Opština Bar: Bitka na Tuđemilima je simbol suverenosti crnogorske države i herojskog pregalaštva Vojske Crne Gore

U saopštenju se navodi da je Opština Bar tradicionalno obilježila 7. oktobar, Dan Vojske Crne Gore

1465 pregleda3 komentar(a)
Spičanović polaže vijenac, Foto: Opština Bar

Bitka na Tuđemilima je simbol suverenosti crnogorske države ali i herojskog pregalaštva Vojske Crne Gore kroz istoriju, saopšteno je danas iz Opštine Bar.

U saopštenju se navodi da je Opština Bar tradicionalno obilježila 7. oktobar, Dan Vojske Crne Gore.

"Tim povom uz svečani stroj počasne garde Vojske, položeni su vijenci na spomenik pobjednicima sa Tuđemila. U ime Opštine Bar vijenac je položila potpredsjednica Tanja Spičanović koja je odala poštu pobjednicima sa Tuđemila", ističe se u saopštenju.

Iz Opštine Bar su dodali da je takođe, povodom Dana vojske, vijenac danas na Tuđemilima položio i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević u pratnji vršioca dužnosti (v.d.) komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore potpukovnika Ljubinka Petića i zamjenika komandanta Mornarice kapetana korvete Slobodana Tomaševića.

"Dan Vojske obilježava se u znak sjećanja na barsku bitku, slavni istorijski događaj u kojem je vojska Duklje, prve crnogorske države, odbranila svoju nezavisnost od Vizantije, velike sile toga vremena i to baš na Tuđemilima. Ova bitka simbol je suverenosti crnogorske države ali i herojskog pregalaštva Vojske Crne Gore kroz istoriju", zaključuje se u saopštenju Opštine Bar.