DRI: Uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja Skupštine, pozitivno na finansijski izvještaj

Državna revizorska institucija izdala osam preporuka koje se odnose na imovinu, izvršenje budžeta, upravljanje ugovorima o djelu i varijabilni dio zarade

3060 pregleda1 komentar(a)
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Skupštine za 2023. godinu, uz skretanje pažnje i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja.

Mišljenje je donio Kolegijum DRI u sastavu: Branislav Radulović (rukovodilac) i Milan Dabović (član).

DRI je saopštio da je finansijskom revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine za 2023. kolegijum stekao "razumno uvjerenje da je isti, u svim materijalnim aspektima, sastavljen u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor".

Kažu i da su revizijom pravilnosti poslovanja parlamenta utvrđene "neusklađenosti koje imaju materijalan, ali ne i prožimajući efekat."

"Neusklađenosti su utvrđene u odnosu na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakon o državnim službenicima i namještenicima, Uredbu o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, Uputstvo o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, Odluku o sticanju prava korišćenja i prava raspolaganja službenim notebook-om poslanika u Skupštini Crne Gore i Odluke o varijabilnom dijelu zarade za poslanike Skupštine Crne Gore", saopštio je DRI.

Izdali su osam preporuka koje se odnose na imovinu, izvršenje budžeta, upravljanje ugovorima o djelu i varijabilni dio zarade.

"Revizijom je utvrđeno da je Skupština Crne Gore za održavanje građevinskih objekata utrošila 164.837,22 eura, što nije u skladu sa čl. 3 Uredbe o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, kojim je propisano da se o investicionom i tekućem održavanju 'zgrade Skupštine Crne Gore i prostorija u toj zgradi stara organ uprave nadležan za imovinu (Uprava za imovinu) u skladu sa sredstvima obezbijeđenim za tu namjenu u Budžetu Crne Gore'. U tom smislu DRI je preporučila Službi Skupštine da, u saradnji sa Upravom za državnu imovinu, kao nadležnim organom, obezbijedi da se održavanje zgrade koju koristi Skupština Crne Gore, vrši u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore", navodi DRI.

Kažu i da je iz budžeta Skupštine finansirana Sindikalna organizacija na način koji nije dovoljno transparentan i da nisu jasno regulisani uslovi i način finansiranja.

"Na račun Sindikalne organizacije Skupštine Crne Gore je u toku 2023. uplaćeno ukupno 250.000,00 eura na osnovu zahtjeva Sindikalne organizacije za potrebe realizacije sindikalnih aktivnosti. U raspoloživoj dokumentaciji nije navedeno u koje svrhe će se sredstva koristiti i nema povratnih informacija kako su sredstva utrošena", dodaju.

Revizijom je utvrđeno, navodi DRI, da su zaključivani ugovori o djelu za obavljanje poslova za koje su sistematizovana radna mjesta (kurirski poslovi, poslovi vozača, poslovi upisničara u službi Pisarnice, higijeničarke, poslovi vezane za skupštinski Bife) Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima kojim je definisan postupak zasnivanja radnog odnosa i popuna radnih mjesta u organima državne uprave.

Kolegijum DRI je utvrdio da Skupština, do 4. novembra, izradi i dostavi toj instituciji plan aktivnosti za realizaciju preporuka i do 4. aprila 2025. izvijesti DRI o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine za 2023. je dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI.