Koprivica: Predloženi zakon o agentima stranog uticaja potencijalni udar na demokratiju

"To bi moglo biti zloupotrebljeno za politički obračun sa civilnim društvom koje kritikuje vlast, a sve pod izgovorom borbe protiv 'stranog uticaja'"

11094 pregleda15 komentar(a)
Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momo Koprivica kazao je da predloženi zakon o agentima stranog uticaja predstavlja potencijalni udar na demokratiju jer proširuje pravne mehanizme za represiju prema NVO.

"Zakon o 'agentima stranog uticaja' je suvišan i kontraproduktivan, jer se špijunaža i aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu bezbjednost već sankcionišu postojećim zakonima. NVO sektor, osim što se mora pridržavati zakona o finansiranju, ne može se proizvoljno staviti u isti koš sa špijunskim aktivnostima", napisao je Koprivica na mreži X.

On je kazao da je razlika između transparentnog rada civilnog društva i nezakonitih aktivnosti poput špijunaže već jasno definisana u važećim zakonima.

"Predloženi zakon predstavlja potencijalni udar na demokratiju jer proširuje pravne mehanizme za represiju prema NVO, koji su već dovoljno regulisani, i uvodi nepotreban pritisak na organizacije koje dobijaju sredstva iz stranih izvora. To bi moglo biti zloupotrebljeno za politički obračun sa civilnim društvom koje kritikuje vlast, a sve pod izgovorom borbe protiv 'stranog uticaja'".

Koprivica poručuje da umjesto toga, treba imati fokus na jačanju vladavine prava i poboljšanju transparentnosti postojećih mehanizama nadzora.

"Cijenim da bi ovo bio daleko produktivniji pristup bez narušavanja osnovnih demokratskih sloboda. Takođe, umjesto stigmatizacije civilnog društva, neophodno je promovisati dijalog i jačanje demokratskih institucija, kako bi se osigurala zaštita slobode govora i udruživanja", rekao je Koprivica.