Šmihal poručio Ficu da Kijev neće produžiti sporazum o tranzitu gasa s Rusijom kada on istekne

Strateški cilj Ukrajine je da se Kremlju oduzme profit od prodaje ugljovodonika koje Moskva koristi za finansiranje rata, rekao je Šmihal

6905 pregleda1 komentar(a)
Fico i Šmihal, Foto: Reuters

Ukrajinski premijer Denis Šmihal poručio je slovačkom kolegi Robertu Ficu da Kijev neće produžiti sporazum o tranzitu gasa s Rusijom kada on istekne krajem godine, što bi moglo povećati tenzije između Bratislave i Kijeva.

"Ukrajina ponavlja da neće nastaviti tranzitni sporazum s Rusijom nakon što on istekne", rekao je u ponedjeljak Šmihal na zajedničkoj pres-konferenciji s Ficom u Užgorodu u zapadnoj Ukrajini.

Strateški cilj Ukrajine je da se Kremlju oduzme profit od prodaje ugljovodonika koje Moskva koristi za finansiranje rata, rekao je on.

Šmihal je rekao da Kijev razumije "akutnu zavisnost" nekih država, uključujući Slovačku, od ruskog snabdijevanja gasom, ali je rekao da će eventualna diverzifikacija isporuka prevladati takve probleme.

Kazao je i da su se Ukrajina i Slovačka, koje dijele granicu od oko 100 kilometara, složile da uspostave istočnoevropsko energetsko čvorište koristeći resurse značajnih ukrajinskih skladišta gasa.

Fico je pohvalio kontinuiranu posvećenost Kijeva korištenju njegovih tranzitnih sistema nakon isteka sporazuma s Rusijom.

"Pozdravljam našu diskusiju koja je potvrdila da i vi, kao i mi, imate interes da se tranzitni sistem koji imate na ukrajinskoj teritoriji i dalje koristi, kada su u pitanju i nafta i gas", rekao je Fico.

Slovačka, pod vođstvom Fica, naklonjenog Rusiji, i Ukrajina zavađene su oko tranzita ruske nafte i gasa, čiji je izvoz glavni izvor finansiranja za Rusiju, koja je pod teretom sankcija Zapada otkako je u februaru 2022. pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu.

U vrijeme kada je Moskva započela invaziju, EU je u velikoj mjeri zavisila od Rusije u pogledu hasa, ali od tada traži alternativne isporuke.

Većina zemalja EU bojkotuje uvoz ruske nafte i gasa, sa izuzetkom nekoliko, uključujući Mađarsku i Slovačku.

Navodno je postignut dogovor o nastavku tranzita ruske nafte kroz Ukrajinu, ali će isporuke gasa biti ozbiljno ograničene ako Kijev ispuni obećanje da će ukinuti tranzitne usluge početkom 2025. godine.