Tužioci saslušavaju Savjet RTV Podgorica u vezi sa imenovanjem Otaševića

Media centar u prijavi tvrdi da je tokom izbora Otaševića prvo za v.d, a onda za generalnog direktora Gradske učinjeno više krivičnih djela. Predmet se nalazi u postupku izviđaja, a postupajući tužilac je dao nalog za prikupljanje potrebnih obavještenja, kazali su “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva

60034 pregleda6 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Savjeta RTV Podgorica, Foto: Nikola Saveljić

U Osnovnom državnom tužilaštvu juče je počelo saslušanje članova Savjeta Radio-televizije Podgorica (Gradska RTV), po prijavi nevladine organizacije Media centar, u vezi sa imenovanjem Vladimira Otaševića prvo za vršioca dužnosti, a onda i za generalnog direktora tog lokalnog emitera, saznaju “Vijesti” u podgoričkom ODT-u.

“Povodom Vašeg pitanja, obavještavam Vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici ovim povodom formiran predmet. Predmet se nalazi u postupku izviđaja. Postupajući tužilac je dao nalog za prikupljanje potrebnih obavještenja”, rečeno je “Vijestima” zvanično iz institucije, kojom rukovodi Duško Milanović.

Predsjednica Savjeta RTV Podgorica Vesna Radulović juče je “Vijestima” kazala da se vraća sa puta i da nije skoncentrisana za razgovor sa novinarkom.

NVO Media centar podnio je ODT-u 1. jula krivičnu prijavu protiv Otaševića i NN lica kao saizvršilaca.

“…Odnosno podstrekača ili pomagača, koji su prilikom kandidovanja za v.d. izvršnog direktora RTV Podgorica i kasnije konkurisanja za istu funkciju, onemogućili druga lica, koja ispunjavaju uslove da budu izabrana, ne pridržavajući se pravila, te diskriminisali ostale učesnike i povrijedili ravnopravnost davanjem neistinitih javnih isprava i povredom procedure izbora”, stoji u prijavi nevlladine organizacije na čijem je čelu Goran Đurović.

Time su, smatraju u Media centru, izvršili više djela u sticaju - povreda ravnopravnosti, diskriminacija, falsifikovanja, zloupotreba službenog položaja, nezakonit uticaj, nabvvođenje na nezakonit uticaj.

“…Sve na krajnje namjeran način u produženom trajanju sa direktnim umišljajem, odnosno potpunim stanjem svijesti i volje da se djelo učini i proizvedu negativne posljedice po javni interes Glavnog grada Podgorica i države Crne Gore odnosno htjenjem da se djelo izvrši i učine negativne posljedice kontinuirano u višemjesečnom periodu”, navodi se u krivičnoj prijavi.

V.d. trebalo da bude iz reda zaposlenih

Iz Media centra tvrde da je Savjet RTV Podgorica 12. decembra 2023, shodno Odluci o osnivanju član 48a stav 1, morao da izabere v.d. direktora iz redova zaposlenih ove kuće koji ispunjavaju uslove i daju saglasnost što je predviđeno i Statutom.

Podsjetili su na to da Odluka o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju Lokalnog javnog emitera Radio televizija Podgorica, propisuje da “u slučaju ostavke ili razrješenja izvršnog direktora, Savjet imenuje vršioca dužnosti iz reda zaposlenih u Društvu koji ispunjavaju uslove za izvršnog direktora i daju pisanu saglasnost za imenovanje”.

“Prema dostupnim informacijama Savjet RTV Podgorica nije dobio evidenciju lica koja već rade u RTV Podgorica, a koja ispunjavaju uslove dok zaposleni nisu pozvani da se prijave za funkciju v.d. izvršnog direktora RTV Podgorica i dostave potrebu dokuentaciju. Dakle, Savjet je morao da pogleda sve radne dosijee zaposlenih i izdvoji one koji ispunjavaju uslove i intervjuiše ih i upita da li su saglasni za imenovanje i od saglasnih da izabere jednu osobu. No to nije učinjeno, već je na osnovu glasina, motivisano nekoliko kandidata među kojima i okrivljeni čime je više od desetak kandidata iz reda zaposlenih RV Podgorica diskriminisano i povrijeđena ravnopravnost po osnovu propisa”, tvrde iz Media centra.

Ističu da je Savjet RTV Podgorica morao da raspiše javni konkurs za kandidate za v.d. direktora koji su van RTV Podgorica.

“U skladu sa kojom procedurom je Savjet RTV Podgorica razmatrao samo kandidaturu Vladimira Otaševića i Andrijane Kadije a ne nekih drugih zainteresovanih kandidata? Na osnovu koje procedure su kandidati dostavili potrebnu dokumentaciju i da li su kandidati uopšte dostavili dokumentaciju na osnovu koje je Savjet mogao donijeti odluku? Ovim su počinjenja djela povrede ravnopravnosti i diskriminacije”, poručuju iz Media centra.

Iz te NVO ističu i da članovi Savjeta nisu utvrdili koju to vrstu iskustva sa visokom stručom spremom, od čega najmanje pet godina na upravljačkim pozicijama u oblastima relevantnim za obavljanje djelatnosti, ima v.d. izvršnog direktora Otašević.

“Da li je za obavljanje funkcije direktora RTV Podgorica relevantno iskustvo u oblasti rada NVO ili je potrebno da je kandidat bio u upravljačkoj strukturi radio ili TV emitera jer dolazi na takvu funkciju”, pitaju iz Media centra u prijavi.

Navode i da prilikom imenovanja Otaševića nije poštovan član 16 Odluke, koji “jasno propisuje da za izvršnog direktora ne može biti imenovano lice koje u skladu sa zakonom i članom 29 ove odluke ne može biti član Savjeta”...

"Pomenuti član Odluke propisuje da za člana Savjeta ne mogu biti imenovana lica koja su bračni, vanbračni drugovi i životni partneri lica ‘koja kao vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni ili lica koja su radno angažovana po drugom osnovu, lica pod ugovorom i/ili lica koja imaju pravni interes u pravnim licima, koja se bave djelatnošću pružanja AVM usluga, usluga pristupa i korišćenja platformi za razmjenu video zapisa, distribucije linearnih AVM usluga, kao i proizvodnjom audiovizuelnih sadržaja, oglašavanjem ili elektronskim komunikacijama’. U trenutku imenovanja Otaševića za v.d. direktora RTV Podgorica, njegova supruga je bila vlasnica 90 odsto Montenegro Press Company doo (portal PRESS), koji se bavi proizvodnjom audiovizuelnih sadržaja oglašavanjem ili elektronskim komunikacijama. Prema Odluci, to bi moralo da bude eliminatorni faktor za imenovanje Otaševića… Potpisivanjem izjave da nije u sukobu interesa u trenutku imenovanja za v.d. diektora RTV Podgorica Otašević je učinio krivino djelo falsfikovanje isprave", navode iz Media centra u prijavi, dostavljajući tužiocima dokaze za te tvrdnje.

Odbornici kontrolisali izbor direktora?

Media centar u istoj prijavi tretira i izbor za generalnog direktor RTV Podgorica, a ističe, pored ostalog, da je već na prvim sjednicama Savjeta, tokom oktobra i novembra prošle godine, jasno predočeno, “a prema saznanjima podnocioca krivične prijave vidi se i iz e-mail korespondencije, da sav ovaj proces prati, nadzire i kotroliše funkcioner partije na vlasti u Glavnom gradu iako nikavih zakonskih ingerncija u tom smislu nemaju”.

Iz Media centra poručuju da članovi moraju da budu nezavisni od politike i bilo kakvih kriminalnih i koruptivnih, nezakonitih političkih uticaja.

Navode i da je uoči sjednice - 13. februara, predsjednica Savjeta Vesna Radulović “bila u kontaktu sa funkcionerom Skupštine opštine Podgorica, pod izgovorom saopštenom na sjednici, da se radi o kreatoru Odluke o osnivanju RTV Podgorica”.

“Sa kojim je još licima ostvarivan kontakt članova Savjeta to treba utvrditi u prethodnom krivičnom postupku odnosno u rezultatima istrage, jer su još dva člana Savjeta RTV Podgorica iskazivali i pored saznanja svih ovih činjenica, naklonost ka ovom od starta kriminogenom postupanju. Po sazanaju, doduše posrednom, podnosioca ove prijave, nekoliko članova Savjeta održava tokom cijelog trajanja ovog postupka vrlo intenzivne kontakte putem telefona sa činiocima koji su politički eksponirani i samim okrivljenim što treba učiniti nesumnjivim tokom postupka. Organ gonjenja će postupajući po ovoj prijavi i cijeneći stepen vinosti, odnosno volje i svijesti ili htjenja da se učini krivično djelo stvaljeno na teret u produženom trajanju uz jasan direktan umišljaj. To nije proizvod spleta okolnosti ili kakvih slučajnosti već jasne namjere koja traje mjesecima, iz dana u dan…”, naglašeno je u prijavi.