Veljović: Montirani politički proces, odbraniću svoju čast

"Vjerujem da će i ova optužnica, kao i prethodne tri krivične prijave protiv mene, biti odbačene", kazao je bivši direktor Uprave policije

17660 pregleda7 komentar(a)
Veljović dolazi na suđenje u Višem sudu, Foto: Luka Zeković

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je da se protiv njega vodi montiran proces i da nije pomogao Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

U Višem sudu u Podgorici počelo je suđenje Veljoviću, zbog stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, Veljović je dao odbranu, s tim što nije htio da odgovara na pitanja specijalnog tužilaštva.

Tužilaštvo ga tereti da je povjerljivim informacijama pomagao navodnom šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Veljović je odbacio navode optužnice da je pomogao Mrkiću da švercuje cigarete. Kazao je da su ga starješine obavještavale da su u toku zapljene cigareta, te da ih je on čak podržao da akciju dovedu do kraja. Izjavio je da nikada nije koristio kriptovani telefon.

"Razumio sam optužnicu. Ne priznajem krivicu. Ne priznajem krivično djelo. Ovo je montirani politički proces. Vjerujem da će i ova optužnica, kao i prethodne tri krivične prijave protiv mene, biti odbačene. Odbraniću svoju čast”, kazao je Veljović.

Odgovarajući na pitanja svog branioca advokata Nikole Martinovića, rekao je da kod njega nikada nije dolazio plan aktivnosti rada kriminalistike policije unaprijed.

"To nije bilo u opisu mog posla direktora Uprave policije. Dnevne operativne aktivnosti su bili na nivou Centara bezbjednosti. Nikada to nije bila moja zona odgovornosti. Nikada kao direktor Uprave policije nijesam dobio izvještaj operativne podatke. Podatke koje sam dobijao, bili su saopšteni na kolegijumu kada nas je starješina upoznavao sa ranije realizovanim akcijama. Po sistematizaciji posla, nijesam dobijao plan aktivnosti koje su u toku ili koje su se planirale. Ni kao savjetnik predsjednika države za bezbjednost, ovo nije bilo u mojoj nadležnosti”, rekao je Veljović.

Veljovićfoto: Luka Zeković

SDT vjeruje da je Veljović bio član kriminalne grupe odbjeglog Aleksandra Mrkića, koja je okrivljena za šverc velikih količina cigareta.

Tužilaštvo ga tereti da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Njemu je Viši sud u Podgorici 19. septembra ukinuo pritvor uz mjeru nadzora zabrane napuštanja stana.

Tokom boravka u pritvoru, Veljović je imao ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega se u dva navrata i bolnički liječio.

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je odao službenu tajnu.

Odbijen predlog odbrane za ukidanje pritvora

Vijeće sudije Vesne Kovačević odbilo je predlog advokata Zdravka Begovića i Dražena Medojevića, da se ukine pritvor Muju Nikočeviću i Nikoli Mrkiću.

Odbrana je ukazala da se optuženi nalaze u pritvoru već 15 mjeseci.

Medojević je dodao da je Nikola Mrkić postao talac. Begović je naveo sudsku praksu da su mnogi, čak i optuženi organizatori kriminalne organizacije brane sa slobode, jer im je uz jemstvo ukinut pritvor.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić protivio se predlogu odbrane, ukazujući da je pritvor trebao da bude produžen i Veselinu Veljoviću, te da se tužilaštvo žalilo na odluke suda.

Dodao je da se Aleksandar Mrkić, kojem se sudi u odsustvu, a brat je optuženog Nikole Mrkića, razmjenjivao poruke sa Veljovićem, da treba pozvati "Katu" da se puste uhapšeni za šverc cigara.