Počela tromjesečna škola fudbala u Nikšiću za mlade iz RE zajednice

Kako su istakli iz CAREP-a, pored sportskih aktivnosti, trenutno su fokusirani na osnaživanju mladih na tržištu rada i obrazovanju i kroz različite programe koje realizuju u saradnji sa Opštinom Nikšić, UNDP-om, Help-om, francuskom Ambasadom i brojnim drugim partnerima

1004 pregleda0 komentar(a)
Foto: CAREP

Naredna tri mjeseca mladi pripadnici romsko-egipćanske (RE) zajednice imaće priliku da uče i treniraju fidbal pod vođstvom istaknutog fudbalskog trenera, internacionalca Đorđa Đikanovića. Projekat pod nazivom "Fudbal za mlade Rome/kinje i Egipćane/kinje iz Nikšića" sprovodi nevladina organizacija "Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP)" uz podršku Opštine Nikšić, odnosno Sekretarijata za kulturu, mlade i socijalno staranje.

"Smatramo da, kao organizacija koja već punih sedam godina radi sa mladima, prepoznajemo sport kao izuzetno važan alat za njihov razvoj i osnaživanje. Osim što promoviše fizičko zdravlje, sport pomaže u razvoju ključnih društvenih vještina poput timskog rada, discipline, odgovornosti i upornosti. Kroz sportske aktivnosti, mladi stiču osjećaj pripadnosti i samopouzdanja, što je od presudne važnosti za njihovu socijalnu integraciju, posebno kada je riječ o marginalizovanim zajednicama, kao što je romsko-egipćanska zajednica. Sport takođe doprinosi jačanju samodiscipline i ličnih kapaciteta, što dugoročno pozitivno utiče na njihovo uključivanje u društvo", navodi se u saopštenju CAREP-a.

Kako su istakli, pored sportskih aktivnosti, trenutno su fokusirani na osnaživanju mladih na tržištu rada i obrazovanju i kroz različite programe koje realizuju u saradnji sa Opštinom Nikšić, UNDP-om, Help-om, francuskom Ambasadom i brojnim drugim partnerima, mladi dobijaju šansu da završe obrazovanje i lakše pronađu posao. Ne zaboravljaju, kako su naveli, ni važnost kulture u društvu, a romska zajednica ima bogatu kulturu i istoriju.

"Kroz sve ove projekte i aktivnosti vjerujemo da zajedno možemo postići pozitivan uticaj na našu zajednicu i pomoći mladima da ostvare svoje ciljeve, doprinesu društvu i budu nosioci promjena u budućnosti", poručili su iz CAREP-a.