Zirojević: Ministarka Vujović krši Poslovnik, tako je kad se ne pitate u sopstvenom resoru

"Kao ministarka odgovarate parlamentu koji Vas je izabrao, a ne SPC ili bilo kojoj drugoj organizaciji", poručio je poslanik Socijaldemokrata

6088 pregleda20 komentar(a)
Foto: Evropski savez

Poslanik Socijaldemokrata i predstavnik Evropskog saveza Nikola Zirojević saopštio je da mu ministarka kulture i medija Tamara Vujović još nije dostavila prvobitno rješenje kojim je odbijen zahtjev Opštine Berane da bude podignut spomenik bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom SPC Amfilohiju.

Kazao je da ministarka time krši Poslovnik parlamenta.

"Iako sam, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore, na osnovu člana 50, od ministarke kulture i medija, Tamare Vujović, tražio da mi na uvid dostavi prvobitno rješenje kojim je odbijen zahtjev Opštine Berane da bude podignut spomenik mitropolitu Amfilohiju Radoviću, a koje je naknadno poništila, to se, do danas, nije desilo. Javnost podsjećam da sam se na ovaj korak odlučio zbog sumnje u neregularnosti u toku ovog postupka, kao i da je ministarka bila izložena brojnim internim i eksternim pritiscima usljed kojih je promijenila sopstvenu odluku i poništila sopstveno rješenje", saopštio je Zirojević.

Ističe da član 50 Poslovnika jasno kaže da je rok za odgovor resora kojim ministarka Vujović rukovodi 15 dana, te da je zahtjev poslao 19. septembra.

"Nikakav odgovor nije stigao. Tako je kad se ne pitate u sopstvenom resoru. Shodno navedenoj situaciji, uputiću još jednu urgenciju generalnom sekretaru Skupštine Crne Gore, ovim povodom, a ministarki Vujović poručujem - možete da bježite od davanja odgovora, ali ne još dugo. Jer, shodno Ustavu Crne Gore, kao ministarka odgovarate parlamentu koji Vas je izabrao, a ne SPC ili bilo kojoj drugoj organizaciji", zaključuje Zirojević.