Budućnost želi da trasira put, Sutjeska protiv lidera i tradicije

U Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi danas mečevi 11. kola - derbi u Nikšiću igraju Sutjeska i Budućnost (19 h)

8014 pregleda4 komentar(a)
Sa utakmice Budućnosti i Sutjeske u prvom krugu šampionata, Foto: FSCG

Jedanaesti septembar 2021. godine poseban je datum u novijoj istoriji duela Sutjeske i Budućnosti. Tog dana su na stadionu kraj Bistrice najveći crnogorski timovi odigrali utakmicu 7. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige, a na kraju su slavili Nikšićani (1:0) pogotkom Marka Vučića iz penala u 78. minutu.

Utakmica je posebna, jer je posljednja na kojoj je Sutjeska savladala velikog rivala. Od tada su podgorički i nikšićki “plavi” odigrali 14 mečeva u prvenstvu i Kupu, a bilans je sedam pobjeda Budućnosti i sedam remija.

Kada se ode malo dalje u prošlost, onda je pobjeda Sutjeske kraj Bistrice jedina na 20 posljednjih utakmica, još od 18. septembra 2019. kada su Nikšićani slavili pod Goricom 4:1.

Kad se pogleda tabela, ali i na osnovu igara nakon 10 kola (Podgoričani imaju meč manje), jasno je da je Budućnost favorit i u večerašnjem (19 h) susretu kraj Bistrice u okviru 11. kola, posljednjeg pred reprezentativnu pauzu. Ali, derbi je uvijek poseban, motiva neće nedostajati ni Sutjesci, koja će sigurno željeti da prekine niz bez pobjede protiv velikog rivala.

- Derbi je uvijek nepoznanica i neizvjesnost. Nije važna trenutna forma, niti stanje na tabeli. U derbiju se pojavljuju novi igrači, dođe do inspiracije pojedinca. Očekujemo kvalitetnu fudbalsku predstavu - rekao je u najavi susreta trener Budućnosti Ivan Brnović.

Brnović se osvrnuo i na Sutjesku, koju je tokom sezone preuzeo Milija Savović.

- Sutjeska je u značajnoj mjeri promijenila i podmladila tim. Igraju dobro, u pitanju je mlada, poletna ekipa koja ima puno energije, očigledno da im fali malo iskustva, ali dosta toga upravo nadomjeste svojom željom, borbenošću, agresivnošću, tako da će biti, nadam se, derbi po mjeri fudbalskih sladokusaca - kazao je Brnović.

Derbi ništa ne mijenja kada je u pitanju pristup - Budućnost ide na pobjedu.

- Igramo otvoreno i za gol više, naravno, kada nam protivnik to dozvoli. Ići ćemo na pobjedu, imamo samopouzdanje, motivisani smo, imamo sve što nam treba i daćemo sve od sebe - rekao je trener Budućnosti.

A Sutjeska je posljednju pobjedu protiv Budućnosti upisala upravo kada je trener bio Milija Savović, koji se tokom sezone vratio u Nikšić.

- Najljepša utakmica u crnogorskom fudbalu. Nadam se da će tribine biti pune, da ćemo imati značajnu podršku navijača i da ćemo na kraju pobijediti - rekao je Savović.

Derbi će, zbog kartona, propustiti Srđan Krstović.

- Budućnost je odlična ekipa. Mi smo imali oscilacija protiv Jedinstva, ali nam utakmica protiv Dečića daje za pravo da razmišljamo pozitivno. Nadam se da će pristup biti kao protiv Dečića i da ćemo uz pomoć navijača doći do pobjede - rekao je kapiten Sutjeske Vladan Giljen, koji će 400. put igrati meč za Nikšićane.

- Nije malo kada igrate u svom gradu i klubu. Nadam se da će biti još utakmica i da ćemo zajedno proslaviti pobjedu - rekao je Giljen.

Aktuelni šampion, Dečić Admiralbet nakon dva meča bez pobjede odlazi u Tivat, gdje će gostovati Arsenalu. Tuzani već imaju sedam bodova manje od Budućnosti, ali i meč više.

- Očekujemo tešku i zahtjevnu utakmicu. Želimo da odigramo dobar meč i osvojimo bodove, koji bi nam omogućili da napredujemo na tabeli, ali i koji bi nam značili na polju samopouzdanja pred nastavak šampionata - poručio je trener Dečića, Milorad Peković.

U ostalim mečevima sastaju se: Bokelj SBBet - Jedinstvo-Franca, Otrant-Olympic - Petrovac i Mornar - Jezero.

Utakmica u Nikšiću će imati humanitarni karakter

Meč Sutjeske i Budućnosti će imati humanitarni karakter, saopšteno je iz nikšićkog kluba.

- Cjelokupan prihod od prodaje ulaznica biće usmjeren za pomoć djeci oboljeloj od Laforine bolesti, od koje boluje i naš sugrađanin, 13-godišnji Radoje Mrvošević. Ova inicijativa je pokrenuta od strane navijačke grupe Vojvode 1988, u saradnji sa fondacijom “Volonteri Crne Gore”, uz punu podršku oba kluba. Pozivamo sve ljubitelje fudbala da se pridruže ovoj humanoj misiji - navodi se na Facebook i Instagram stranici Sutjeske.

Cijene ulaznica za zapadnu tribinu su dva, a za istočnu euro.

Parovi 10. kola

ARSENAL - DEČIĆ (15 h)

Sudija: Branko Odalović (Nikšić)

BOKELJ - JEDINSTVO (16)

Sudija: Nikola Cvijović (Budva)

OTRANT - PETROVAC (18)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

MORNAR - JEZERO (18)

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

SUTJESKA - BUDUĆNOST (19)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Standings provided by Sofascore