Monstat: Realizovane posljednje dvije aktivnosti koje su bile preduslov za objavu konačnih rezultata Popisa

"Ukupno je bilo 20 zahtjeva za slovnom ispravkom, tri zahtjeva za promjenom latiničnog u ćirilićno pismo dok je 11 građana posjetilo prostorije Uprave za statistiku kako bi direktno provjerili svoje podatke zbog gubitka jedinstvenog devetocifarskog broja (naljepnice)", piše u saopštenju

6339 pregleda4 komentar(a)
Foto: screenshot/Monstat

Uprava za statistiku (Monstat) saopštila je danas da su uspješno realizovane posljednje dvije aktivnosti koje su bile preduslov za objavu konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

U saopštenju se navodi da su te aktivnosti: Kontrola podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova od strane građana putem specijalnog softvera i Kontrola unešenih podataka od strane političkih partija, potpisnica Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova od 20. 11. 2023. godine.

"Građani su imali pravo i mogućnost da od 1. do 7. oktobra provjere svoje podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova putem specijalnog softvera. Provjeru podataka uspješno je izvršilo 20.684 građana, od čega je 14,6 hiljada građana provjerilo svoje podatke putem mobilnog telefona, nešto više od šest hiljada putem računara, dok je 253 građanina podatke provjerilo putem tableta. Sve ovo ukazuje na visoko povjerenje građana u popisni proces, a u krajnjem implicira na visok kvalitet konačnih rezultata popisa", ističe se u saopštenju Monstata.

Iz te institucije su dodali da tokom provjere podataka od strane građana nije prijavljena ni jedna nepravilnost u smislu nevjerodostojnosti suštine podataka u bazi unešenih popisnih podataka.

"Za cijeli period provjere podataka, evidentirano je oko 850 poziva od strane građana putem obezbijeđenih telefonskih linija od strane Uprave za statistiku, odnosno 277 zahtjeva pristiglih putem mejla: provjerapodataka@monstat.org. Najveći broj zahtjeva se odnosio na dodatno pojašnjenje građanima kako da pristupe provjeri podataka putem softvera, za ispravku slovnih grešaka, zatim za slučaj pogrešnog unosa od strane građana identifikacionih podataka sa kopije popisnice u softversku aplikaciju, kao i za mogućnost provjere podataka u slučaju da su građani izgubili popisnice. Ukupno je bilo 20 zahtjeva za slovnom ispravkom, tri zahtjeva za promjenom latiničnog u ćirilićno pismo dok je 11 građana posjetilo prostorije Uprave za statistiku kako bi direktno provjerili svoje podatke zbog gubitka jedinstvenog devetocifarskog broja (naljepnice)", piše u saopštenju.

Iz Monstata su rekli da iz razloga objektivne nemogućnosti, zaposleni Uprave za statistiku su izašli u susret u dijelu logističke podrške, na način što su posjetili tri domaćinstva (devet lica) kod kojih je izvršena zamjena statističkog ID broja.

"Sve ispravke u datim domaćinstvima su zapisnički konstatovane. Kada je u pitanju drugi preduslov, Uprava za statistiku je uspješno organizovala i realizovala kontrolu unešenih podataka i kontrolu ručnog brojanja podataka, od strane političkih partija, potpisnika Sporazuma. Kontrola se obavila uz strogo poštovanje dva najznačajnija principa rada zvanične statistike: profesionalna nezavisnost i zaštita individualnih podataka u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i internih uputstava Uprave za statistiku", kazali su iz Monstata.

Naveli su da u "vezi sa nalazima i postupkom kontrole, nije zabilježena ni jedna nepravilnost što je konstatovano i sačinjenim zapisnikom koji će biti dostavljen, u toku sjutrašnjeg dana Odboru za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja popisa, zajedno sa izvještajem o aktivnostima popisa u prethodnom periodu".

"Dakle, ispunjena su dva poslednja preduslova za objavu konačnih rezultata popisa 15. oktobra kako je najavljeno od strane Uprave za statistiku. O svim detaljima predstojeće pres konferencije Uprave za statistiku povodom objave konačnih rezultata, javnost će biti blagovremeno informisana", zaključuje se u saopštenju Monstata.