Dolaze u Bar zbog maternjeg jezika

Ukrajinci i Rusi se doseljavaju jer mogu ići u školu u kojoj je nastava prilagođena njihovoj djeci

3667 pregleda0 komentar(a)
Iz škole “Adriatic”, Foto: Škola

Bar je tranzitna stanica, ali i trajni dom za građane koji su izbjegli iz Ukrajine i Rusije tokom rata, o čemu svjedoči i škola “Adriatic” koju su u Baru otvorili na maternjem jeziku. Uče crnogorski, ali rade i na promociji ruskog i ukrajinskog jezika, tako da se državljani drugih zemalja koji govore ruski doseljavaju u Bar kako bi upisali djecu.

Taj centar obrazovanja otvoren je 2022. godine u Ulici Maršala Tita, kao centar za pomoć porodicama koje se iz Rusije i Ukrajine doseljavaju u Crnu Goru i u Bar. Njihov glavni cilj, kako su kazali iz uprave škole, bio je da pomognu djeci da što više zadrže svoj obrazovni tok i da ne izgube nivo znanja koji su stekli u prethodnim školama.

U početku, prije dvije godine, ovu školu je pohađalo oko 30 učenika. Zatim je taj broj značajno porastao, ispričali su “Vijestima”, ali prosjek ne mogu izvući, budući da broj đaka nije stalan, jer porodice dolaze i odlaze svakog meseca.

Tokom jedne godine školu može privremeno pohađati i do 250 đaka.

“Posebno jak tranzit bio je 2022. godine. Svakog mjeseca nam se obraćalo do 50 porodica, a isto tako je svakog meseca moglo otići 20 do 30 porodica”, kazali su iz uprave.

Đaci dolaze iz raznih zemalja, ali glavnom su to građani Rusije i ratom zahvaćene Ukrajine, kao i Bjelorusije, Izraela. Postoji interesovanje za međunarodne programe i građana Njemačke, Turske, ali se za nastavu u školi interesuju i Crnogorci.

“Međutim, tek počinjemo kretanje ka većoj međunarodnosti, kada će nastavnici podržavati učenje prema programima na engleskom jeziku”, poručili su.

Njihov osnovni zadatak, kako kažu, jste da pomognu u savladavanju programa na koje su učenici navikli. Radni jezik je ruski, dok su na međunarodnim programima časovi na engleskom jeziku.

“Tradicionalno, naši pristupi su cijenjeni zbog visokog kvaliteta nastave iz matematike, informatike i fizike, kao i iz prirodnih nauka, biologije i hemije. Na časovima matematike dijelimo grupe po nivoima, što omogućava još bolje prilagođavanje brzini i dubini učenja”, naveli su.

Akcenat su stavili i na kulturu čitanja, pa razvijaju svoju biblioteku. U 2022. godini, kada su i otvorili svoja vrata, poklonili su više od 70 knjiga na ruskom jeziku gradskoj biblioteci u Baru.

Svi učenici od prvog razreda obavezno uče crnogorski i engleski jezik. Na časovima književnosti učenici mogu birati jezik učenja, ukrajinski ili ruski. Takođe, mogu izabrati još jedan dodatni jezik: njemački, italijanski, francuski ili španski. Prošle godine su bili ponuđeni i kineski i češki, ali učenici zasada nijesu birali te jezike.

S obzirom na to da je njihov zadatak, naglasili su, prvenstveno da pomognu preseljenim porodicama, optimalan broj učenika je onaj koji će biti dovoljan da se popune mjesta. Oni ne teže rastu broja đaka jer, kako su kazali, žele da održe visok kvalitet nastave. Zbog toga su razredi mali i nemaju više od 12 učenika.

“Naravno, kao i u svakom sistemu, kvalitetno obrazovanje je moguće u uslovima maksimalne stabilnosti, uključujući smanjenje tranzita kroz naš Centar. Velika je razlika da li se dijete obrazuje na jednom mjestu šest meseci ili dvije do tri godine”, poručili su iz uprave.

Ocijenili su da je idealno kada učenik završi čitav ciklus osnovnog ili srednjeg obrazovanja na jednom mjestu. Već sada imaju porodice koje se sele u Bar zbog škole.

Oni dolaze iz drugoh krajeva Crne Gore, a među njima je i nekoliko porodica koje govore ruski a dolaze iz Hrvatske, Srbije, Engleske i Španije. Oni trenutno mogu primiti najviše 250 učenika za koje imaju i dodatne aktivnosti, po modelu iz matičnih država, kao što su radionice, kreativne aktivnosti, predavanja i slično. Te vannastavne aktivnosti se odvijaju u popodnevnim satima i uključuju oko 300 odraslih i djece.

Na pitanje koja je glavna razlika njihovog obrazovnog centra u poređenju sa državnim školama, oni odgovaraju da je to što se u državnoj školi novi učenik mora uklopiti i prilagoditi postojećem sistemu i nastavi na nacionalnom jeziku.

“Mi, međutim, prilagođavamo program potrebama učenika. U državnim školama je to vrlo teško izvodljivo”, zaključili su.

U početku su se bavili razvojem škole “Adriatic” u Budvi, ali 2022. godine, posmatrajući veliki priliv doseljenika i u druge gradove Crne Gore, posebno u Herceg Novi i Bar, odlučili su da otvore odjeljenja i u tim gradovima.

Oni imaju programe obrazovanja za djecu od predškolskog uzrasta, osnovnog i srednjeg obrazovanja kao i srednju školu. Prema podacima sa njihovog sajta, poseban fokus stavljaju na prefinjene umjetnosti kao i poeziju i časove literature i čitanja što predstvaljaju kao neke od najvećih kvaliteta u svojoj ponudi.