Servadei: Želimo da vidimo opipljive promjene u životima najugroženije djece

Šef predstavništva UNICEF-a Mikele Servadei je istakao da je od suštinskog značaja da Vlada objavi bazu podataka o djeci kojoj će svi moći lako da pristupe.

3630 pregleda0 komentar(a)
Servadei i Bjeković, Foto: Institucija Zaštitnika

Prava djece i socijalna zaštita treba da budu od većeg značaja i sve više u fokusu reformskih procesa Crne Gore, ocijenjeno je na sastanku zaštitnika ljudskih prava i sloboda (ombudsman) Crne Gore Siniše Bjekovića sa šefom predstavništva UNICEF-a Mikeleom Servadeijem.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je saopšteno da je šef predstavništva UNICEF Mikele Servadei posjetio tu instituciju i razgovarao sa Bjekovićem.

Servadei je kazao da će UNICEF nastaviti blisku saradnju sa ombudsmanom u narednom periodu, kako bi jačanje politika i servisa za djecu bilo u samom središtu procesa pristupanja EU.

Bjeković je rekao da u Crnoj Gori nema ozbiljnih sistemskih kršenja prava djece, ali da ima mnogo oblasti u kojima su potrebni bolji rezultati.

"Jedan od problema je nasilje, u svim formama, od porodičnog nasilja, vršnjačkog nasilja, kao i onog koje se sve brutalnije dešava u onlajn svijetu", kazao je Bjeković.

On je naglasio da ljudska prava ne smiju biti od manjeg značaja u odnosu na druge teme iz društveno-političkog života, posebno kada se to tiče ranjivih kategorija, među kojima su i djeca.

Servadei je rekao da žele da vide opipljive promjene u životima najugroženije djece, kao što su djeca koja žive u siromaštvu, djeca sa smetnjama u razvoju, djeca u institucijama, djeca iz manjinskih grupa i ona koji su u kontaktu sa zakonom.

"Kako bismo osigurali da uživaju svoja prava, jednako kao i ostala djeca u Crnoj Gori", kazao je Servadei.

On je dodao da je za to neophodno izdvojiti dovoljna finansijska sredstva iz državnog budžeta.

Servadei je istakao važnost kreiranja politike zasnovane na dokazima, naglašavajući doprinos koji može dati UNICEF-ovo Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava djece i žena (MIKS).

"Ovo istraživanje komplementarno je s popisom, pruža uvid u više od 40 indikatora Ciljeva održivog razvoja i nudi pouzdane i međunarodno uporedive podatke o položaju djece i žena u zemlji", piše u saopštenju.

Servadei je istakao da je od suštinskog značaja da Vlada objavi bazu podataka o djeci kojoj će svi moći lako da pristupe.

"Tako će se osiguravati transparentno praćenje stanja prava djeteta i kreiranje politika na osnovu podataka, što će doprinijeti postizanju željenih rezultata u životima djece i porodica", rekao je Servadei.

U saopštenju piše da su se Bjeković i Servadei dogovorili da će blisko sarađivati na uspostavljanju servisa Barnahus u Crnoj Gori, koji je prepoznat kao primjer dobre prakse u EU, s ciljem da se na jednom mjestu obezbijedi multisektorska zaštita djece žrtava nasilja, seksualnog zlostavljanja i eksploatacije.

"Obojica su prepoznali potrebu da se osiguraju bolja zaštita i vidljivost situacije i pravnog statusa djece svjedoka nasilja u porodici u Crnoj Gori. Kako bi se poboljšao kvalitet usluga i kako bi svako dijete imalo pristup kvalitetnim uslugama, Crna Gora treba da poveća broj socijalnih radnika koji rade na terenu, kao i da ojača njihove kapacitete. Servadei i Bjeković su se usaglasili da je za postizanje ovog cilja neophodna decentralizacija, praćenje izdvajanja javnih finansija za djecu i bliža saradnja lokalnih i državnih vlasti", kazali su iz institucije Ombudsmana.

U saopštenju se navodi da su se takođe dogovorili da, u okviru inicijative koju finansira UNPRPD, zajedno sa drugim UN agencijama u Crnoj Gori, nastave s jačanjem Nezavisnog monitoring mehanizma koji logistički podržava i realizuje institucija Ombudsmana zajedno sa deset organizacija za prava osoba sa invaliditetom kako bi se osiguralo poštovanje i praćenje stanja prava djece i osoba sa invaliditetom u skladu sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom.

"Postignut je načelni dogovor o implementaciji zajedničke inicijative u saradnji s UNDP-om, UNESCO-m i OHCHR-om i uz podršku Fonda UN za izgradnju mira, čiji je cilj osnaživanje Institucije Ombudsmana za usvajanje međunarodnih instrumenata i standarda o socijalnoj koheziji i boljeg prepoznavanja i praćenja govora mržnje, narativa koji vodi podjelama, nasilju i drugim prijetnjama društvenoj koheziji. Sagovornici su istakli da je važno jačati dijalog i toleranciju u društvu, jer se političke i druge tenzije, govor mržnje i netolerancija uvijek prelivaju i na djecu", zaključuje se u saopštenju.