Šaranović: Uštedjeli smo 170.000 eura kupovinom 23 vozila, koštaće 18 eura dnevno

Nabavljena su 23 patrolna vozila koja imaju natpise na ćirilici i na latinici. Šaranović je kazao i da će ta vozila moći da se koriste u ruralnim područjima

16322 pregleda31 komentar(a)
Foto: Jelena Kočanović

Nova patrolna terenska vozila policije predstavljena su ispred Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), marke Volvo XC40 za koje je izdvojeno oko 470 hiljada eura.

"Ta vozila će koštati 18 eura dnevno i biće otplaćena za tri godine, što je gotovo identična cijena koju je MUP godinama plaćalo za vozila koja su bila ispod nivoa za obavljanje policijskih zadataka", kazao je ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović na pres konferenciji za medije.

On je dodao da neće dozvoliti ponavljanje skandala od prije nekoliko godina kada su država i policija ostali bez vozila.

foto: Jelena Kočanović

Nabavljena su 23 patrolna vozila koja imaju natpise na ćirilici i na latinici.

"Ovom nabavkom su tražena vozila koja mogu da se koriste u otežanim uslovima i u ruralnim područjima, a većina ovih vozila biće ustupljena odeljenima bezbjednosti na Sjeveru Crne Gore", kazao je Šaranović.

Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosila je 640 hiljada eura, a vrijednost zaključene nabavke je 468 hiljada, što je ušteda od oko 170 hiljada, kazali su "Vijestima" iz MUP-a.

Šaranović je istakao početak uvođenja sistema stacionarnih radara, a prvi takav je postavljen u Podgorici, kako je kazao, za poboljšanje bezbjednosti saobraćaja

"Svaki spaseni život u saobraćaju za nas ima neprocjenjivu vrijednost", istakao je Šaranović.

foto: Jelena Kočanović

On je istakao da je nabavka realizovana po modelu operativnog lizinga.

"Taj koncept garantuje budžetsku predvidivost i punu funkcionalnost jer dobavljač nosi sve troškove održavanja, registracije, opremanja i osiguranja vozila, a naša jedina obaveza je da obezbijedimo gorivo", kazao je ministar.

Kako je kazao, MUP je godinama plaćao za vozila koja su neuporedivo lošija od ovih.

"Ova vozila nisu luksuz, već su nabavljena prema specifikacijama nabavke koje su imale određene karakteristike, a ne prema tome da li policija traži Volvo ili Mustang. Prioritet su bili najpovoljniji uslovi uz najviši kvalitet", objasnio je on.

"Dnevni najam vozila te marke kod pojedinih rent-a-car kompanija košta u rasponu od 100 do 150 eura dnevno nasuprot 18 eura koliko će za dnevni najam ovih vozila plaćati MUP u naredne tri godine", objasnio je Šaranović.

Načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja, Ilija Janjušević, kazao je da postojeća patrolna vozila nisu mogli koristiti u svim uslovima.

"Sada imamo vozila koja možemo koristiti u svim vremenskim uslovima i na svim terenima", kazao je Janjušević i dodao da ulaganje u bezbjednost nikad nije skupo.