Svijet prožet svim nijansama emocija

Fotografije Luke Barloćija biće predstavljene na sjutrašnjoj izložbi “Ton(a) melanholije” u Budvi

1420 pregleda0 komentar(a)
Foto: promo

Izložba “Ton(a) melanholije” Luke Barloćija, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, biće otvorena sjutra u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u 19 časova.

Kustoskinja i istoričar umjetnosti Sandra Despotović istakla je da su fotografije Luke Barloćija protkane dubokim doživljajem ljubavi, čežnje i potrage za smislom kroz sklad tonova, suptilne i tanane braon i crne i bijele nijanse.

“’Ton(a) melanholije’ je zbirka umjetnikovog stvaralaštva koja se proteže od 2014. do 2019. godine i svojim piktorijalističkim žanrom i stavom se udaljava od uklapanja u trendove savremenosti, trudi se i trijumfalno uspijeva da obitava u vječnom i univerzalnom - u bezvremenom. Kaleidoskop Barloćijevog stvaralaštva prikazuje svijet prožet svim nijansama emocija i metafora, kosmos je to koji je ogrezao u simbole i tonove melanholije”, piše Despotović.

Ona dodaje da Barloći nije koristio tehnologiju 19. nego 21. vijeka, digitalnim fotoaparatom, dugim izlaganjem, duplim izlaganjem i dugim izlaganjem sa pokretnom kamerom, zatočio trenutak.

“Ovaj trenutak umjetnik naziva ‘prvim snimkom’, koji je tu da zarobi i osvijetli ‘stanje uma’ tog fotografskog ovjekovječenja. Barloćijeve fotografije odišu tonom bezvremenosti, jer, iako nam je poznat period njihovog stvaranja, one nas odvajaju od datiranja, u ton(u) melanholije, koja je kao što već pomenuti slikar Nerdrum navodi, potrebna svakom remek-djelu. Prozirnost i transcendentalnost su snažne grane malanholije i zaista su zastupljene u Barloćijevom opusu”, ističe Despotović.

Granice u većini Barloćijevih fotografija su zamagljene, sastrugane, raspršene, dodaje ona i konstatuje da umjetnik ukazuje na nerazjašnjene granice između čovjeka i okoline.

J. K.