Čestitke povodom Dana Vojske Crne Gore

Dan Vojske Crne Gore, 7. oktobar, obilježava se danas

3462 pregleda10 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
07.10.2024. 12:07h

Dan Vojske Crne Gore obilježava se danas, a tim povodom su stigle i čestitke državnih zvaničnika i predstavnika političkih partija.

Ćulafić: Hvala vam što svakodnevno stajete na branik slobode, sigurnosti i održivosti naše zemlje

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić čestitao je Dan vojske pripadnicima Vojske Crne Gore.

"Vaša časna i odgovorna služba predstavlja stub sigurnosti i mira za sve građane naše zemlje. Istovremeno, vaš doprinos u zaštiti prirodnih bogatstava, kako u redovnim aktivnostima, tako i u vanrednim situacijama, neizmjerno je važan za očuvanje ekološkog balansa i ljepote naše domovine.

Kao čuvari mira i prirode, vi ste ponos Crne Gore, a vaša posvećenost i hrabrost služe kao primjer kako se odgovorno brine o ljudima i našoj okolini. Hvala vam što svakodnevno stajete na branik slobode, sigurnosti i održivosti naše zemlje. Želim vam puno uspjeha u daljim zadacima", navodi se u njegovoj čestitci.

Bogdanović: Vojsku očistiti od partijskih funkcionera bivšeg režima

U ime Kluba poslanika Demokrata i svoje ime Boris Bogdanović je ministru odbrane i svim pripadnicima Vojske Crne Gore uputio čestitke povodom Dana vojske.

"Vojska Crne Gore predstavlja ključni faktor stabilnosti u regionu i aktivno doprinosi jačanju saradnje i izgradnji partnerskih odnosa sa oružanim snagama EU i širom svijeta. Njeno učešće u mirovnim misijama ne samo da podiže ugled Vojske, već i same države Crne Gore, te dodatno jača naše diplomatske potencijale.

Pripadnici Vojske Crne Gore, kroz svoj profesionalizam, odgovornost i oslanjanje na bogatu vojničku tradiciju, pokazali su da su jedan od najstručnijih i najreprezentativnijih segmenata našeg društva. U prilog tome govore uspješno sprovedena profesionalizacija Vojske, veće angažovanje u mirovnim misijama, realizacija planiranih vježbi i međunarodnih aktivnosti, unaprjeđenje odbrambenih kapaciteta u zemlji i regionu, nove uniforme, nova oprema i prije svega čestit i pošten rad", navodi Bogdanović.

On je kazao da, s tim u vezi, daje punu podršku ministru odbrane i članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost da na predlog ministra očiste sistem odbrane od partijskih funkcionera bivšeg režima i njihovih generala, koji su, kako tvrdi, umjesto da jačaju Vojsku Crne Gore jačali partije bivšeg režima. "Sprovodili partijske naloge, bili zaduženi da svaka vojna uniforma glasa po partijskom nalogu, koji su iz Vojske Crne Gore uklanjali vojnike koje nije prepoznao partijski teren, koji su sistem odbrane pretvorili u administratore sramotnog portala Udar.me, koji su vojne brodove tovarili opojnom drogom i mnogo čega drugog nedostojnog vojne uniforme.

Siguran sam da će Vojska Crne Gore očišćena i reformisana u budućnosti graditi svoj savremeni profil, ostajući poželjan partner prijateljskim zemljama i izvor ponosa za sve građane Crne Gore", zaključio je Bogdanović.

SEP: Crna Gora uvijek bila na strani vrijednosti slobode i mira

Biti u vojnoj službi jedne države je velika odgovornost, ali i čast, i predstavlja životni poziv kojim se potvrđuje da je Crna Gora uvijek bila na strani vrijednosti slobode i mira, saopštila je Stranka evropskog progresa (SEP).

Oni su čestitali Dan VCG oficirima, podoficirima i svim pripadnicima Vojske.

"Ovaj istorijski datum ima posebni značaj u sadašnjosti, ali zauzima i posebno mjesto u budućnosti nezavisne i suverene Crne Gore - članice NATO alijanse. Zajedničkim učešćem u mirovnim misijama i u mnogim međunarodnim zadacima, pokazali smo ozbiljnost i kredibilitet da smo spremni da doprinesemo miru i stabilnosti u svijetu", navodi se u saopštenju.

Kažu da nas bogata, ali i burna istorija podsjeća na princip da se slobodom nikada i nipošto ne smije trgovati. Zato je, ističu, uloga Vojske i njena spremnost da odgovori potencijalnim bezbjednosnim izazovima, od značaja ugled same države i za našu poziciju u međunarodnoj zajednici.

"Biti u vojnoj službi jedne države je velika odgovornost ali i čast, i predstavlja životni poziv kojim se potvrđuje da je Crna Gora uvijek bila na strani vrijednosti slobode i mira. U to ime - oficirima, podoficirima i svim pripadnicima Vojske Crne Gore još jednom čestitamo svečani datum, uz želju da u mirnodopskim uslovima čuvaju tradiciju započetu u Tuđemilima prije jednog milenijuma", zaključuje SEP.

Nurković: Vidljivi rezultati modernizacije

Potpredsjednik Skupštine Mirsad Nurković rekao je da su vidljivi rezultati modernizacije VCG.

On je čestitao 7. oktobar ministru odbrane Draganu Krapoviću i pripadnicima Vojske.

„Savremena vremena donose nove izazove. Mir i bezbjednost imperativ su svakog društva. Naša vojska, kao kredibilan partner i članica NATO saveza, garant je sigurnosti. Izgradili ste i respektabilan doprinos mirovnim misijama u svijetu. Vidljivi su i rezultati modernizacije, zbog čega se svi osjećamo bezbjedno. Poštujući napore koje svaki pripadnik i pripadnica Vojske Crne Gore ulažu u očuvanje naših granica zahvalni smo na miran san svakog građanina Crne Gore.“

Popović: VCG odgovara na sve bezbjednosne izazove

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović uputila je čestitke ministru odbrane Draganu Krapoviću i svim pripadnicima VCG, koji, kako je rekla, predanim radom i posvećenošću svakodnevno doprinose očuvanju bezbjednosti i suvereniteta naše države.

"Vojska Crne Gore danas predstavlja modernu, profesionalnu i savremeno opremljenu vojsku, koja odgovara na sve bezbjednosne izazove savremenog svijeta. Kroz svoju posvećenost miru, stabilnosti i međunarodnim misijama, pripadnici Vojske Crne Gore daju značajan doprinos kako unutar naše države, tako i u okviru međunarodnih operacija. Njihova hrabrost, profesionalizam i lojalnost crnogorskoj državi predstavljaju uzor i čine važan stub naše bezbjednosti.

"Crnogorska državnost, ojačana međunarodnim priznanjem na Berlinskom kongresu 1878. godine, vjekovima svjedoči o neprekinutoj borbi za slobodu i nezavisnost. Moderni temelji naše države postavljeni su hrabrošću mojkovačkih junaka, a kasnije učvršćeni u antifašističkom Trinaestojulskom ustanku i zajedničkoj borbi naroda u Drugom svjetskom ratu.

"Danas, u vremenu izazova, Crna Gora ostaje posvećena očuvanju multietničkog sklada i vrijednostima koje dijelimo sa savremenom Evropom. Uspješno sprovođenje reformi i nastavak našeg evropskog i evroatlantskog puta garantuju bolji i sigurniji život za sve građane. Vojsci Crne Gore želim da nastavi da služi domovini s istom odlučnošću i čašću, te da bude stub stabilnosti i bezbjednosti naše države i svih njenih građana", napisala je potpredsjednica parlamenta.

Camaj: Glavni oslonac sigurnosti i mira naše domovine

Potpredsjednik Skupštine Nikola Camaj rekao je da pripadnici VCG imaju ključnu ulogu u očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbjednosti Crne Gore, ali i značajan doprinos u međunarodnim misijama.

On je uputio čestitku ministru odbrane Draganu Krapoviću i pripadnicima VCG.

„Vaša predanost, hrabrost, disciplina i profesionalizam Vojske Crne Gore glavni su oslonac sigurnosti i mira naše domovine. Imate ključnu ulogu u očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbjednosti Crne Gore, ali i značajan doprinos u međunarodnim misijama. Posvećenost se ogleda i u vašoj bezrezervnoj pomoći građanima u vanrednim situacijama uzrokovanim vremenskim neprilikama do podrške miru na globalnom nivou", napisao je Camaj.

Rekao je da kredibilna, partnerska saradnja sa NATO alijansom i modernizacija po njenim standardima čini da granice Crne Gore, na kopnu, moru i u vazduhu ostanu sigurne, a Vojska Crne Gore bude još efikasnija i međunarodno priznata članica tog saveza.

"Čestitam Dan Vojske Crne Gore, ovaj značajan, veliki, skoro hiljadugodišnji jubilej“, zaključio je Camaj.