Radulović: Institucije nisu dovoljno pripremljene za realizaciju ciljeva održivog razvoja

U organizaciji Udruženja pravnika, u okviru programa Ius Foruma, održana 31. sesija, pod nazivom: "Da li Crna Gora ima strategiju(e) održivog razvoja?"

1150 pregleda0 komentar(a)
Foto: Udruženje pravnika

Crnogorske institucije, u kontekstu uspostavljenog zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira, nisu dovoljno pripremljene za realizaciju ciljeva održivog razvoja, ocijenio je predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović.

U organizaciji Udruženja pravnika je, u okviru programa Ius Foruma, održana 31. sesija, pod nazivom: "Da li Crna Gora ima strategiju(e) održivog razvoja?"

Panelisti su bili vodeći ekonomista Svjetske banke u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Željko Bogetić, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Maja Kostić Mandić i Radulović.

Bogetić je istakao da Crna Gora, ostvarujući politiku održivog razvoja, ima realnu istorijsku šansu da narednih nekoliko godina pristupi EU, saopštilo je Udruženje pravnika.

"Da bi u tome uspjela, prije svega treba da mobilizuje svu svoju pamet, institucije i spoljne znanje i partnere ka tom cilju. Fragmentirani i isključivo domaći napori pojedinih grupa, korak naprijed pa korak nazad i slično, ne mogu dati željeni rezultat, jer je to ozbiljan i složen proces koji zahtijeva koordinaciju u državi, društvu i privatnom sektoru."

Bogetić je naglasio da približavanje i članstvo u EU ubrzava prosperitet Crne Gore, ističući da su, istorijski posmatrano, sve zemlje istocne i jugoistočne Evrope koje su postale članice EU, bez izuzetka u relativno kratkom periodu od srednjeg nivoa razvoja dostigle rang visokog nivoa razvoja mjere o drustvenim proizvodom po glavi stanovnika.

"To je rezultat velikog pozitivnog razvojnog procesa integracije u EU koji donosi ne samo ogromno dodatno finansiranje za razvoj i zdravstvo i obrazovanje i infrastrukturu nego još više, nova znanja, tehnologiju, poslovne mogućnosti koji učvršćuju dugoročnu osnovu razvoja", dodaje se.

Bogetić je zaključio da će svima u Crnoj Gori "biti puno bolje u EU nego van nje". "Uostalom, ogromna većina njenih građana to želi i očekuje od svojih izabranih predstavnika."

Kostić Mandić je, u kontekstu ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 27, ukazala da su propisi Crne Gore najvećim dijelom usaglašeni sa pravom EU, ali da problem predstavlja njihova primjena. Istakla je da treba donijeti brojna strateška dokumenta, poboljšati protok informacija i izvještavanje, kao i upravljanje. Ukazala je na značaj zaštite životne sredine koja treba efektivno da bude sastavni dio svih sektorskih politika. Po njenim riječima, poseban izazov predstavlja oblast klimatskih promjena, biološka raznovrsnost i otpadne vode, što je prepoznato i u godišnjim izvještajima o napretku u evropskim integracijama Evropske komisije.

Radulović je predstavio status Crne Gore na UN SDG indeksu, ukazujući da je Crna Gora u posljednje četiri godine najgore rangirana evropska država. Radulović je posebno apostrofirao značaj UN Agende 2030 i podsjetio da je Crna Gora 2016. godine usvojila svoju Nacionalnu strategiju održivog razvoja, ali da institucije sistema "pokazuju podkapacitivnost za sprovođenje 17 utvrđenih milenijumskih ciljeva", što rezultira da je Crna Gora na 57. mjestu od 166 država kotiranih na SDG Indeksu UN-a.

"Posebno je istakao značaj Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, ali i činjenicu da usljed čestih promjena u organizaciji vladinih organa, on je već duže nefunkcionalan, što rezultira da crnogorske institucije u kontekstu uspostavljenog zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira nijesu dovoljno pripremljene za realizaciju ciljeva održivog razvoja", navodi se u saopštenju.

Udruženje pravnika, kako su kazali, organizacijom sesija Ius Foruma, koje su otvorene za javnost i koje se organizuju u formi dijaloškog foruma ima za cilj da unaprijedi društveni dijalog na temama iz oblasti prava i drugih srodnih disciplina koje su od javnog interesa.