Dokić: Imenovanje novog Savjeta u skladu sa zakonom i po nalogu inspekcije, Đurašković i Savjetu istekao mandat

"U trenutku vršenja inspekcijskog nadzora Savjet JU "Muzeji i galerije" Budva, nije obavljao svoju upravljačku funkciju jer je ranijim članovima Savjeta istekao mandat, a nisu imenovani novi članovi Savjeta, zbog čega inspekcija rada nije imala zakonske mogućnosti preduzeti mjere prema poslodavcu JU "Muzeji i galerije" Budva", navodi se u demantiju Dokić

5440 pregleda1 komentar(a)
Dokić, Foto: Printscreen YouTube

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić tvrdi da je u postupku imenovanja članova Savjeta JU Muzeja i galerije Budva postupljeno u svemu u skladu sa zakonom i po nalogu Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju rada.

Ona je demantovala navode direktorice JU Muzeji i galerije Budva, Lucije Đurašković koja je ona iznijela u tekstu "Dokić nezakonito imenovala Savjet Muzeja i galerije Budve?".

"Naime, dana 14.08.2024. godine primili smo Obavještenje Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju rada, kojim smo obaviješteni da su Upravi za inspekcijske poslove više puta podnošene inicijative za vršenje inspekcijskog nadzora u JU "Muzeji i galerije" Budva koje su za predmet imale provjeru ugovora o radu direktorice Lucije Đurašković.

Vršenjem inspekcijskih nadzora utvrđeno je da je direktorica zaključila ugovor o radu 15.08.2017. godine na period trajanja od četiri godine (tj. do isteka mandata). Dalje je utvrđeno da je istekom četvorogodišnjeg mandata, ugovor o radu direktorice Lucije Đurašković prestao da važi 15.08.2021. godine, nakon čega nije vršen izbor novog direktora.

Članom 22 stav 2 Statuta JU "Muzeji i galerije" kojim je propisano: "Do izbora novog direktora, funkciju direktora vršiće dotadašnji direktor."

Članom 19 st. 2 tac. 6 Zakona o kulturi previđeno je da direktora ustanove bira i razrješava savjet, koji i upravlja radom ustanove.

U trenutku vršenja inspekcijskog nadzora Savjet JU "Muzeji i galerije" Budva, nije obavljao svoju upravljačku funkciju jer je ranijim članovima Savjeta istekao mandat, a nisu imenovani novi članovi Savjeta, zbog čega inspekcija rada nije imala zakonske mogućnosti preduzeti mjere prema poslodavcu JU "Muzeji i galerije" Budva.

Stoga nam je od strane Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju rada ukazano da je potrebno u što kraćem roku izabrati članove Savjeta JU "Muzeji i galerije" Budva, kako bi se stvorili neophodni uslovi da se, u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom navedene ustanove, izabere novi direktor, zbog isteka mandata direktorice Lucije Đurasković, kojoj je ugovor o radu prestao da važi.

Shodno svemu prednje navedenom, donijeta je odluka o imenovanju članova Savjeta JU "Muzeji i galerije" Budva", navodi se u demantiju Dokić koja je dostavila i obavještenje Uprave za inspekcijske poslove.

Obavještenje UIPfoto: Printscreen