Juventas: Inicijativa ZBCG pokazatelj ultra desnog djelovanja, etiketiranje organizacija koje rade u interesu građana

Ističu da njih ne može kontrolisati niti im dirigovati niko ni van ni unutar granica Crne Gore jer se, kako navode, njihov rad temelji isključivo na interesima građana i univerzalnim vrijednostima demokratskog društva

2584 pregleda7 komentar(a)
Foto: Facebook NVO Juventas

Najava koalicije Za budućnost Crne Gore o zakonu koji bi nevladine organizacije označio kao "strane agenture"; nije samo neutemeljena, već predstavlja i opasno etiketiranje organizacija koje godinama rade u interesu građana, a ne stranih interesa, poručili su iz Juventasa.

"Ovakve tvrdnje dolaze od političkih subjekata koji su svoju dugogodišnju privrženost i koketiranje sa državnicima regiona jasno demonstrirali kroz dugogodišnje političke odnose i zajedničke inicijative. Inicijativa je još jedan jasan pokazatelj ultra desnog djelovanja, te stranog uticaja koje je usmjereno protiv ljudskih prava, i to onih kategorija društva koje su najugroženije. Dosadašnje djelovanje povezanih grupa je dokazano povezano sa stranim uticajima, radikalnim miješanjem ruske i srpske pravoslavne crkve u državna pitanja, te političkih, ekonomskih i društvenih subjekata koje su povezani u neformalni pokret protiv ljudskih prava. Veoma je znakovito da su njihove mete osim manjina najčešće žene, slobodnomisleći građani, i naravno, nevladine organizacije", rekli su iz Juventasa.

Ističu da njih ne može kontrolisati niti im dirigovati niko ni van ni unutar granica Crne Gore jer se, kako navode, njihov rad temelji isključivo na interesima građana i univerzalnim vrijednostima demokratskog društva.

"Upravo zato odbacujemo svaki pokušaj diskreditovanja NVO sektora, smanjenja prostora za naš rad, jer je naš jedini cilj unapređenje društva u kojem svi akteri moraju biti odgovorni, uključujući i političare koji se povode za stranim direktivama, dok u isto vrijeme vrše vlast u Crnoj Gori i uživaju u benefitima svpg veoma povlašćenog položaja. Ovu inicijativu ocjenjujemo kao strah od kontrole i kritike građana i građanki, koju bi u potpunosti ukinuli i stvorili autoritarni režim podređen ličnim i partijskim interesima", zaključili su