Spajić tvrdio da je EK uticala na promjene Zakona o RTCG-a, iz Delegacije EU to demantuju

U sklopu IBAR zakona, koji su usvojeni u junu, donijet je i set medijskih zakona. Među spornim rješenjima je i to što za izbor direktora RTCG-a sada treba najmanje pet, umjesto 10 godina radnog iskustva, kako je prvenstvo glasio predlog Zakona

11986 pregleda31 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

“Mislim da oni optužuju Evropsku komisiju (EK) da stoji iza svega toga. EK je bila ta koja je u mnogome predložila i savjetovala i negdje korigovala sva zakonska rješenja".

Nikako nijeste uticali na izbor Raonića?

"Apsolutno su to neistine".

Tako je premijer Milojko Spajić nedavno gostujući na Televiziji Nova M odgovorio na optužbe da je izmjenama spornog Zakona o RTCG-u učestvovao u crtanju kriterijuma za određenu osobu.

U sklopu IBAR zakona, koji su usvojeni u junu, donijet je i set medijskih zakona. Među spornim rješenjima je i to što za izbor direktora RTCG-a sada treba najmanje pet, umjesto 10 godina radnog iskustva, kako je prvenstvo glasio predlog Zakona.

Ipak da Evropska komisija nije uticala na te izmjene, proizlazi iz odgovora koji je dostavljen Televiziji Vijesti.

“Svi savjeti Komisije su uvaženi u nacrtu usvojenom u Skupštini. Što se tiče uslova za izbor rukovodstva javnih emitera, to je pitanje nacionalne, a ne nadležnosti EU. Zbog toga Komisija nije bila u poziciji da komentariše ovo pitanje", rekli su iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Amandmane na Zakon o Javnom servisu zdušno su branili i poslanici iz Spajićevog PES-a.

I vidjeli smo – Boris Raonić je treći put izabran na čelo RTCG-a. Prvo je nakon usvajanja IBAR zakona podnio ostavku na tu funkciju, a istog dana imenovan je za vršioca dužnosti.

Prethodna dva izbora Raonića obilježili su brojni sudski sporovi, a presude Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda su potvrdile da je Raonić 2021. godine bio nezakonito izabran. Sve to Savjetu RTCG-a nije smetalo da ga u avgustu ove godine ponovo izabare za generalnog direktora koji će tu funkciju obavljati u punom mandatu.