Vučić: Đukanović političar prošlosti, Srbija nema teritorijalnih pretenzija ka Crnoj Gori

"Bez obzira, na svoju namjeru, da nekim političarima iz prošlosti poput Mila Đukanovića žestoko odgovori, ostaviću ga ovog puta u prošlosti..."

56235 pregleda98 komentar(a)
Vučić, Foto: Slađan Fatić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "političar prošlosti", te da Srbija nema teritorijanih pretenzija ka Crnoj Gori.

On je danas u Tivtu katao da je za Srbiju važna saradnja u regionu.

Upitan da prokomentariše "napade iz Crne Gore koji stižu na račun Srbije", Vučić je odgovorio:

"Razgovarao sam sa (Jakov ) Milatovićem i on me je kao domaćin zamolio da mu vratim uslugu za vrijeme kada je boravio u Beogradu kada sam mislio da je važno da budemo svi zajedno na okupu povodom Otvorenog Balkana. Zato ću bez obzira, na svoju namjeru, da nekim političarima iz prošlosti poput Mila Đukanovića žestoko odgovori, ostaviću ga ovog puta u prošlosti... To što je Srbija jedina tema i njen vožd, a to sam ja, to govori o nedostatku sopstvenih tema, kako neki misle da je to dovoljan razlog napasti predsjednika Srbije ili napasti Srbiju, a da prva i druga familija ostanu na vlasti...", rekao je Vučić

On je pitao i "šta je to Srbija učinila protiv Crne Gore".

"Je li Srbija uzela 14 odsto teritorije Crnoj Gori, je li galasa negdje za to da se Crnoj Gori oduzme 14 odsto teroitorije Crne Gore. Da li Srbija poštuje sve međunarodne norme, poštuje. Da li Crna Gora poštuje? Zašto ne poštuje Rezoluciju 1244. I nas na sve to vi stalno optužujete za teritorijalne pretenzije, što nas ne zanima. Sami ste donijeli odluku da odete od nas 2006. godine, mi smo rekli 'u redu, vaša slobodna volja'. Jedino što nismo očekivali je da ćete poslije dvije godine da priznate nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare pitao i da li "srpska mafija ubija u Crnoj Gori ili je to obrnuto"

"Ili to niko ne smije da vas podsjeti i kaže vam u lice. Kavač i Škaljari su mjesta odavde, a ne beogradske mjesne zajednice. Možete da vodite hajku protiv mene koliko hoćete, istinu da zaustavite ne možete...", rekao je Vučić.

On je kazao i da je vidio oduševljenje u medijima prilikom posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Donjoj Lastvi i pripadnicima hrvatskog naroda.

"I da vas obavijestim da ću uskoro posjetiti Srbe na teristoriji Crne Gore sa oduševljenjem i siguran sam da ćete podijeliti takvu radost i oduševljenje kakvu ste podijelili tokom posjete Milanovića njegovom narodu...", rekao je Vučić.

Kazao je i da "nije pojma imao" ko je učestvovao na lokalnim izborima u Podgorici.

"Toliko sam imao posla, bio zauzet., Imam prijatelje - to su Milan Knežević, Andrija Mandić, to su mi drugari koje poznajem decenijama... I to je sve. Čime smo se umiješali? I svaki put kad kažete kako se neko upliće, uvijek u stvari to vi radite. Uopšte nas ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori... Jedino što nas zanima je da imamo poštovanje, kakvo vi imate kod nas", rekao je između ostalog Vučić.

Dodao je da je "samo u jednom trenutku ukazao na mržnju koju pojedini politički činioci iskazuju prema Srbiji i ništa nijesam slagao".

"Ti koji mrze Srbiju i kojima je to jedina politika, mnogo više govore o sebi, nego o Srbiji. Uvijek ćemo biti podrška srpskom narodu, nikada nećemo rušiti Crnu Goru i uvijek ćemo je poštovati i voljeti, ali nećemo dozvoliti nikome da se iživljava nad Srbijom", kazao je predsjednik Srbije.

foto: Slađan Fatić

Na pitanje da li njegova izjava da u Crnoj Gori ne znaju kako da sastave koaliciju, predstavlja miješanje u političku situaciju u Crnoj Gori, kazao je "da mnogo voli Crnu Goru, samo ne razumije one kojima je Srbija jedina meta i tema".

"Ne kažem da treba, ili ne treba da formiraju vlast. Niti me to zanima. Ne pada mi na pamet da se miješam u bilo kakve unutrašnje stvari Crne Gore. Pravite vi ovdje koalicije kakve hoćete. Srbija ništa nije učinila protiv Crne Gore. Ako se neko o nekoga u našim odnosima ogriješio, onda je to svakako obrnuto", rekao je Vučić.

Nije direktno odgovorio na pitanje zašto Srbija sa državama regiona ne razmjenuje podatke o dvojnim državljanima istakavši da "o tome nema pojma" i da je problem Crne Gore zašto joj smeta neko ko ima i državljanstvo Srbije, a ne smetaju građani sa dvojnim državljanstvom SAD, Albanije, Hrvatske...

"Što se tiče navodnog izbornog turizma, ovdje je mnogo lijep turizam. Nisam nikad prije ovdje (u Porto Montenegru-prim.aut.) bio i moram da priznam da vam ovo mnogo lijepo izgleda", istakao je Vučić nudeći novinarima da im kaže "ko vam je iz Bruklina dolazio da glasa za nezavisnost Crne Gore, a da Crnu Gori nikada ni vidio nije"

"Neki od tih ljudi nikad Crnu Goru nikada vidjeli nisu, dobili su državljanstvo i došli ovdje da glasaju za nezavisnost, pa vam taj izborni turizam nije smetao. Plaćeni avioni da dođu do Crne Gore iz inostarnstva, a smetaju vam Srbi koji žele da imaju srpsko državljanstvo", rekao je on.

Na pitanje hoće li Svetozar Marović u Srbiji dočekati zastarijevanje zatvorske kazne na koju je osuđen u Crnoj Gori i od koje je pobjegao u Beograd, Vučić je poručio "da ćemo se mi lako dogovoriti oko svih pravnih procedura, ali vas molim da nam manje šaljete ovih kavčana i škaljaraca".

"Imali bi smo negdje oko 120 manje mrtvih u Beogradu da je bilo manje narko biznisa i svega drugog, te vas molim da ubuduće uputite te ljude da im ne bude Beograd glavna destinacija i glavno mjesto njihovog djelovanja. Neka rade ovdje, hvala bogu, tamo gdje su nastali, kako god hoće i dokle im vi dozvolite, a siguran sam da im to nećete dozvoliti i da ćete se izboriti protiv toga. Samo nemojte da idu u Beograd", naglasio je on.

Vučić je priznao da municije koja je proizvedena u srpskim fabrikama ima na ratištu u Ukrajini i na ukrajinskoj, ali kako je kazao i na ruskoj strani, kao i da je ima u Sudanu, Siriji i Izraelu.

"Ima je na svakom mjestu gdje se ratovi vode. Mi smo zemlja koja proizvodi mnogo municije ali mi uvijek izvozimo samo takozvanim 'dozvoljenim end user-ima'. Nekada su to SAD, nekada Češka, nekada Španij, neka čevrta, peta ili deseta zemlja, da li će one poslije toga nekome da daju dio svoje municije, to je njihova stvar, a ne naša" zaključio je Vučić dodajući da će "Srbija ljubomorno da čuva svoju neutralnost iako je to za nas mnogo teško".