Država od igara na sreću od početka godine prihodovala više od 24 miliona eura

Prihodi od oporezivanja varijabilnog dijela koncesione naknade za priređivanje igara na sreću putem interneta iznose 8.632.760 eura, a prihodi od kazinskih igara porasli su 107 odsto

7201 pregleda7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukupni prihodi od igara na sreću i nagradnih igara zaključno sa 30. septembrom iznose 24.239.733 eura.

Iz Uprave za igre na sreću saopštili su da je to rast od impresivnih 81,72 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine što, kažu, potvrđuje kontinuirani uspjeh i stabilno funkcionisanje sistema prihodovanja sredstava od ove oblasti.

Izmjenama Zakona o igrama na sreću od 1. januara ove godine počela je primjena oporezivanja varijabilnog dijela koncesione naknade za priređivanje igara na sreću putem interneta i drugih telekomunikacionih sredstava, čime ukupni prihodi samo u ovom segmentu iznose 8.632.760 eura, naveli su iz Uprave.

"U istom periodu zabilježen je i porast prihoda od kazinskih igara za 107,88 odsto, čiji je iznos 3.868.135 eura. Takođe, po osnovu kladioničkih igara prihodovano je 7.118.231 eura, čime je i taj segment naplate uvećan za 5,91 odsto. Prema navedenim podacima, zadržan je kontinuitet rasta prihoda po osnovu naplate zakonom propisanih obaveza priređivača prema državi, što je potvrda postojanja održivih funkcionalnih mehanizama Vlade Crne Gore koji rezultiraju značajnim unapređenjem prihodne strane državnog budžeta", istakli su iz Uprave.

Poručuju da Uprava preduzima odlučne korake na suzbijanju maloljetničkog klađenja, kroz strogu kontrolu primjene zakona, blisku saradnju sa relevantnim institucijama kao i intenzivne preventivne kampanje koje se planiraju za naredni period, a sve u cilju snaženja institucionalnih mehanizama zaštite mladih.

"Takođe, u planu je i potpisivanje memoranduma o saradnji sa više značajnih institucija kojima će, pored unapređenja efikasnosti izvršavanja obaveza i zadataka iz domena Uprave, biti predviđena i bliža saradnja institucija na edukaciji mladih i promociji svih aktivnosti koje su od značaja za njihov kvalitetan razvoj. Uprava ostaje čvrsto posvećena ostvarivanju svojih definisanih ciljeva, kroz kontinuiranu saradnju sa svim relevantnim akterima, kako bi osigurala odgovorno poslovanje i zaštitila najosjetljivije društvene grupe u oblasti priređivanja igara na sreću", zaključuje se u saopštenju.