U ruskom napadu na Odesu povrijeđeno pet ljudi, u dijelu ruske Brjanske oblasti vanredno stanje

Ukrajinska vojska saopštila je da je preko noći oborila 21 od 22 drona koje je lansirala Rusija

3155 pregleda0 komentar(a)
Detalj nakon jednog od ranijih napada na Odesu, Foto: Reuters

U napadu ruske bespilotne letjelice (dron) na južni ukrajinski region Odesa povrijeđeno je pet ljudi i oštećena stambena zgrada, rekao je u danas regionalni guverner Oleh Kiper, prenosi agencija Rojters.

Kiper je rekao da je napad izazvao požar u nedovršenoj zgradi, te da je u međuvremenu ugašen, a oštećeni su prozori i fasada devetospratnice i prozori na medicinskoj ustanovi.

Ukrajinska vojska saopštila je da je preko noći oborila 21 od 22 drona koje je lansirala Rusija.

Rečeno je da je Rusija takođe lansirala tri balističke rakete na ukrajinski centralni region Poltava.

Regionalni guverner Filip Pronin rekao je da je u napadu oštećen jedan industrijski objekat, ali da nije bilo pogotka u civilnoj infrastrukturi i da nije bilo žrtava.

Vanredno u Brjansku, Rusija tvrdi da je oborila 47 ukrajinskih dronova

Vanredno stanje proglašeno je danas u okrugu u zapadnoj ruskoj oblasti Brjanska nakon detonacije eksplozivnih materija, javila je državna novinska agencija TASS, prenosi agencija Rojters.

Oblast Brjansk se graniči sa Bjelorusijom, Ukrajinom i ruskom Kurskom oblasti, gdje se Moskva od avgusta bori da izbaci ukrajinske trupe.

Agencija Beta je prenijela da je ruska vojska saopštila da je tokom noći oborila 47 ukrajinskih dronova, od kojih gotovo polovinu u oblasti Brijansk koja se graniči sa Ukrajinom.

"Tokom noći spriječeni su pokušaji Kijeva da izvrši terorističke napade dronovima na lokacije na ruskoj teritoriji", saošpštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Sistemi protivvazduhoplovne odbrane presreli su i uništili 47 ukrajinskih dronova", od kojih 24 u oblasti Brijansk, piše u saopštenju.

Pet dronova oboreno je iznad oblasti Belgorod, dva iznad Kurska, a obje oblasti se graniče sa Ukrajinom.

Dvije bespilotne letjelice uništene su u regionu Rostov blizu ukrajinske granice, jedan u regionu Krasnodar na jugozapadu i 13 iznad Azovskog mora.

Rusija gotovo svakodnevno javlja da je uništila ukrajinske dronove upućene na njenu teritoriju. Kijev priznaje te napade koji često ciljaju energetske instalacije, kao odgovor na rusko bombardovanje Ukrajine koje traje već više od dvije godine.