General Endrju Roling za "Vjesti": Brinu globalne prilike, NATO će ostati snažan

Održavanje jake i sposobne vojske važno za svaku zemlju Globalna bezbjednosna situacija zabrinjavajuća, NATO radi sve kako bi ostala što stabilnija Postoji snažna dvopartijska podrška za NATO u Sjedinjenim Državama, i mislim da će se to nastaviti

11186 pregleda1 komentar(a)
Situacija na Zapadnom Balkanu stabilna: Roling, Foto: Bucko Nikolić/2BS

Zamjenik predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, general Endrju Roling, ocijenio je da je Vojska Crne Gora sposobna i da doprinosi bezbjednosti u okviru Sjevernoatlantskog saveza.

On je u intervjuu “Vijestima” naveo da NATO vidi bezbjednosnu situaciju na zapadnom Balkanu kao stabilnu, ali kao nešto na šta mora obratiti pažnju.

Upitan da li Crna Gora treba da uvede obavezan vojni rok, po uzoru na susjedne Srbiju i Hrvatsku, Roling je odgovorio da je održavanje jake i sposobne vojske važno za svaku zemlju, ali da je na svakoj od njih da odluči o tome.

“... Jer svaka zemlja na drugačiji način posmatra obavezni vojni rok. Mislim da zemlje širom svijeta imaju teškoće da ispune nivoe regrutovanja i popunjavanja kapaciteta u vojsci, ukoliko odluče da uvedu obavezni vojni rok. Opet, to je odluka svake zemlje, koja mora razmotriti prednosti i mane tog pitanja”, poručio je.

Na pitanje da li li će NATO ostati stabilan ako Donald Tramp opet dođe na čelo Sjedinjenih Američkih Država, Roling je rekao da je to političko pitanje i da jedino što može saopštiti u svojoj NATO ulozi i kao oficir američke vojske, jeste da postoji “snažna dvopartijska podrška za NATO u Sjedinjenim Državama”, te da smatra da će se to nastaviti.

Kako vidite stanje bezbjednosti u regionu, s obzirom na naoružavanje Srbije i Hrvatske, uvođenje obaveznog vojnog roka u tim državama, tenzije na Kosovu...?

Prvo, hvala Vam na pitanju. NATO vidi bezbjednosnu situaciju na zapadnom Balkanu kao stabilnu, ali kao nešto na šta moramo obratiti pažnju, i nastavićemo da se fokusiramo na to. Dakle, ono što ste vidjeli je nastavak prisustva KFOR-a na Kosovu, nedavno je tamo promijenjena komanda, stalno prisustvo NATO snaga u Bosni i Hercegovini u podršci UN mandatu i operacijama EU, a takođe i nastavak aktivnosti NATO snaga, ne samo crnogorskih, već NATO snaga u Sjevernoj Makedoniji - rasporedili smo tamo 200 vojnika kao dio Savezničkih snaga za odgovor. Prvo, da testiramo i treniramo Savezničke snage za odgovor, a drugo - da pokažemo našu odlučnost za snage u ovom području zapadnog Balkana. Dakle, ponovo - smatram da je situacija stabilna, ali da se na nju veoma fokusiramo.

Kako gledate na poruke nekih regionalnih političara i pojedinih zapadnih komentatora, da se na Balkanu pojača međunarodno vojno prisustvo? Smatrate li da i Crna Gora, slijedeći odluke Hrvatske i Srbije, trebalo da uvede obavezan vojni rok?

Prvo bih rekao da je uvođenje obaveznog vojnog roka odluka svake zemlje pojedinačno. Ono što mislim je da zemlje NATO-a moraju da urade, jeste da ispune obaveze na koje su se obavezale na više samita. Kako će to postići, unutrašnja je odluka svake zemlje. Ne mislim da NATO ima jasan stav po tom pitanju, osim da kaže da je dva odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) bila obaveza, sa 30 plus odsto tih sredstava namijenjenih naoružanju. Kako zemlje upravljaju time, to je zaista na svakoj od njih. Ali, održavanje jake i sposobne vojske je važno za svaku zemlju.

Ali možete li nam reći još nešto o obaveznom vojnom roku, da li je to dobra stvar u savremenoj vojsci ili je nešto iz prošlog vijeka?

Ne mogu reći mnogo više od toga osim da je to odluka svake zemlje pojedinačno, jer svaka zemlja na drugačiji način posmatra obavezni vojni rok. Mislim da zemlje širom svijeta imaju teškoće da ispune nivoue regrutovanja i popunjavanja kapaciteta u vojsci, ukoliko odluče da uvedu obavezni vojni rok. Opet, to je odluka svake zemlje, koja mora razmotriti prednosti i mane tog pitanja.

Kako vidite stanje u vojnom i bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori, s obzirom na česte optužbe za uticaj Srbije i Rusije na dešavanja u državi, te na medijske i druge uticaje?

Pa, mislim da je vojska Crne Gore sposobna. Pokazali su se kao sposobni u nedavnoj misiji u Njemačkoj, gdje su obavili trening s drugim NATO snagama, što je bio izvanredan i uspješan poduhvat. Crna Gora ima snage koje učestvuju u misiji KFOR na Kosovu, ima snage u NATO misiji u Iraku, ima snage koje obavljaju misije naprednih kopnenih snaga u Bugarskoj i Letoniji. Dakle, Crna Gora doprinosi bezbjednosti NATO-a ne samo unutar Crne Gore, već širom Evrope. Smatram da je crnogorska vojska veoma sposobna.

Da li će NATO ostati stabilan ukoliko Donald Tramp ponovo bude izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država? Kako vidite njegov stav o podršci Ukrajini, poput komentara da ukrajinski predsjednik (Volodimir Zelenski) odbija da postigne dogovor za okončanje rata u toj zemlji, kao i izjave da ima plan za završetak rata?

To je zaista političko pitanje. Jedino što mogu reći u svojoj NATO ulozi i kao oficir američke vojske, jeste da postoji snažna dvopartijska podrška za NATO u Sjedinjenim Državama i mislim da će se to nastaviti.

Smatrate li da Evropa može da se brani bez Sjedinjenih Američkih Država?

Mislim da je NATO posvećen odbrani Evrope u cjelini, s 32 zemlje članice. Odvraćanje i odbrana sjevernoatlantskog područja su važni i za Sjedinjene Države, i za Kanadu, dvije zemlje izvan kontinentalne Evrope, kao i za ostalih 30 zemalja članica NATO-a. Tako da vjerujem da ćemo nastaviti da imamo snažan i sposoban NATO savez.

Da li svijet suočava s prijetnjom od trećeg svjetskog rata, s obzirom na sukobe u Ukrajini i Bliskom istoku, tenzije između Tajvana i Kine i sl.?

Ne mogu biti Nostradamus i tvrditi da znam šta će se desiti u budućnosti. Mislim da je globalna bezbjednosna situacija zabrinjavajuća. NATO je fokusiran, naravno, na bezbjednosnu situaciju ovdje u Evropi, i mislim da NATO radi sve što može kako bi situacija ostala što stabilnija, a Crna Gora igra veliku ulogu u tome.