Nova knjiga Boba Vudvorda: Tramp tajno slao kovid testove Putinu uprkosi nestašici u SAD

U odlomcima koje je objavio Vašington post, gdje Vudvord radi kao jedan od urednika, iznose se detalji veoma nepovoljni po Trampa, koji je prema riječima autora nastavio da njeguje lični odnos sa Putinom iako vodi kampanju za novi predsjednički mandat, a ruski predsjednik vodi rat protiv Ukrajine, saveznice SAD

10553 pregleda5 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp je, dok je bio predsjednik, tajno je slao testove za kovid Vladimiru Putinu uprkos nestašici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)za vrijeme pandemije, i više puta je razgovarao sa ruskim liderom nakon što je napustio Bijelu kuću, navodi se u novoj knjizi slavnog američkog novinara Boba Vudvorda.

U knjizi nazvanoj "Rat" Vudvord piše o greškama koje je, po sopstvenom priznanju, napravio predsjednik SAD Džozef Bajden i njegovim pokušajima da spriječi eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, kao i o Bajdenovoj frustraciji zbog poteza izraelskog premijera Benjamina Netanjhua i neuspješnih pokušaja da navede Izrael i Hamas da dogovore prekid vatre.

U odlomcima koje je objavio Vašington post, gdje Vudvord radi kao jedan od urednika, iznose se detalji veoma nepovoljni po Trampa, koji je prema riječima autora nastavio da njeguje lični odnos sa Putinom iako vodi kampanju za novi predsjednički mandat, a ruski predsjednik vodi rat protiv Ukrajine, saveznice SAD.

U vrijeme dok je koronavirus harao svijetom 2020. godine, Tramp je poslao pakovanje testova za kovid svom kolegi u Moskvi. Putin je prihvatio pošiljku ali je pokušao da izbjegne negativne političke posljedice za Trampa, apelujući na njega da ne objelodanjuje slanje testova, piše Vudvord u knjizi "Rat".

Kako navodi, Putin je rekao Trampu: "Ne treba da kažeš drugima jer će se ljudi naljutiti na tebe, ne na mene".

Vudvord takođe u knjizi citira neimenovanog Trampovog saradnika koji je nagovijestio da je republikanski predsjednički kandidat možda razgovarao sa Putinom i do sedam puta od kada je napustio Bijelu kuću 2021.

Kako piše Vašington post prenoseći navode iz Vudvordove knjige, početkom 2024. Tramp je naredio jednom saradniku da izađe iz njegove kancelarije na imanju Mar-a-Lago kako bi mogao da vodi privatni razgovor sa Putinom.

Knjiga "Rat" biće objavljena 15. oktobra, samo tri nedjelje prije ključnih američkih izbora na kojima Tramp vodi veoma tijesnu bitku za glasove sa potpredsjednicom Kamalom Haris, demokratskom kandidatkinjom.

Dok se Haris pojavljuje u knjizi, ona ima više sporednu ulogu u odnosu na Bajdena, a Vudvord piše da "teško da sama donosi spoljnopolitičke odluke".

Bob Vudvord već 50 godina piše članke i knjige o američkim predsjednicima, a ovo je njegova četvrta knjiga od Trampove neočekivane pobjede na izborima 2016. Počeo je da izvještava o predsjednicima u vrijeme Ričarda Niksona, koji je 1970-ih bio prinuđen da podnese ostavku zbog afere Votergejt koju su razotkrili Vudvord i njegov kolega iz Vašington posta Karl Bernstin.

Vudvord zaključuje da je Tramp, zbog svojih kontakata sa Putinom i drugih kontakata opisanih u knjizi, čak nepodobniji da bude predsjednik nego što je bio Nikson.

"Tramp je bio najnepromišljeniji i najimpulsivniji predsjednik u američkoj istoriji, a isti karakter pokazuje kao predsjednički kandidat 2024.", napisao je Vudvord.

Trampov izborni štab je knjigu opisao kao "smeće" i "izmišljene priče".

"One su djelo istinski poremećenog i dementnog čovjeka koji boluje od teškog sindroma poremećaja zbog Trampa", izjavio je za AFP direktor za komunikacije Trampovog izbornog štaba Stiven Čeng.

Prema CNN-u, koji je dobio primjerak knjige prije njenog objavljivanja, Vudvord više puta citira Bajdena kako izgovara nepristojne riječi dok razgovara sa saradnicima o privatnim, i političkim izazovima.

Bajden u knjizi Putina "naziva oličenjem zla", Netanjahua "lažovom", i kaže da "nikada nije trebalo da izabere Merika Garlanda za sekretara za pravosuđe".

Prema knjizi, tokom telefonskog razgovora u aprilu, Bajden je zauzeo oštar ton prema Netanjahuu.

"Šta je tvoja strategija, čoveče", pitao je Bajden izraelskog lidera, prema Vudvordu.

"Moramo da uđemo u Rafu", rekao je Netanjahu govoreći o gradu u južnom delu Gaze.

"Bibi, ti nemaš strategiju", odgovorio je Bajden.