Grit i dalje u Straševini, rokovi istekli

Uklonjen samo manji na opštinskom zemljištu, ostalo zagrnuli, dok je grit u nikšićkom naselju ostao

2201 pregleda3 komentar(a)
Sporni materijal u Straševini, Foto: Svetlana Mandić

Mještani nikšićkih naselja Straševina i Kličevo koji su tokom avgusta i septembra protestovali i organizovali blokade magistralnog puta Nikšić - Podgorica zbog grita koji je odložen na njihovim imanjima, ali i na zemljištu koje pripada Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore i Opštine Nikšić, nezadovoljni su što sporni materijala još nije uklonjen i odložen na drugu lokaciju.

Sporni otpad na tim lokacijama odložila je firma “MM System” kojoj je, nakon reagovanja mještana, Uprava za inspekcijske poslove naložila da otpad premjesti na drugu lokaciju.

“Prilikom sastanka sa ministrom ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjanom Ćulafićem dogovoreno je da sačekamo sa dobrovoljnim izvršenjem rješenja koje je donio postupajući inspektor da firma koja je taj grit istovarila isti odveze. Rok je bio 23. septembar. Uklonili su samo manji dio koji se nalazi na opštinskom zemljištu, a ostalo zagrnuli, dok je grit u Straševini ostao”, kazali su predstavnici mještana “Vijestima”.

Ministar Ćulafić je 12. septembra, na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici mještana, predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić kazao da će sačekati da “MM System” dobrovoljno izvršni nalog inspekcije, a ukoliko se to ne dogodi izmještanje grita će uraditi Opština Nikšić uz finansijsku pomoć Ministarstva ekologije.

“Našli smo optimalno rješenje, a to je da Opština Nikšić da maksimum u smislu faktičkog uklanjanja otpada sa te lokcije i da uloži maksimalan napor, ukoliko je moguće, da pronađe neku bezbjednu lokaciju na teritoriji opštine Nikšić. Ukoliko nije moguće, da se otpad dislocira iz Nikšća. Da li će to biti na legalnu deponiju u Podgorici ili će to biti neko privremeno odagalište koje ispunjava uslove, o tome ćemo u hodu razgovarati i odlučiti”, rekao je Ćulafić nakon sastanka.

Iz lokalne uprave su “Vijestima” kazali da su “Opština Nikšić i njeno rukovodstvo od prvog dana pružili snažnu podršku mještanima i uložili maksimalne napore da se problem riješi i grit ukloni iz Nikšića”.

“Pri tom stavu i ostajemo, ali ističemo da u opsegu nadležnosti naših organa i službi ne postoji mogućnost postupanja, već se radi o nadležnosti državnih organa koji su, prema informacijama kojima raspolažemo, pokrenuli neophodne procedure kako bi se pristupilo izvršenju rješenja, budući da je rok za dobrovoljno izvršenje prošao”, odgovorili su “Vijestima” iz Opštine.

Agencija za zaštitu životne sredine izdala je dozvolu firmi “MM System” da na zakonom predviđenim lokacijama u Nikšiću privremeno odloži i preradi sporni otpad za koji je analizama Centra za toksikološka istraživanja (CETI) utvrđeno da je neopasan. Riječ je o materijalu koji je stigao iz Brodigradilišta Bijela, gdje je prethodno dovezen iz Porta Montenegra, odnosno bivšeg “Arsenala”.

Opština je protiv firme “MM System” podnijela krivičnu prijavu zbog neovlašćeg uzurpiranja imovine.