Naučno-fantastična porodična priča o moći mašte i ljubavi

Svečana premijera filma “Planeta 7693” biće upriličena večeras u Podgorici, u velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore, u 20 časova, a bioskopska distribucija kreće već sjutra iz podgoričkog Sinepleksa

3258 pregleda0 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Promo

Najavljen kao porodični, pa još i naučno-fantastični, novi i željno iščekivani film crnogorskog reditelja Gojka Berkuljana, gledaoce svih dobi vodi na neponovljivo putovanje kroz dječiju maštu, emocije i borbu, na krilima ljubavi i želje, snagom supermoći koje svako dijete, i veliko i malo, u sebi nosi.

Svečana premijera filma “Planeta 7693” biće upriličena večeras u Podgorici, u velikoj sali Muzičkog Centra Crne Gore, u 20 časova. Već sjutra počinje i bioskopski život ostvarenja, projekcijom u bioskopu Cineplexx u Podgorici, gdje će biti na redovnom repertoaru, a slijede i prikazivanja u drugim crnogorskim gradovima. Pored toga, 12. oktobra film će imati svoju premijeru u Srbiji na otvaranju jubilarnog 20. Kids Festa, a od 17. oktobra biće u distribuciji u bioskopima širom Srbije.

Kroz pažljiv spoj fantazije, iskrenih emocija, nježnosti, ali i brojnih ozbiljnih društvenih tema, “Planeta 7693” poklanja publici dirljivu priču o moći ljubavi, ali i mašte. Ova jedinstvena priča zasigurno će ostaviti snažan utisak kako na najmlađu publiku, tako i na one starije, otvarajući svima vrata novog svijeta koji u sebi nosi dozu misterije i avanture. Tu je i svojevrsna misija koja će podsjetiti na važnost razumijevanja i empatije.

Nesumnjivo je da će svako od gledalaca biti podstaknut na preispitivanje sopstvenih iskustava, ali i sjećanja, postupaka, osjećanja, težnji i borbi, čime novo ostvarenje Gojka Berkuljana postaje savršena prilika za sve ljubitelje filma da uživaju u kvalitetnoj produkciji koja ne samo da zabavlja, već i inspiriše i podstiče promišljanje o važnim životnim temama o kojima se često i ne govori. Tretirajući teme kao što su pobačaj, emocionalne traume, emotivna udaljenost, ekonomska nestabilnost i ostale, film nudi posve novu perspektivu istražujući i to kako se djeca nose sa takvim situacijama koje se od njih često pokušavaju sakriti.

U fokusu radnje je devetogodišnji Luka koji sa sestrom i roditeljima živi “u veoma zanimljivom komšiluku na periferiji grada”. Kroz njega publika će moći da se poveže s unutrašnjim borbama i osjećajima usamljenosti, zbunjenosti, straha, ali i nade.

“Tokom jednog vrelog ljeta, idiličnu i veselu porodicu potresa događaj koji potpuno narušava međusobne odnose i dovodi do konfliktnih situacija u kojima Luka ne uspijeva da se snađe. Roditelji se udaljavaju jedno od drugog, sestra Sandra se ne uklapa u svoje tinejdžersko društvo, a Luka ostaje usamljen i zabrinut. Izlaz iz svih problema traži u svojoj mašti. U zgradi starog gradskog hotela, gdje često uvježbava svoje ‘supermoći’, sreta misterioznu djevojčicu koja dolazi iz druge dimenzije i predstavlja se kao serijski broj 7693”, navodi se u sinopsisu.

Kroz avanture i izazove koje Luka i njegova misteriozna prijateljica prolaze, film budi i notu optimizma, dok kombinacija realnosti i fantazije priču čini još snažnijom i ljepšom, bliskom svim generacijama.

Da je u pitanju vrhunska crnogorska produkcija gledaoci će se uvjeriti i kroz vizuelno iskustvo, ali i vjerodostojan i upečatljiv scenario koji su u kompaktnu priču zaokružili i vrsni glumci. Glavnog junaka igra Ilija Pejaković, prati ga Hana Ivanišević, a tu su i iskusni Kristina Obradović, Andrija Kuzmanović i Mara Rakčević. Scenario je napisala Ana Vujadinović Tomić, producent je Marko Jaćimović, direktor fotografije Aleksandar Jakonić, montažu je radio Vladimir Pavlovski, muziku komponovali Petar Wagner i Luka Jovanović, a koproducenti su Ivica Vidanović i Tomi Salkovski. Autorsku ekipu čine i scenografkinja Tamara Tričković i kostimografkinja Lina Leković.

Film “Planeta 7693” nastao je u produkciji kompanija “Giggling Goat Production” (Crna Gora), “Cinnerent” (Srbija) i “Skopje Film Studio” (Sjeverna Makedonija). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, Ministarsva kulture i medija Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Agencije za film Sjeverne Makedonije, kao i od strane SEE Cinema Network.

U bioskopima širom Crne Gore

Sa ciljem da domaći film učine vidljivijim, ali i da se pokrenu inicijative za razvoj nove publike i poveća gledanost domaćih filmova u bioskopima, iz Mreže kinoprikazivača Crne Gore najavljuju da će "prvi put u istoriji savremene crnogorske kinematografije" film domaćeg autora imati premijerne bioskopske projekcije širom Crne Gore.

"Tako će "Planeta 7693", novo dugometražno ostvarenje reditelja Gojka Berkuljana, uporedo sa podgoričkim Sinepleksom od 10. do 30. oktobra biti prikazana u još deset crnogorskih opština i to u: Pljevljima, Beranama, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, Kotoru, Tivtu, Baru, Herceg Novom i Plavu. Osim Plava, u pitanju su gradovi u kojima je Filmski centar Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, završio ili započeo proces digitalizacije bioskopskih sala", saopštili su oni.

Predsjednica Mreže Ana Lazarević, istakla je da je posebno raduje što će publika u većem dijelu Crne Gore moći da gleda film istovremeno kada i svi oni koji žive u glavnom gradu, kao i u regionu.

"Film 'Planeta 7693' idealna je prilika za to. Radi se o kvalitetnom ostvarenju našeg talentovanog i afirmisanog reditelja Gojka Berkuljana, a tematika filma je takva da zaista može da komunicira sa različitom publikom, kako sa djecom, tako i sa tinejdžerima i odraslima", poručila je ona.