Rudokop Zagrad još nije rekultivisan, duže od pola godine čekali prijem kod Mujovića

Podsjećaju da je ministar Mujović takođe javno sapštio da je odlukom Vlade u septembru 2023. godine konstatovano da je prestao eksploatacijski proces na rudokopu Zagrad, da je ovo rudno nalazište sa aspekta boksita iscrpljeno, da je rekultivacija površina na osnovu Ugovora o koncesiji je obavezna

2944 pregleda1 komentar(a)
Rudokop Zagrad (Ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Udruženje građana nadomak rudokopa Zagrad podsjetilo je da pitanje rekultivacije pomenutog rudokopa još uvijek nije riješeno, kao i da duže od pola godine čekaju da ih tadašnji ministar energetike i rudarstva Saša Mujović primi na razgovor.

U saopštenju za javnost ističu da je Mujović javno, gostujući na lokalnoj televiziji, saopštio da će ih primiti na razgovor i da su mu se oni, u skladu sa, kako su istakli, javno datom obećanju obratili dopisom za prijem.

"Nijesmo dobili zvaničan odgovor, već su u telefonskom razgovoru iz tadašnjeg MER-a pojasnili da je ministar našu komunikaciju povodom problematike sveo na nivo sekretara resora, i naglasili da će u najkraćem vremenskom roku izaći na rudokop Zagrad kako bi napravili izveštaj za potrebe elaborata, nakon čega će nas obavijestiti o sprovedenom. Do danas, nakon više od pola godine, se ništa nije sprovelo, dok oblast rudarstva više nije u okviru resora na čijem je čelu danas ministar Mujović", stoji u saopštenju za javnost.

Podsjećaju da je ministar Mujović takođe javno sapštio da je odlukom Vlade u septembru 2023. godine konstatovano da je prestao eksploatacijski proces na rudokopu Zagrad, da je ovo rudno nalazište sa aspekta boksita iscrpljeno, da je rekultivacija površina na osnovu Ugovora o koncesiji je obavezna, ali je koncesionar (Uniprom metali) uputio Opštini ponudu kojom traži vršenje eksplotacije kamena za potrebe nasipanja puteva u Nikšiću i da će se po tom osnovu izjasniti Vlada u skladu sa mišljenjem Opštine.

"Koncesionar (Uniprom metali) je obavezan u skladu sa članom 15. Ugovora o koncesiji da izvrši sanaciju površina na kojima je završena eksplotacija boksita, i sanira javne puteve koji su devestarani jer se pružaju kroz kop, i druge probleme koji se manifestuju kroz usijeke, kosine, prašinu... Od svih kopova na teritoriji Župe, ovaj na Zagradu je u naseljenom mjestu", stoji u obraćanju Udruženja građana nadomak rudokopa Zagrad.