Bogavac: Ima i onih koji ne cijene pregalaštvo, požrtvovanje i odricanja neuroloških medicinskih sestara i tehničara

Iz KCCG je saopšteno da je prvi simpozijum Crnogorskog udruženja neuroloških medicinskih sestara i tehničara (CUNMST), koji je formiran u maju ove godine, održan u subotu u Podgorici

3162 pregleda0 komentar(a)
Bogavac, Foto: KCCG

Nažalost ima i onih koji ne cijene pregalaštvo, požrtvovanje i mnoga odricanja neuroloških medicinskih sestara i tehničara koja se često odražavaju i na naše lične i porodične obaveze, saopštila je Slađana Bogavac, glavna medicinska sestra Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i predsjednica Crnogorskog udruženja neuroloških medicinskih sestara i tehničara (CUNMST).

Iz KCCG je saopšteno da je prvi simpozijum CUNMST, koji je formiran u maju ove godine, održan u subotu u Podgorici.

U saopštenju se navodi da je ovaj stručni skup, kako se moglo čuti na svečanom otvaranju, rezultat uspješne saradnje Udruženja neurologa Crne Gore i CUNMST-a.

FOTO: KCCG
FOTO: KCCG
FOTO: KCCG
FOTO: KCCG
FOTO: KCCG
FOTO: KCCG
FOTO: KCCG
FOTO: KCCG

"Posebno mi je važno naglasiti koliko bi bilo korisno da se ovakvi događaji organizuju i u drugim oblastima, kako bi se jasno pokazala ključna uloga koju medicinske sestre i tehničari imaju u zdravstvenom sistemu. Kroz simpozijume, pruža se prilika da pokažemo svoje znanje, vještine i iskustvo koje svakodnevno primjenjujemo", poručila je glavna medicinska sestra KCCG, Nataša Bojanović, prilikom svečanog otvaranja Simpozijuma.

Bojanovićfoto: KCCG

Ona je poželjela da simpozijumi ovog Udruženja postanu tradicija, koja će, kako je kazala, okupljati i inspirisati stručnjake iz ove oblasti.

U saopštenju se navodi da je Podgorica u subotu bila mjesto razmjene znanja o važnoj ulozi neuroloških medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"Ovaj skup koji je organizovalo novoformirano CUMST, prvi je stručni skup ovakvog tipa u Crnoj Gori. Teme koje su se mogle čuti na stručnom dijelu rada Simpozijuma odnsosile su se na ulogu neuroloških medicinskih sestraa i tehničara u zbrinjavanju pacijenata sa cerebrovaskularnim bolestima, perifernog nervnog sistema, demijelinizacionim bolestima centralnog nervnog sistema te multiple skeroze", piše u saopštenju.

Bogavac je kazala je da je ovaj skup prvi u nizu koji će Udruženje realizovati u budućnosti.

"Njegov cilj je edukacija nas, neuroloških sestara i tehničara, razmjena znanja i ideja, te dodatno obrazovanje. Cijenjene koleginice i kolege, poznavajući vas, znam koliko ste napora i truda uložili da obavljate jednu od najčasnijih profesija. Svoj profesionalni život smo posvetili da našim pacijentima bude bolje u ambulantama i u bolesničkim sobama. Naš trud i naša odricanja se različito vrednuju", naglasila je Bogavac uz napomenu da, nažalost ima i onih koji ne cijene njihovo pregalaštvo, požrtvovanje i mnoga odricanja koja se često odražavaju i na njihove lične i porodične obaveze.

Neurolog Klinike za neurologiju, dr Mladen Debeljević, u ime Nacionalnog udruženje neurologa istakao je da je ovaj skup od izuzetne važanosti, ne samo za profesionalnu zajednicu, već i za cjelokupan zdravstveni sistem Crne Gore.

"Ovaj simpozijum predstavlja značajan korak naprijed u našim nastojanjima da unaprijedimo neurološku zdravstvenu zaštitu i da potpomognemo njeno dalje razvijanje. Od samog početka je Udruženje neurologa Crne Gore prepoznalo značaj osnivanja Udruženja medicinskih sestara i tehničara sa dubokim uvjerenjem da su upravo medicinske sestre i tehničari nosioci i jedan kamen temeljac kvalitetne zdravstvene njege pacijenata, bez kojih liječenje neruoloških pacijenata, uprkos svim naporima ljekara, ne bi bilo tako uspješno", naglasio je Debeljević.

Debeljevićfoto: KCCG

Direktor Klinike za neurolofgiju, dr Slaviša Peruničić, sa ponosom je istakao da su, kako je kazao, medicinske sestre i tehničari sve svoje zadatke u svakodnevnom radu, posebno tokom prethodnog perioda kovid pandemije, odradili na maksimalno profesionalnom nivou, punom emocija, snage, i na taj način pokazali zavidnu mentalnu i fizičku snagu.

Peruničićfoto: KCCG