.110 ljudi, prema zvaničnim podacima.

Ministarstvo zdravlja Gaze je izdalo ažuriranje o broju stradalih u izraelskom napadu na školu i džamiju koja služi kao sklonište u Deir al-Balahu, u centralnoj Gazi, u subotu.

Prethodni broj žrtava bio je 24, a sada je povećan na 26. Desetine ljudi su prijavljene kao ranjene. Izraelska vojska tvrdi da je ciljala militante Hamasa u napadima.

11:34h

Al Džazira izvještava da je izraelska vojska opkolila izbjeglički kamp Džabalija na sjeveru Gaze.

Medijski portal citira portparola civilne odbrane Gaze, Mahmuda Basala, koji je rekao da ima mnogo žrtava nakon višestrukih napada koji su pogodili Džabaliju tokom noći.

Izraelska vojska je u saopštenju rekla: "Trupe 401. brigade i 460. brigade uspješno su opkolile područje i trenutno nastavljaju sa operacijama u tom području".

U saopštenju se dodaje da obavještajni podaci ukazuju na "prisutnost terorista i terorističke infrastrukture u području Džabalije ... kao i na napore Hamasa da obnovi svoje operativne sposobnosti u tom području".

"Prije i tokom operacije, vazduhoplovne snage su gađale desetine vojnih ciljeva u tom području kako bi pružile podršku kopnenim trupama", dodaje se.

Izbjeglički kamp Džabalija redovno je meta izraelskih snaga od početka rata u Gazi, što je dovelo do raseljavanja i smrti mnogih njegovih stanovnika.

Prema najnovijim podacima koje je objavilo ministarstvo zdravlja Gaze, najmanje 41.870 Palestinaca je poginulo od strane izraelske vojske u Gazi od 7. oktobra.

Ministarstvo zdravlja je takođe izvijestilo da je najmanje 97.166 osoba povrijeđeno. Prethodno su naveli da su hiljade drugih mrtvih vjerovatno izgubljene u ruševinama enklave.

11:33h

Nadžib Mikati, vršilac dužnosti premijera Libana, izjavio je da njegova vlada nastavlja da podržava „zajednički poziv na primirje,“ koji su prošle sedmice pokrenule Francuska i SAD, uprkos pojačanim izraelskim vazdušnim napadima na njegovu zemlju.

Mikati je rekao da bi diplomatski kraj eskalirajućeg rata bio "pobjeda za obje strane", Izrael i Liban, i da bi sve strane poštovale takav dogovor.

BBC prenosi njegovu današnju izjavu u kojoj Liban nastavlja da "zahtijeva da se izvrši pritisak na Izrael da poštuje primirje i odmah sprovede rezoluciju 1701".

10:44h

Mediji javljaju o veoma intenzivnim napadima izraela na Bejrut u posljednja 24 sata. BBC prethodnu noć opisuje kao najgoru od početka sukoba krajem septembra.

Zvanična nacionalna novinska agencija Libana saopštila je da su mete napada bili benzinska stanica i skladište medicinskih zaliha. Libanski mediji opisali su eksplozije u Bejrutu kao "veoma nasilne", navodeći da su se ambulantna kola hitno uputila ka pogođenim mjestima.

Prema izvještaju Al Džazire, izraelski napadi pogodili su nekoliko naselja u Dahiji, južnim predgrađima Bejruta, kao i put koji vodi ka međunarodnom aerodromu Rafik Hariri.

Detalj iz južnog predgrađa Bejrutafoto: REUTERS

Hezbolah, libanska militantna grupa koju podržava Iran, saopštila je da je gađala izraelske snage artiljerijom nakon što su pokušale da se infiltriraju prema oblasti Kalat Šuajb u Blidi, na jugu Libana.

U saopštenju se navodi da su borci ispalili rakete na izraelske vojnike tokom evakuacije "mrtvih i ranjenih vojnika" u pograničnoj oblasti Menara, nešto poslije ponoći. Hezbolah je takođe rekao da je lansirao napadačke dronove na izraelsku vojnu bazu.

09:52h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da, skoro godinu dana nakon napada Hamasa na Izrael, njegova zemlja sada vodi borbu na sedam frontova.

"Danas se Izrael brani na sedam frontova od neprijatelja civilizacije", rekao je on u video izjavi u subotu, prenosi CNN. Naveo je da ti frontovi uključuju Hezbolah, koji podržava Iran, na sjeveru, Hamas u Gazi, Hute u Jemenu, "teroriste" na Zapadnoj obali i šiitske milicije u Iraku i Siriji.

"A borimo se i protiv Irana, koji je prošle sedmice ispalio preko 200 balističkih raketa direktno na Izrael i koji stoji iza ovog rata na sedam frontova protiv Izraela", dodao je Netanjahu.

Rekao je da ispunjava svoje obećanje da će promijeniti ravnotežu snaga na sjeveru između Izraela i Libana. Prema podacima ACLED-a, Izrael je pokrenuo skoro 9.000 napada na Liban od 8. oktobra, dok je Hezbolah izveo 1.500 napada u istom vremenskom periodu.

Benjamin Netanjahufoto: REUTERS

Govoreći o Gazi, Netanjahu je rekao da Izrael ima pravo da se brani i da neće zaboraviti 101 taoca "kojima smo posvećeni svim silama da ih vratimo kući". 

Prema podacima ministarstva zdravlja Gaze, najmanje 41.825 ljudi je poginulo u Gazi od 7. oktobra prošle godine.

Netanjahu je kazao da bi trebalo da bude sramota francuskog predsjednika Emanuela Makrona i druge zemlje koje pozivaju na embargo na oružje protiv Izraela, rekavši: "Neka vam bude jasno, Izrael će se boriti dok ne pobijedi – za naše dobro i za mir i sigurnost u svijetu".

Prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, više od 1.400 ljudi je poginulo u izraelskim napadima u Libanu u posljednjih mjesec dana, dok je skoro 7.500 povrijeđeno.

09:35h

Palestinska novinska agencija Vafa prenosi da je obaviještena od medicinskih izvora da je 23 od 38 bolnica u Pojasu Gaze sada van funkcije zbog neprekidnih izraelskih vazdušnih napada, koji su ciljali zdravstvene ustanove tokom gotovo godinu dana rata.

Lokalne zdravstvene vlasti dalje su saopštile da je 986 zdravstvenih radnika poginulo tokom rata, dok su izraelski napadi, navodno, onesposobili 130 ambulantnih vozila.

09:18h

Izraelska vojska saopštila je da je opkolila Džabaliju na sjeveru Gaze i da nastavlja da djeluje u tom području.

Uoči kopnene operacije u izbjegličkom kampu, vazdušni napadi su izvedeni tokom noći, potvrdila je vojska, uključujući napade na, kako navode, skladišta oružja, podzemne infrastrukture, terorističke ćelije i dodatne vojne objekte.

CNN prenosi da su napadi trajali oko 90 minuta i bili koncentrisani na istočni dio Džabalije i obližnji Gaza Siti.

Ljekari Palestinskog Crvenog polumjeseca izjavili su da su dvije osobe poginule, a nekoliko drugih prebačeno je u bolnicu nakon što je pogođen stan u zgradi blizu UNRWA klinike u izbjegličkom kampu Džabalija. UNRWA je organizacija za pomoć koja djeluje na palestinskim teritorijama.

U saopštenju, vojska je navela da je otkrila prisustvo članova Hamasa u tom području, kao i njihove napore "da obnove svoje operativne kapacitete u tom području", te da nastavljaju operaciju radi demontaže te infrastrukture.

Takođe su rekli da će operacija "trajati koliko bude potrebno da bi se ostvarili njeni ciljevi".

09:07h

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, objavio je jutros video poruku uoči godišnjice napada 7. oktobra, koji je izazvao ovaj najnoviji talas nasilja na Bliskom istoku.

Rekao je da su napadi "ostavili ožiljke na dušama".

"Danas se sjećamo svih onih koji su brutalno ubijeni i koji su pretrpjeli neopisivo nasilje, uključujući seksualno nasilje dok su jednostavno živjeli svoje živote. Ovo je dan kada međunarodna zajednica mora glasno ponoviti našu potpunu osudu gnusnih djela Hamasa, uključujući uzimanje talaca", poručio je on.

Gutereš je rekao da se susreo sa mnogim porodicama talaca i "dijelio njihovu bol i tugu", ponovo zahtijevajući trenutno i bezuslovno oslobađanje.

"Od 7. oktobra svjedočimo talasu šokantnog nasilja i krvoprolića. Rat koji je uslijedio nakon užasnih napada prije godinu dana i dalje uništava živote i nanosi duboku ljudsku patnju Palestincima u Gazi i sada narodu Libana.

Često i jasno sam govorio o tome. Vrijeme je za oslobađanje talaca, vrijeme je da se ućutkaju oružja, vrijeme je da se zaustavi patnja koja je zahvatila region. Vrijeme je za mir, međunarodno pravo i pravdu", poručio je Gutereš.

Rekao je da su Ujedinjene nacije posvećene postizanju ciljeva i da je važno "održati nadu" usred krvoprolića.

"Nikada ne smijemo prestati da radimo na trajnom rješenju sukoba, gdje Izrael, Palestina i sve druge zemlje regiona konačno mogu živjeti u miru, dostojanstvu i s poštovanjem jedni prema drugima", zaključio je Gutereš.