U BIH zatvorena biračka mjesta, preliminarni rezultati očekuju se oko ponoći

Izbori se nisu održali u pet poplavama pogođenih opština - Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici

7198 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
06.10.2024. 19:36h

Širom Bosne i Hercegovine u 19.00 časova zatvorena su biračka mjesta, na kojima su građani glasali za loklane organe vlasti u zemlji.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je najavila da će u 21.00 održati konferenciju za medije, kada će saopštiti više informacija o izlaznosti.

Do 15.00 časova je glasalo 34,98 posto birača, što je na nivou izlaznosti na opštim izborima 2022. godine, ali manje od prethodnih lokalnih izbora.

Izbori se nisu održali u pet poplavama pogođenih opština - Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici.

U tim opštinama, najavili su iz CIK-a, odluka o održavanju izbora će biti doneta nakon što se za to steknu uslovi, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana.

Građani u BiH danas su birali odbornike u opštinskim i gradskim skupštinama, skupštini distrikta Brčko i načelnike ili gradonačelnike.

Prelimirani rezultati izbora očekuju se oko ponoći.

U većini mjesta u Bosni i Hercegovini su jutros u 7.00 otvorena birališta, na kojima građani biraju nove predstavnike lokalnih vlasti.

Prvobitno je Centralna izborna komisija BiH odlučila da se zbog poplava izbori odlože u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mjesta u Fojnici, a jutros je odlučila da se odgode i na svim biračkim mjestima u Fojnici.

Izborna tišina trajaće danas do zatvaranja birališta u 19 sati.

Na nekoliko lokacija bilo je kašnjenja u otvaranju birališta iz različitih razloga, ali su izborni zvaničnici rekli da to nije neuobičajeno i da će sve biti nadoknađeno, prenose mediji u BiH.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima bira se ukupno 58 opštinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika opština, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika, te Skupština Brčko distrikta, prenosi kliks.ba.

Osim toga, zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina obuhvataju 23 kandidata u 21 opštini.

Ukupno će biti izabrano 3.200 vijećnika/odbornika i 143 gradonačelnika/načelnika.