UŽIVO Izrael obilježava godišnjicu napada Hamasa, raketa te militantne grupe ranila dvije Izraelke

Dok se rat na jugu u Gazi nastavlja, pojačan je sukob sa Hezbolahom na sjeveru, koji je počeo 8. oktobra prošle godine

23155 pregleda3 komentar(a)
Stariji Palestinac tijelom onemogućava izraelskom vojniku da puca, Foto: REUTERS
07.10.2024. 13:59h
08:20h

Izraelska vojska je pozvala sve stanovnike libanskih sela iz kojih su evakuisani svoje da se ne vraćaju “do daljnjeg”.

Portparol Avišaj Adri izjavio je da izraelski napadi i dalje traju.

Adri svakodnevno objavljuje više poruka, upozoravajući stanovnike preko 120 gradova i sela širom Libana, pozivajući ih da napuste svoje domove i evakuišu se.

Libanske vlasti navode da je više od 1,2 miliona ljudi raseljeno otkako su se borbe prošlog mjeseca intenzivirale. Mnogi su privremeno smješteni u školama širom zemlje, dok su drugi na trotoarima, u parkovima, crkvama i džamijama.

08:14h

Djeca u Libanu pretrpjela su teške povrede od napada i gelera, navodi portparol Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija, dok se rat između Izraela i Hezbolaha intenzivira.

"Posljedice ovog sukoba eskaliraju posljednjih sedmica i zaista imaju ogroman uticaj na djecu ovdje… u smislu broja ubijenih i ranjenih, ali i raseljenih", rekla je portparolka UNICEF-a Tes Ingram za CNN.

Ingram je navela da su najčešće povrede od gelera, a neka djeca su pretrpjela povrede mozga, potrese i povrede udova uslijed eksplozija. Djeca takođe doživljavaju napade panike i noćne more.

UNICEF navodi da je više od 690 djece ranjeno u Libanu uslijed eskalacije sukoba u posljednjih šest sedmica, a više od 400.000 djece je raseljeno iz svojih domova dok porodice pokušavaju da pobjegnu od napada.

08:11h

Najmanje pet osoba je ranjeno u Haifi u nedjelju veče nakon raketnog napada Hezbolaha. Bio je to prvi put da je ova militantna grupa podržana od Irana napala sjeverni izraelski grad u svom aktuelnom sukobu s Izraelom, prenosi CNN.

Hezbolah je u saopštenju naveo da je ispalio rakete na izraelsku vojnu bazu Karmel, dok su izraelske vlasti saopštile da su rakete i geleri padali oko grada.

Rambam bolnica u Haifi saopštila je da je zbrinula šest osoba koje su bile pogođene napadom. Jedna osoba je bila "lakše do umjereno povrijeđena", dok su četiri osobe zadobile "lakše povrede" zbog gelera, navodi bolnica. Šesta osoba je bila zbrinuta zbog napada panike, dodaje se u saopštenju.

Izraelske hitne službe Magen David Adom objavile su da su zbrinule dvije osobe na licu mjesta - trinaestogodišnjeg dječaka sa povredom glave od gelera i dvadesetdvogodišnjeg muškarca na kojeg je pao prozor nakon eksplozije.

Policija i stručnjaci za demontiranje bombi prijavili su ostatke i gelere u dva glavna područja, prema izjavama policije.

Izraelske odbrambene snage su ranije navele da su uočile pet projektila ispaljenih prema gradu i pokušale da ih presretnu, ali su neki od njih ipak pali na grad.

Izraelski zvaničnici tvrde da je Hezbolah ispalio više od 100 raketa preko granice u nedjelju. Izrael je nastavio svoju intenzivnu kampanju bombardovanja južnog Bejruta i okolnih područja u Libanu, gdje je, prema libanskim vlastima, u protekle dvije sedmice ubijeno više od 1.400 osoba.

07:55h

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin ponovo je potvrdio “nepokolebljivu američku posvećenost bezbjednosti Izraela, prekidu vatre u Gazi i diplomatskom rješenju koje omogućava građanima da se sigurno vrate svojim domovima na obje strane granice između Izraela i Libana" tokom telefonskog razgovora sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom, prenosi Gardijan.

U saopštenju koje je izdao Pentagon, Ostin je takođe naveo da SAD održavaju "značajne vojne kapacitete" u regionu kako bi branili američko osoblje, podržali izraelsku "samoodbranu" i "odvraćali od dalje eskalacije".

"Dvojica lidera su ponovila svoju posvećenost odvraćanju Irana i partnera te posrednika koje Iran podržava od pokušaja da iskoriste situaciju ili prošire sukob", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje je objavljeno u trenutku dok Izrael nastavlja bombardovanje Gaze, gdje je usmrtio desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade djece, kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra, i dok nastavlja napade na Liban, te prijeti Iranu odmazdom.

07:51h

Devetnaestogodišnji palestinski novinar, čiji su radovi objavljivani na Al Džaziri, ubijen je u izraelskom napadu, izvjestila je ova katarska mreža.

Hasan Hamad, koji je živio u izbjegličkom kampu Džabalija u sjevernoj Gazi, navodno je bio meta prijetnji izraelskog oficira putem WhatsApp-a. Njegove kolege optužile su izraelsku vojsku da ga je namjerno targetirala, što oni poriču.

"Hasan Hamad, novinar koji nije doživio ni dvadesetu, odolijevao je cijelu godinu na svoj način. Odolijevao je tako što je bio daleko od svoje porodice kako ne bi bili meta. Odolijevao je kad je pokušavao da pronađe internet signal, sjedeći sat ili dva na krovu samo da bi poslao video koji do vas stiže za nekoliko sekundi", stoji u objavi na Hamadovom nalogu u nedjelju, koju je očigledno napisao njegov kolega.

"Jučer, od 22 sata, kretao se između bombardovanih lokacija, a zatim se vratio da traži internet signal, samo da bi opet otišao da snimi prizore razbacanih ostataka. Trpio je bol zbog povređene noge, ali je nastavio da snima. U 6 sati ujutro, pozvao me je da pošalje svoj posljednji video. Nakon poziva koji nije trajao više od nekoliko sekundi, rekao je: 'Evo ih, evo ih, gotovo je' i prekinuo. To je osjećaj koji nijedno ljudsko biće ne može podnijeti", dodaje se.

07:45h

Oružano krilo Hamasa saopštilo je da je ispalilo rakete na južni Izrael. Brigade Izedin el-Kasam saopštile su da su njihovi borci ispalili projektile na “neprijateljska okupljanja” na prelazima Rafa i Kerem Šalom, te kibuc Holit, blizu granice sa Gazom, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska je, u međuvremenu, saopštila da je “spriječila neposrednu prijetnju” od Hamasa, napadajući “lansirne položaje i podzemne rute Hamasa” širom pojasa Gaze.

Izraelska vojska potvrdila je rano ujutro i da je izvršila napade na bolnicu Al-Aksa u Deir Al Balahu, u središtu Gaze, tvrdeći da je bolnica postala baza za “komandno-kontrolni kompleks” Hamasa, bez pružanja dokaza.

Al Džazira prenosi da je 11 osoba povrijeđeno u napadu, koji je gađao šatore raseljenih osoba koje su se sklonile na teritoriji bolnice.

Ova bolnica, jedina koja funkcioniše u središnjoj Gazi, već je bila meta više smrtonosnih izraelskih napada, između ostalog na kraju prošlog mjeseca i u avgustu, kada je izraelski napad ubio najmanje pet osoba i zapalio šatore raseljenih osoba.

07:43h

U protekloj godini, Izrael je u pojasu Gaze bombardovao više od 40.000 ciljeva, pronašao 4.700 tunelskih otvora i uništio 1.000 položaja raketnih lansera, saopštila je vojska te zemlje na godišnjicu napada Hamasa na Izrael. 

Izraelska vojska je saopštila da je od 7. oktobra 2023. godine poginulo 726 vojnika. Od toga, 380 je poginulo u napadima 7. oktobra, a 346 u borbama u Gazi, počevši od 27. oktobra 2023, prenosi Rojters.

Povrijeđenih vojnika bilo je 4.576 od tog datuma. Pedeset i šest vojnika stradalo je u "operativnim nesrećama".

U podacima koji obilježavaju godišnjicu 7. oktobra, izraelska vojska je saopštila da je od početka rata mobilisano 300.000 rezervista – 82% muškaraca i 18% žena, od kojih je skoro polovina uzrasta između 20 i 29 godina.

Od početka rata, 13.200 raketa ispaljeno je na Izrael iz Gaze. Još 12.400 ispaljeno je iz Libana, dok je 60 stiglo iz Sirije, 180 iz Jemena i 400 iz Irana, navodi vojska.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila više od 800 “terorista” u Libanu, gdje je napadnuto 4.900 ciljeva iz vazduha, kao i oko 6.000 ciljeva na kopnu. U protekloj godini, Izrael je uhapsio više od 5.000 osumnjičenih na Zapadnoj obali i u dolini rijeke Jordan.

Vojska je saopštila da je ubila osam komandanata brigada militanata iz Gaze, oko 30 komandanata bataljona i 165 komandanata četa tokom protekle godine.

07:24h

Jedan izraelski vojnik je poginuo u sukobu na granici sa Libanom, saopštila je izraelska vojska, navodeći da je riječ o naredniku Etaju Azulaju. Dvojica drugih vojnika iz njegove jedinice su ozbiljno ranjeni u istom incidentu, dodali su, prenosi Gardijan.

Izrael je nastavio bombardovanje Bejruta tokom noći. Ogromne vatrene lopte i dim viđeni su kako se dižu iz južnog predgrađa Bejruta, Dahije, koje se smatra uporištem Hezbolaha, prenosi Al Džazira. Izraelska vojska tvrdi da je cilj napada bio sjedište Hezbolaha i skladišta oružja, ali nije pružila dokaze za tu tvrdnju.

Eksplozija u Bejrutufoto: REUTERS

Nije odmah bilo jasno da li ima žrtava u tom području, koje je postalo teško dostupno zbog izraelskih udara.

U odvojenom izraelskom napadu ranije u nedjelju, u gradu Kamatija, jugoistočno od Bejruta, ubijeno je šest osoba, uključujući troje djece, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, prema izvještajima Asošiejted presa.

07:13h

Izrael je pojačao vazdušne napade na južna predgrađa Bejruta u nastojanju da uništi vojne sposobnosti i lidere Hezbolaha, uoči prve godišnjice napada Hamasa na Izrael, koji je doveo do rata u Pojasu Gaze, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku..

U međuvremenu, Teheran je objavio da zatvara aerodrome za vazdušni saobraćaj od 21 sat 6. oktobra do 6 časova ujutru 7. oktobra, navodeći kao razlog zatvaranja aerodroma "operativna ograničenja". Iranske vlasti odluku su donijele dok Izrael razmatra svoj odgovor na nedavni masovni raketni napad Irana na teritoriju Izraela.

Redakcija RSE na engleskom jeziku prenosi da nije jasno da li su svi iranski aerodromi zatvoreni za vazdušni saobraćaj. Teheran je slične akcije preduzeo i 1. oktobra kada je izveo raketni napad na Izrael.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je 6. oktobra zaprijetio Iranu da bi na kraju mogao da "prođe kao Bejrut ili Gaza", ukoliko Teheran pokuša "dodatno da naudi Izraelu".

Izrael je ranije saopštio da je izveo seriju "ciljanih udara" na "skladišta oružja" i infrastrukturu koja pripada Hezbolahu.

Zvanična libanska Nacionalna novinska agencija saopštila je da je uporište Hezbolaha u Libanu pogođeno više od 30 puta. U vazdušnim napadima pogođena su benzinska pumpa i skladište sanitetskog materijala.

Redakcija RSE na engleskom jeziku prenosi da su brojni svedoci rekli da je riječ o najjačim napadima otkako je Izrael, prije dvije nedjelje, pokrenuo vazdušne udare na Liban.

Američki Stejt department saopštio je 6. oktobra da Vašington podržava akcije Izraela u borbi protiv ekstremističkih elemenata, ali da američki lideri ne odobravaju gađanje civilne infrastrukture.

"Vojni pritisak ponekad može da omogući diplomatiju. Naravno, vojni pritisak može da dovede i do pogrešne procjene. Može da dovede do neželjenih posljedica. Svaka civilna žrtva je jedna žrtva previše", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Izrael je 5. oktobra saopštio da su izraelske snage ubile 440 boraca Hezbolaha u kopnenim operacijama u južnom Libanu i uništile 2.000 ciljeva Hezbolaha. Do sada je, prema podacima izraelskih vlasti, na jugu Libana ubijeno devet izraelskih vojnika.

Prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, skoro 2.000 ljudi je ubijeno u Libanu od početka sukoba, većina u posljednje dvije sedmice.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Filipo Grandi izjavio je 6. oktobra u Bejrutu da je Izrael vazdušnim napadima na Liban prekršio međunarodno humanitarno pravo, jer su mete bili civili i civilna infrastruktura, prenijela je agencija Rojters. Grandi je pozvao sve strane da se obustave sukobi u Libanu i Pojasu Gaze.

Izraelske snage su u stanju pripravnosti uoči prve godišnjice napada Hamasa 7. oktobra prošle godine na teritoriju Izraela. Vojska Izraela nastavila je sa vazdušnim udarima na Gazu, a u napadu 6. oktobra na džamiju u središtu Gaze poginulo je najmanje 19 ljudi.

U napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, prema izraelskim podacima, ubijeno je oko 1.200 ljudi, dok je oteto oko 251 ljudi, od kojih 97 Hamas još uvijek drži u Gazi kao taoce, uključujući 33 osobe za koje izraelska vojska tvrdi da su mrtve.

U odmazdi Izraela koja je uslijedila, u Gazi je u napadima izraelske vojske od početka rata ubijeno blizu 42.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, pod kontrolom Hamasa.