Krapović: VCG je garant mira, stabilnosti i najbolji predstavnik Crne Gore van njenih granica

"Nedavno je finalizovana isporuka više od 30 lakooklopnih vozila čime su značajno unaprijeđeni kapaciteti naših kopnenih snaga. Vojnici su opremljeni novim uniformama i balističkom opremom, dok koriste najsavremenije naoružanje i optoelektronska sredstva, a sa neba ih podržavaju nove moderne bespilotne letjelice", kazao je Krapović

7345 pregleda16 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović

Vojska Crne Gore (VCG) svojim predanim radom, odgovornošću i profesionalizmom štiti našu državu i ne zaboravlja svoje korijene i duboko ukorijenjenu misiju – da služi i čuva svoj narod, saopštio je ministar odbrane, Dragan Krapović, na svečanoj akademiji povodom Dana Vojske, 7. oktobra, koja je održana u Podgorici.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je Krapović istakao da VCG nije samo čuvar granica i suvereniteta, već i garant mira, stabilnosti i najbolji predstavnik Crne Gore van njenih granica, te da je posvećen daljem jačanju njenih kapaciteta, kako bi takva i ostala.

"Nedavno je finalizovana isporuka više od 30 lakooklopnih vozila čime su značajno unaprijeđeni kapaciteti naših kopnenih snaga. Vojnici su opremljeni novim uniformama i balističkom opremom, dok koriste najsavremenije naoružanje i optoelektronska sredstva, a sa neba ih podržavaju nove moderne bespilotne letjelice", kazao je Krapović.

FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović

On je rekao da Mornarica VCG ima ključnu ulogu u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta na moru, te da je svaka investicija u nju investicija u bezbijednost i budućnost Crne Gore.

"Novi patrolni čamci, koje smo dobili kao donaciju od naših saveznika iz Sjedinjenih Američkih Država, unaprijedili su našu sposobnost brzog reagovanja na sve izazove na Jadranu i rješavanje kriznih situacija na moru. Takođe, postavljanje modernog sistema za nadzor mora predstavlja još jedan značajan korak u jačanju sposobnosti kontrole crnogorskog akvatorija i zaštite obalskog pojasa", kazao je Krapović.

Ministar je poručio da je "posebno ponosan na planiranu kupovinu dva patrolna broda iz Francuske, koji će dodatno ojačati našu Mornaricu".

"Ti brodovi biće ključna komponenta naše pomorske odbrane, omogućavajući nam da reagujemo u najzahtjevnijim situacijama, bilo da su u pitanju bezbjednosni izazovi, podrška civilnim institucijama ili učešće u međunarodnim misijama", saopštio je Krapović.

Ministar je najavio i nova ulaganja u Vazduhoplovstvo i kupovinu novih letjelica u bliskoj budućnosti.

"Zahvalio se i svim pripadnicima VCG koji u međunarodnim misijama i operacijama predstavljaju časno svoju zemlju, od Letonije na sjeveru Evrope, do voda Indijskog okeana i Zapadne Sahare u Sjevernoj Africi", piše u saopštenju.

Krapović je kazao da je posvećen unapređenju uslova rada i životnog standarda svakog pripadnika Vojske Crne Gore.

"Naša vojska zaslužuje najmoderniju opremu, najkvalitetniju obuku ali i sigurnost i stabilnost u svakodnevnom životu. Zato će jedan od naših glavnih prioriteta u budućem periodu biti ulaganje u vojne kapacitete, ali i u boljitak naših vojnika, kako bi mogli da obavljaju svoje zadatke s maksimalnom efikasnošću i u uslovima dostojnim njihovog poziva. Naša vojska je čuvar mira i sigurnosti, a na nama je da budemo njeni čuvari – da osiguramo da naši vojnici imaju sve što im je potrebno da bi mogli da služe našoj državi sa dostojanstvom i ponosom", rekao je on.

Kazao je i da je uvjeren "da ćemo u predstojećem periodu, kroz zajednički trud i posvećenost, nastaviti da gradimo vojsku koja je ponos svih građana Crne Gore, koja će u svakom trenutku biti spremna da odgovori na sve izazove, ali i vojsku u kojoj će svaki njen pripadnik imati dostojanstven i kvalitetan život".

"Svečanost je obilježila i dodjela stimulativnih mjera pojedincima koji su se posebno istakli svojim radnim rezultatima u prethodnoj godini, kao i pohvala 1. pješadijskoj četi i XI kontingentu VCG u NATO misiji eFP u Letoniji. Predstavljena je i nova generacija crnogorskih oficira, koji su završili prestižne svjetske vojne akademije. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade, Milojko Spajić, predsjednik Skupštine, Andrije Mandić, kao i drugi državni zvaničnici", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.