Milatović o "prijetnjama" Vučića: Izjave da budu odmjerene i primjerene, građani očekuju da vodimo odgovornu politiku

"Srbija je aktivno učestovala u dijelu zajedničog izglasavanja ove deklaracije koja je dana usvojena. Istina je, kao i ljepota u oku posmatača, a ja dok sam predsjednik Crne Gore ću uvijek slati dobrosusjedske poruke"

16698 pregleda10 komentar(a)
Foto: Screenshot

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović pozvao je sve lidere u regionu da daju izjave koje će biti odmjerene i primjerene i koje su bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Milatović je to kazao upitan da prokomentariše izjavu rpedsjednika Srbije Aleksandra Vučića "da će Crnoj Gori odgovoriti sa lica mjesta ono što zaslužuje, te da ne umiju da naprave koaliciju". On je takođe rekao i da tu izjavu Vučića nije vidio.

Upitan da li izjavu Vučića doživljava kao neku vrstu prijetnju u susret pregovorima i eventualnom formiranju vlasti u Podgorici, Milatović je odgovorio:

"Tu izjavu nisam vidio, bili smo na sastanku. Znate da je Vučić bio uredno pozvan da prisustvuje, to nije uradio, ali koliko sam informisan biće sa nama na radnom ručku. Srbija je aktivno učestovala u dijelu zajedničog izglasavanja ove deklaracije koja je dana usvojena. Istina je, kao i ljepota u oku posmatača, a ja dok sam predsjednik Crne Gore ću uvijek slati dobrosusjedske poruke. Smatram da moramo graditi mostove i pozvao bih sve lidere u regionu da stavimo fokus na izgradnju mostova. Mislim da je to odgovorna politika i ona politka koju građani očekuju da je vodimo. Geografija je sudbina, upućeni smo jedni na druge i u tom smislu Crna Gora je do sada imala konstruktivnu ulogu koju mora zadržati".

Milatović je pozvao "sve lidere na izjave koje trebaju biti odmjerene i primjerene i koje su bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju kako bi ostvarili evropsku budućnost".

"Crnogorska politika je jasna. Crna Gora kao uspješna priča mora biti naredna članica EU i to možemo uraditi 2028. U tom smislu najveću podršku imamo od Hrvatske i Slovenije, a zajedno možemo postati dobar primjer za ostale zemlje", rekao je.

Na pitanje kako doživljava riječi Vučića, da "ne znaju da naprave koaliciju" i da li se time utiče na formiranje vlasti, Milatović je kazao da "izjave svih nas treba da budu takve da pokušamo da ne iznosimo domaću politiku izvan granica naših zemalja".

"Što je nažalost često slučaj. Ja to ne radim i očekujem da drugi to ne rade", odgovorio je.

Vučić je ranije danas u Hamburgu rekao da je Srbija glavna tema svih napada u Crnoj Gori i da će Podgorici odgovoriti na licu mjesta "ono što zaslužuje".

On je nakon učešća na panelu u okviru Hamburške konferencije o održivosti u obraćanju medijim kazao da u Crnoj Gori "ne znaju kako da naprave koaliciju".

"Zato neki misle da mogu da se iživljavaju nad Srbijom i da pritom imaju pravo još da nam drže pridike", kazao je predsjednik Srbije.

"Dobićete odgovor koji zaslužujete, na licu mjesta jer ne bih odavde iz Hamburga o tome govorio", kazao je Vučić koji je nakon posjete Njemačkoj stigao u Tivat gdje učestvuje na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa.