Dokumentarac „U potrazi za Lotikom” snima se u Herceg Novom

Film u režiji Irene Škorić je “road movie” o traženju Lotikine istine, od Tarnova u Poljskoj, preko Herceg Novog, Sarajeva, Zagreba, Beograda, Ljubljane i do Višegrada, ali i priča o zakopavanju starih porodičnih rana

2162 pregleda0 komentar(a)
Foto: Roundabout Montenegro

Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma “U potrazi za Lotikom”, u režiji Irene Škorić i prema scenariju Jelene Đurović, Koste Peševskog i Irene Škorić, počelo je proteklog vikenda u Herceg Novom u Kući nobelovca Iva Andrića. U pitanju je manjinska crnogorska koprodukcija koja se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore, kao i uz podršku Opštine Herceg Novi.

“Film prati Jelenu Đurović koja dobija neobičan zadatak od svoje majke Svetlane Davidovac: mora otići u Višegrad i tamo na grob njene prababe, a Jelenine čukunbabe Lotike Cilermajer, održati kadiš, molitvu za mrtve, koja nije održana kada je ona sahranjena. Svetlana to traži jer je na televiziji vidjela da ljudi koji nisu članovi njihove familije nazivaju svoje kafane i firmu ‘Lotika’ po njihovoj pretkinji, i to je frustrira. Lotika nije slučajno odabrana u ovu svrhu - ona je jedan od markantnijih, čuvenijih likova u romanu nobelovca Iva Andrića ”Na Drini ćuprija”. Svetlana traži od kćerke da sazna što više o Lotiki i njenoj sudbini jer je to njena, kako ona kaže, “posljednja želja”. Osim što je književni lik nobelovca, Lotika je bila i jedna od prvih žena koje su vodile privatni biznis na Balkanu, bila je vlasnica hotela u Višegradu i u to vrijeme je uspjela da se kao žena izbori za svoje mjesto”, navodi se na sajtu FCCG.

Oni dodaju da je u pitanju “road movie” o traženju Lotikine istine, od Tarnova u Poljskoj, preko Herceg Novog, Sarajeva, Zagreba, Beograda, Ljubljane i do Višegrada, ali i priča o zakopavanju starih porodičnih rana. Nakon Crne Gore, ekipa filma nastavlja snimanje u Beogradu, Sarajevu, Višegradu, Zagrebu, Ljubljani, Tarnovu, Varšavi i Krakovu.

Crnogorska koproducentinja je Anja Rajšel, a film nastaje u koprodukciji pet zemalja: “Oktobar film” iz Beograda (uz podršku Filmskog centra Srbije), “Roundabout Montenegro” iz Podgorice (uz podršku Filmskog centra Crne Gore), “Vertigo” iz Ljubljane (uz podršku Radio Televizije Slovenije), “Artizana film” iz Zagreba (uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra) i “Krakow Film Klaster” iz Krakova (uz podršku Poljskog filmskog instituta).

Pored navedenih autora, filmsku ekipu čine direktor fotografije Darko Herič, montažer Silvije Magdić, producenti filma Predrag Jakovljević, Anja Rajšel, Irena Škorić, Danijel Hočevar, Aneta Zagorska, izvršni producent Miroslav Jakovljević, sektor produkcije Danilo Babović, sektor šminke Milka Stojanović, sektor tona Đoko Jablan, sektor kamere Nemanja Dabanović i Pavle Vujović, sektor rasvjete Stefan Radović i ostali.