Andres Inijesta završio karijeru: Volio bih da igram do 90. godine, ali sam srećan jer mi se san ostvario

Legendarni španski fudbaler danas i definitivno završio karijeru

5589 pregleda0 komentar(a)
Inijesta, Foto: Reuters

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Andres Inijesta završio je profesionalnu karijeru.

Španac se danas na ceremoniji u Barseloni zvanično oprostio od fudbala.

"Mislio sam da ovaj dan nikada neće doći. Ove suze koje vidite nisu zbog tuge. Ovo su suze djeteta iz Fuentalbilje, koji je sanjao da postane fudbaler. I ostvario sam taj san, uz mnogo žrtvovanja. Nisam odustajao", rekao je Inijesta na ceremoniji u Barseloni.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali Inijestini saigrači, poput, Ćavija, Deka i Pikea, ali i prvi tim Barselone, predvođen trenerom Hansijem Flikom i predsjednikom Đoanom Laportom.

Ćavifoto: Reuters

"Moja porodica, sestra i roditelji su uvijek bili pokretačka snaga. Bili su uz mene, sve su mi pružili. Danas imam sjajnu porodicu, suprugu i djecu, koji su moja inspiracija", bio je emotivan Inijesta.

Inijesta je svoju poslednju sezonu proveo u klubu Emirejts. Najveće uspjehe u karijeri je postigao sa Barselonom, gdje je i ponikao. Za "blaugranu" je odigrao 442 utakmice, a postigao je 35 pogodaka, a pamti se njegovo čuveno partnerstvo sa Ćavijem u veznom redu Barselone, ali i reprezentaciji Španije.

"La Masija me je zauvijek promijenila. To je najbolje mjesto na kojem sam mogao da napredujem. Dolazak u Barselonu je bio san, bio sam na najboljem mogućem mjestu. Imao sam čast da svakog dana gledam 'Kamp nou', a onda i da igram na tom terenu. Najbolji period sam proveo u Barseloni. Bile su to magične godine - najbolje i jedinstvene. Uživali smo u klubu - i igrači i navijači. Barselona je promijenila moj život - ne mogu da zaboravim saigrače i trenere iz tog perioda.

foto: Reuters

U dresu reprezentacije Španije je odigrao 131 utakmicu, postigao je 13 pogodaka, a svakako da je najvažniji u njegovoj karijeri, ali i u istoriji španskog fudbaal gol protiv Holandije u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi.

Sa "furijom" je osim Mundijala, dva puta osvojio i Evropsko prvenstvo - 2008. i 2012. godine.

"Moja priča u reprezentaciji počinje sa 15 godina. Svi ti treninzi, saigrači sa kojima sa igrao... Hvala svima koje sam upoznao. Imao sam privilegiju da budem u reprezentaciji tokom njenog najslavnijeg perioda."

Nakon Barselone karijeru je nastavio u Japanu, u Visel Kobeu.

"Ne mogu da budem daleko od fudbala. To je bio i biće moj život. Motivisan sam da budem trener. Volio bih da mogu da igram do 90. godine, ali sam srećan, jer sam ispunio san da budem fudbaler", zaključio je Inijesta.