"Luka Bar" nabavlja novu mobilnu dizalicu

Investicija će biti finansirana iz kreditnog aranžmana u iznosu od pet miliona eura, koji će kompanija sklopiti sa IRF-om.

14982 pregleda5 komentar(a)
Nevrijeme u julu srušilo dizalice i polomilo pretovarne mostove, Foto: Privatna arhiva

Odbor direktora kompanije "Luka Bar" donio je odluku o nabavci nove mobilne lučke dizalice, a investicija će biti finansirana iz kreditnog aranžmana u iznosu od pet miliona eura, koji će to preduzeće sklopiti sa Investiciono-razvojnim fondom.

Ukazuju da će nabavka jedne mobilne dizalice donekle kompenzovati nedostatak pretovarnih mostova, ali i da se investicioni ciklus u pravcu nabavke lučke mehanizacije mora nastaviti, te da očekuju pomoć Vlade.

"Odluka je donešena na osnovu inicijative koja je upućena od izvršnog menadžmenta, na osnovu vrlo opsežne dokumentacije i detaljnih finansijskih analiza. Elementarna nepogoda, koja je pogodila Luku Bar 02.07.2024. godine i napravila ogromnu materijalnu štetu, uzrokovala je rušenje sva tri pretovarna mosta Cerreti e Tanfani, pojedinačne nosivosti 12 tona, kao i rušenje utovarnog tornja za žitarice. Potpunom degradacijom pretovarnih mostova i utovarnog tornja, tehnički kapacitet spone brod-obala (i obrnuto) na Terminalu za suve rasute terete redukovan je za 40%. Na pomenutom terminalu se inače obavlja oko 80% ukupnog godišnjeg pretovara u 'Luka Bar' AD", saopštio je bord tog preduzeća.

Kažu da se, sagledavši prvobitno direktnu materijalnu štetu, pristupilo sagledavnju i analiziranju mogućih indirektnih šteta po lučko poslovanje.

"Eventualno neispunjavanje ugovornih obaveza prema komitentima, plaćanje danguba i zastoji u radu, imali bi nesagledive posljedice po poslovanje kompanije. I to ne samo po poslovanje Luke Bar, već svih kompanija u transportnom lancu, jer bi gubitak već ugovorenih poslova jednako pogodio sve. Multiplikativni efekti negativnog poslovanja Luke Bar odrazili bi se negativno i na opštinu Bar i na cijelu državu", dodaju.

Navode da su, "u ozbiljnim nastojanjima da do takvog scenarija ne dođe, odgovorno rukovodeći kompanijom", Odbor direktora i menadžment donijeli odluku o pokretanju investicije nabavke jedne nove mobilne dizalice.

"Naročito imamo u vidu momenat dragocjenosti vremena, jer za sprovođenje svih zakonskih procedura ('Luka Bar' AD je obveznik javnih nabavki), ali i vrlo zahtjevnih tehnoloških postupaka, je potrebno vrijeme od više mjeseci. Nabavka jedne mobilne dizalice donekle će kompenzovati nedostatak pretovarnih mostova i to je prvi korak ka saniranju ogromne štete koju smo pretrpjeli, ali investicioni ciklus u pravcu nabavke lučke mehanizacije se mora nastaviti", ističu.

Očekuju pomoć Vlade, "na osnovu intenzivnih razgovora i datih obećanja", jer je država većinski vlasnik kompanije, a Luka Bar "jedan od najdragocjenijih državnih resursa".

"Hitnost postupanja i naša odgovornost da se proces rada i ugovorne obavezene ne smiju nikako ugroziti, uslovili su donošenje odluke o samostalnom ulasku u kreditni aranžman, ali neophodnost pružanja pomoći od strane države ostaje ključni momenat za dalje poslovanje Luke Bar", zaključuje se u saopštenju.