BLOG Sjednica DIK: Ponoviti izbore na dva mjesta u Kotoru, svi prigovori u Podgorici odbijeni

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša je rekao da je bilo različitih mišljenja da li nedostatak biračkog spiska predstavlja bitnu povredu

86698 pregleda29 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
07.10.2024. 20:40h
20:11h

Državna izborna komisija je na današnjoj sjednici usvojila dva prigovora Demokratske partije socijalista (DPS) na regularnost glasanja na lokalnim izborima u Kotoru, a dva prigovora Demokratske Crne Gore odbacila kao nedopuštene.

Naloženo je Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) da ponovi izbore u Kotoru na biračkim mjestima na Mircu i u Prčanju, jer nisu donijeli odluku o prigovoru u zakonskom roku pa se smatra da su time prigovori usvojeni.

Lokalni izbori u Kotoru održani su 29. septembra.

Izmjena: 20:19h
20:08h

Na sjednici Državne izborne komisije (DIK) odbijeno je svih 15 prigovora na regularnost glasanja na lokalnim izborima u Podgorici koji su održani 29. septembra. 

DIK je utvrdila da je naknadnom provjerom utvrđeno da navodi o neregularnostima na nekim biračkim mjestima nisu bili tačni, a da neki navodi nisu razlog za ponavljanje glasanja

19:45h

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša je rekao da je bilo različitih mišljenja da li nedostatak biračkog spiska predstavlja bitnu povredu.

"O prigovoru na validnost izbora na biračkom mjestu u Doljanima će se raspravljati", kazao je on.

Sa dva glasa za i osam protiv prigovor na validnost izbora u Doljanima je odbijen. Za prigovore su glasali Mugoša i član DIK-a Milisav Ćorić (SNP).

Sa devet glasova protiv i jednim uzdržanim odbijen je prigovor na regularnost izbora na biračkom mjestu u Tološima.

Na biračkom mjestu u Zagoriču se ispostavilo da je bilo dva biračka listića više od kupona. DIK je utvrdio da nisu tačni navodi podnosioca prigovora. Prigovor je odbijen.

Odbijeni su prigovori o neregularnostima na biračkom mjestu u KIC "Budo Tomović" .

Takođe je odbijen i prigovor o neregularnostima na biračkom mjestu u Osnovnoj školi (OŠ) "Dragiša Ivanović" na kom je navodno bilo manje kupona nego listića. DIK je izvršila uvid i utvrđeno je da ti navodi nisu tačni.

Na biračkom mjestu u vrtiću "Palčica" - jedan listić je bio nevažeći. DIK je usvojio odluku da se radi o tehničkoj grešci i raspodijelila taj listić u glasove Pokreta Naprijed.

Na biračkom mjestu Resursni centar "1. jun"  navodno je bilo više kupona, nego listića. DIK je izvršila uvid i utvrđeno je da ti navodi nisu tačni i prigovor na regularnost glasanja je odbijen.

19:32h

Niko od prisutnih se nije javio za riječ.

DIK je sa šest glasova za i četiri protiv donijela rješenje i usvojila prigovore o biračkom mjestu Mirac.

19:27h

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša je kazao da je DIK razmatrao prigovore.

"Materijal je obiman i imaćemo priliku da predstavimo stavove. O prigovorima iz Kotora će se raspravljati jer su od predsjednice Opštinske izborne komisije (OIK) Anke Perović stigla potrebna obavještenja", rekao je Mugoša.

19:25h

Sjednica je nastavljena.

11:54h

Data je pauza.

11:49h

Sljedeće tačke tiču se prigovora koje je podnio Nebojša Vuksanović ispred pokreta "Naprijed".

Podnijeto je 15 prigovora zbog navodnih nepravilnosti na izborima održanim prije osam dana u Podgorici.

Članica DIK-a Vera Mijatović (DPS) je rekla da su prigovori podnijeti OIK-u potpisani od strane nosioca liste Vuka Kadića, a DIK-u od strane Vuksanovića.

Vera Mijatovićfoto: Boris Pejović

Napomena: Umjesto fotografije Vere Mijatović, bila je objavljena fotografija članice DIK-a Nataše Pešić. Redakcija "Vijesti" upućuje izvinjenje.

Izmjena: 13:23h
11:40h

Članovi DIK-a su odlučili da o prigovorima iz Kotora neće raspravljati dok im ne bude dostavljena kompletna dokumentacija.

11:35h

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je je saglasan da državna komisija treba da preuzme nadležnost opštinske kad ona loše radi.

"Mislim da bi se tako riješila situacija u Šavniku, ali i ova u Kotoru."

11:34h

Nikola Dedeić (DPS) kaže da je evidentno da dvije godine "šavnički scenario dezavuiše naš izborni sistem", a da će slična situacija biti u Kotoru.

"Evidentno je da prigovor DPS-a nije riješen u zakonskom roku. Iz nacrta zapisnika se zaključuje da je osam bilo za, osam protiv", kaže on.

11:32h

Članica DIK-a Vera Mijatović (DPS) je rekla da se rokovi moraju poštovati.

"Danas imamo dva prigovora iz Kotora. OIK u Kotoru ima 16 članova, osam je za, osam protiv. Podsjetiću kolegu Čađenovića da se rokovi moraju poštovati. U ovom konkretnom slučaju nema mogućnosti čekanja. Podsjećam da se svakom biraču mora dati pouka o pravnom lijeku. Odluka nije donijeta, došlo je do kršenja propisa. Zakon kaže da ako nadležna OIK ne donese rješenje u roku, prigovor se usvaja", ukazala je ona.

11:32h

Član DIK-a Vladimir Čađenović (Demokrate) smatra da se nisu stekli uslovi da odluče o prigovorima iz Kotora.

"Ne možemo utvrditi stanje iz onoga što je dostavljeno. Zapisnik nije ovjeren pečatom, a imamo zavodni broj. Da li je ovo zavedeno kao nacrt nije jasno, ali kad bude, moći ćemo da govorimo o tome", kazao je on.

11:32h

Član komisije Milisav Ćorić (SNP) je na sjednici DIK-a kazao da se ne može žmuriti pred činjenicom da se pravi atmosfera izbora u Šavniku.

"Model ponašanja izbornih organa u kome se ne postupa može da bude ozbiljan problem. Taj problem se ne može posmatrati sa aspekta trenutne situacije u jednoj opštini, već on sistemski pravi probleme. Odjavljeni birači iz Šavnika glasaju i u Šavniku i na novom prebivalištu. Po prigovoru se odlučuje rešenjem, a njime se odlučuje kako će se reagovati. Nije doneseno rješenje, ali se pokušava odrediti ona odredba zakona da se nešto smatra usvojenim, ako se u roku od 24 sata ne reaguje. Ono što se ponavlja iz sjednice u sjednicu OIK-a jeste da svakoj prisustvuje i predsjednica i njena zamjenica, pa onda opunomoćeni član DPS-a i njegov zamjenik. Učestvuju u radu, osim glasanja", rekao je Ćorić.

foto: Aljoša Turović

Smatra da se OIK Kotor ne vodi odredbama zakona.

"Iniciraću Skupštini dopunu Zakona o izboru poslanika i odbornika, u dijelu gdje DIK može preuzeti obaveze OIK, ako ona ne radi posao, ne samo kad je izbor poslanika, već i odbornika. Tako će se riješiti problem u Šavniku, ali i eventualni u Kotoru", dodaje.

11:32h

Državna izborna komisija (DIK) danas bi trebalo odlučuje o dva prigovora Demokratske partije socijalista (DPS) koji se žalio na to što Opštinska izborna komisija u Kotoru nije preksinoć donio odluku o ponavljanju izbora u Prčanju.

U toku je sjednica DIK-a.